Drogat e reja shkaktojnë gjakëderdhje në kokë dhe infarkte te të rinjët

0
289

Në Maqedoni kohën e fundit shqetësim i madh është përdorimi i disa llojeve të drogave sintetike nga ana e të rinjëve deri në moshën 18 vjecare.  

Kështu flasin të dhënat e një hulumtimi të bërë nga projekti evropian për atë se sa përodoren drogat dhe alkooli nga gjimnazistët në qytetin e Shkupit. 

Rezultatet flasin se vetëm në Shkup gjatë vitit 2012 nga gjithësej 1145 gjimnazist , 8.7 përqind kanë deklaruar se kanë përdorur  marihuanë, 3.75 “ekstaza” dhe 1 përqind “amfetamin”. Nga të anketuarit 0.8 përqind kanë konsumuar “kokain“dhe drogë “LSD” dhe 0.9 përqind  “heroin”.

Sipas mjekëve specialist konsumimi i drogave sintetike shkakton  më së shpeshti rritje të tensionit të gjakut, dëmtim të zemrës dhe gjakderdhje në kokë.

Me këtë po rritet numri i të rinjëve që konsumojnë lloje të ndryshme të drogave që po shkakton telashe të mëdha për një familje. 

Fëmijët e varur nga këto droga janë problem i madh për familjen, shoqërin dhe shtetin./zhurn/kohaislame