Cili është dallimi mes orës 12 dhe orës 24 orëshe?

Edhe pse të dy shprehin kohën, orën 12 orës ndahet çdo ditë në dy periudha prej 12 orësh, ndërsa ora 24 orës numëron 24 orë të plota në ditë vazhdimisht.

Dallimi midis orës 12 orëshe dhe orës 24 orësh është vetëm një ndryshim në shprehje pasi të dyja janë konventat e kohës me të parët që ndajnë ditën në dy periudha dhe kjo e fundit numëron 24 orët e plota të ditës vazhdimisht. Në thelb, konventat dy herë përdoren në mënyrë të ndërvarur me disa rajone të botës duke përdorur të dyja ato dhe të tjerët preferojnë njëri mbi tjetrin.Kumti.com

Ora 12 Orë
Ora 12-orëshe, e cila ndan ditën në dy cikle, përdoret kryesisht në vendet ku gjuha angleze është gjuha kryesore, ju do ta gjeni ende në përdorim në disa vende të tjera. Metodologjia e numërimit të kohës ka dy periudha të barabarta prej 12 orësh, nga mesnata, të shënuara në ora 12.00 (ante meridiem), deri në mesditë, të shënuara në ora 12:00 (post meridiem), dhe nga mesdita prapa në mesnatë, cikël orë. Numërimi shkon nga një në dymbëdhjetë në çdo periudhë, me dymbëdhjetë që përfaqësojnë zero si pikënisje. Baza e numërimit me orën 12-orëshe është versioni normal i natës dhe i ditës ku dita përbëhet nga dymbëdhjetë orë të karakterizuara nga dielli dhe natën përbëhet nga dymbëdhjetë orë të karakterizuara nga hëna. Shumica e orëve dhe orëve analoge në përdorim sot përdorin orën 12-orëshe. Fraza që i referohen periudhave kohore ku ora 12-orëshe është e zakonshme përfshijnë kohën e natës, kohën e mëngjesit, kohën e pasdites dhe kohën e mbrëmjes.

Ora 24 Orë
Bazuar në origjinën e tij në Egjiptin e lashtë, ora 24-orëshe është përdorur për shekuj me radhë dhe do të vazhdojë të përdoret më shumë se në vitet që do të vijnë. Konventa e orës 24 orë me radhë zgjat ditë nga mesnata në mesnatë për një periudhë prej njëzet e katër orësh vazhdimisht. Është sistemi më i preferuar i kohës në botë sot, me shumë rajone që kanë miratuar orën 12-orëshe duke e përdorur atë njëkohësisht siç rekomandohet nga standardet ndërkombëtare. Sistemi i numërimit të kohës ka fillimin e ditës në mesnatë, të shënuar në 00:00, që kalon deri në njëzet e tre pesëdhjetë e nëntë. Shumica e kompjuterëve me parazgjedhje pasqyrojnë kohën në formatet 24-orëshe dhe është gjithashtu metodologjia më e preferuar e kohës së shumë ushtarakëve. Ndryshe nga ora 12-orëshe, ora 24-orëshe shihet si specifike për afatet kohore dhe është e lehtë për t’u interpretuar për shumicën e njerëzve. Mjekët në mbarë botën kanë preferuar orën 24-orëshe në regjistrimin e historisë së pacientëve, pasi ata argumentojnë se një ndryshim në interpretimin e kohës do të bënte një ndryshim të rëndësishëm në trajtimin e pacientit. Nëse një staf tjetër mjekësor do të ngatërronte kohën e regjistruar dhe do të administronte medikamentin tek një pacient në kohën e gabuar, rezultati përfundimtar mund të ishte fatal.Kumti.com

Artikulli paraprakÇfarë është sigurimi i jetës?
Artikulli vijuesCili është dallimi midis një shteti dhe një kombi?