Cili është ndryshimi midis pandemisë dhe epidemisë?

Megjithëse ato përdoren ndonjëherë në mënyrë të ndërsjellë, ekziston një dallim midis pandemisë dhe epidemisë.

Kur ka një shpërthim të sëmundjes, gjëja më shqetësuese është aftësia e saj për t’u përhapur në fusha të tjera. Disa sëmundje përhapen nga një vend në tjetrin ndërsa të tjerët mbeten të kufizuar në origjinën e shpërthimit. Një sëmundje që përhapet në vende të ndryshme quhet një pandemi, ndërsa një sëmundje që prek një popullatë më të madhe se ajo që pritet, por mbetet e kufizuar në vendin e origjinës quhet epidemi. Për të kuptuar thellësisht këto dy terma, ne do të përcaktojmë secilin veç e veç.

Çfarë është Epidemia?
Konsistenca është një faktor i përbashkët që karakterizon një sëmundje. Disa sëmundje mund të përhapen shumë shpejt dhe mund të rriten përtej numrit të pritur të individëve në një vend dhe kohë të caktuar. Një epidemi është shfaqja e një sëmundjeje që prek një pjesë të madhe të popullsisë në një zonë të gjerë gjeografike në një kohë të caktuar.

Çfarë është Pandemia?
Një pandemi është përhapja e një epidemie në nivel global. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, për një ngjarje të sëmundjes që do të quhet një pandemi, ajo duhet të plotësojë dy kushte. Një, ajo duhet të përhapet në të gjithë botën nga një komb në tjetrin. Së dyti, shfaqja e sëmundjes duhet parë, që do të thotë se njerëzit që janë të sëmurë duhet të tregojnë shenja.

Dallimi midis një pandemie dhe një epidemie
Bazuar në përkufizimet e çdo termi të mësipërm, ne jemi në gjendje të diferencojmë dy. Së pari, një epidemi është një sëmundje ngjitëse, ngjitëse ose virale që prek shumë individë në një zonë të caktuar. Për shembull, nëse një shpërthim i gripit të derrit ka ndodhur në Kinë, do të quhet një epidemi për sa kohë që sëmundja është e kufizuar në Kinë. Një dukuri epidemike është më e madhe se rastet e pritura zakonisht për një sëmundje apo infeksion të veçantë.

Nga ana tjetër, gjatë një pandemi, sëmundja ngjitëse, ngjitëse ose virale përhapet jashtë vendit në të cilin ka ndodhur shpërthimi. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, një pandemi mund të ndikojë mijëra në miliona njerëz në pjesë të ndryshme të botës.

Shembuj të epidemisë dhe pandemisë
Së pari, le të shohim një shembull epidemie. Në vitin 1976, Ebola u zbulua për herë të parë në Afrikë. Sëmundja virale mendohet të ketë origjinën nga gorillat, shkopinjtë e frutave ose shimpanzetë. Që nga ajo kohë, shpërthimet e sëmundjes kanë qenë të zakonshme. Megjithatë, shpërthimi i vitit 2014, i cili filloi në Afrikën Perëndimore, u përhap në të gjithë rajonin e Afrikës Perëndimore. Epidemia vrau mijëra njerëz që pretendonin jetën e pesëdhjetë deri nëntëdhjetë për qind të të infektuarve.

Tani le të shikojmë një shembull pandemik. Në vitin 1918, në fund të Luftës së Parë Botërore, u zbulua një virus unik i gripit të quajtur Gripit Spanjoll në një nga stacionet ushtarake të Shteteve të Bashkuara në Kansas. Vetëm gjashtë muaj pas zbulimit, virusi u përhap në pjesët e tjera të botës dhe vlerësohet të ketë vrarë 20 deri në 100 milionë njerëz. Besohet se mbi 500 milionë njerëz në mbarë botën kontraktuan sëmundjen./Kumti.com

Artikulli paraprakSi u emërua Oqeani Atlantik?
Artikulli vijuesVisar Ymeri: Albini vet e nisi dhe vet e bitisi