Dobite e kikirikut

0
236

Kikiriku zë një vend të rëndësishëm në jetën tonë duke filluar që nga kikirikët me kripë të konsumuar për qejf deri tek vaji i kikirikut, kremi etj. Ai është edhe i shijshëm por edhe një depozitë e shëndetshme…

Kikiriku të jep energji dhe forcë. Mundëson forcimin e muskujve dhe kockave. Heq lodhjen mendore dhe fizike. Lehtëson mësimin, është i dobishëm për shëndetin e zemrës. Minimizon rrezikun e sëmundjeve të enëve të gjakut duke ulur nivelin e kolesterolit në gjak. Të mbron ndaj kancerit të gjirit, prostatit dhe zorrës së trashë. Stabilizon sistemin imunitar. Ekuilibron nivelin e sheqerit në gjak dhe këshillohet për diabetikët.

Vaji i kikirikut shëron kapsllëkun. Minimizon shqetësime si gastriti, djegien e stomakut . Nëse konsumohet me mjaltë të jep forcë dhe energji. Pastron veshkat nga gurët apo rëra. 10 gr në ditë kikirik i shtypur dhe i përzier me mjaltë është i dobishëm për të paralizuarit. Lëngu i gjethes së kikirikut është i dobishëm në shërimin e plagëve. Po si duhet përdorur ky burim energjie? Kikiriku mund të konsumohet ashtu siç është ose t’u hidhet sipër ëmbëlsirave. Krahas kësaj mund të përdorni edhe vajin e kikirikut. Kikiriku do të ishte edhe më i dobishëm nëse do të konsumohej me shtresën që e mbështjell. /gazetastart/kohaislame