Si u emërua Oqeani Atlantik?

Regjistrimi më i hershëm i emrit të Oqeanit Atlantik daton në mesin e shekullit VI para Krishtit.

Oqeani Atlantik është oqeani i dytë më i madh në botë, pas Paqësorit. Formimi i Oqeanit Atlantik ka ndodhur përafërsisht 180 milion vjet më parë. Teoritë e domethënies kontinentale dhe tektonikave të pllakave, të cilat shkaktuan shpërbërjen e superkontinentit Pangea, ndihmojnë në shpjegimin e formimit të Atlantikut. Atlantiku mbulon përafërsisht një të pestën e sipërfaqes së Tokës, e cila është përafërsisht 106,460,000 kilometra katrorë./Kumti.com

Emërtimi i Oqeanit Atlantik
Emri Atlantik u përdor për herë të parë gjatë epokës së Herodotit në Greqinë e lashtë rreth vitit 450 para Krishtit dhe rrjedh kuptimin e saj nga mitologjia greke. Në gjuhën greke, “Atlantiku” është përkthyer lirshëm për të thotë “ishulli i atlasit” ose “deti i Atlasit”. Shkrimet më të hershme që përmendin Oqeanin Atlantik i atribuohen filozofit grek Platon.

Mitologji Atlas
Oqeani Atlantik nënkupton “detin e atlasit”. Atlas ishte Perëndia grek i navigacionit dhe astronomisë, dhe nga emri i tij është zhvilluar “Atlantis” dhe më në fund “Atlantiku”. Pas Titanomachy, Atlas besohet të mbajë qiellin për përjetësi. Besohet se Zeus, një titan tjetër në mitologjinë greke, i dha Atlas përgjegjësinë për të mbajtur peshën e Tokës.

Malet Atlas në Afrikën e Veriut u emëruan gjithashtu në nder të Atlas. Emri i tij lidhet gjithashtu me një numër karakteristikash të tjera gjeografike.

Prindërit e Atlasit ishin Titan Lapetus dhe Oceanid Asia, i cili gjithashtu quhet Clymene. Atlas kishte shumë fëmijë, shumica prej të cilëve ishin vajza. Vajzat e tij më të spikatura përfshijnë Pleiades, Hesperides, Calypso dhe Hyades. Vëllezërit e Atlasit ishin Epimetheus, Menoetius dhe Prometeus.

Pse u emërua Oqeani Atlantik pas atlasit?
Atlas u konsiderua mjaft i fortë për të mbështetur gjithë botën mbi supet e tij. Në të vërtetë, skulpturat dhe imazhet e Atlas tregojnë se ai përkulet dhe mbështet Tokën mbi shpatullat e tij. Sallat e Atlas në Afrikën e Veriut u emëruan gjithashtu në nderin e tij, si dhe masën e ujit nga ngushtica e Gilbratarit. Sapo kufijtë e oqeaneve të botës të ishin vendosur në mënyrë të qartë, i gjithë oqeani u bë referencë si Atlantiku.

Cilat ishin emrat e mëparshëm të Oqeanit Atlantik?
Populli arab kishte disa emra për Oqeanin Atlantik gjatë Mesjetës, gjëja më e shquar Bahr-al-Zulumat. Emri përkthehet lirshëm në “Deti i errësirës”. Gjatë kësaj kohe, evropianët iu referuan detit si “Mare Tenebrosum”, që do të thotë gjithashtu “Deti i errësirës”. U referohej gjithashtu si “Murgesha”, “Deti i Jashtëm” ose thjesht “Deti i Oqeanit”, i cili u përdor deri në mbërritjen e Kolombit. Emri “Deti i errësirës” ishte përdorur për të nënkuptuar se si deti kishte frikë shumë njerëz, pasi besohej se Atlantiku shkaktoi aksidente fatale./Kumti.com

Artikulli paraprakÇfarë është Dendësia?
Artikulli vijuesCili është ndryshimi midis pandemisë dhe epidemisë?