Fiku: Si te bejme qe ta shijojne dhe te vegjlit?

0
312

Fiku eshte i mbushur me fibra dhe minerale. Pra te vegjlit do te perfitojne per te rizgjuar shijen e tyre.

Fiku eshte nje ushqim shume i shëndetshem
Fiku i fresket: ai permban 57 kalori per 100 g, gati sa nje molle. Eshte nje nga frutat me te mbushura me minerale : kalcium dhe fosfore ( ndihmon ne rritjen e kockes, dhembe me te forte), magnezium ( i rendesishem ne funksionin e muskujve) hekuri dhe kaliumi . Gjithashtu ajo permban burime te mire te vitamines B3.

Fiku i thate: koncentrat sheqeri, ajo eshte perfekte per shijen ( 2 ose 3 fiq te thate + 1 kos + uje ose leng frutash te freskëta) dhe ne mengjes pas sportit.
Shume i pasur me fibra, ajo ndihmon te zgjidhi shqetësimet transit te te vegjëlve; qe jane shume te shpeshta tek femijet me moshe te ulet.
Numri antioksiduese qe ajo permban, vecanerisht te përqendruara ne lekuren e fikut ( ngyre lejla), neutralizon disa mbeturina te organizimit dhe te permiresoj përdorimin e vitaminave.

Si te beni qe femijet ta shijojne?
Nese eshte hera e pare qe ai konsumon fik:
Fiku mund te regjistrohet ne menune e te vegjëlve qe ne fillimin e ndryshimeve ushqimore dhe ne hyrjen e frutave, edhe pse ai nuk eshte nje alergjen i përhapur.
Pra moshes 3 vjec, me mire duhet ta servirni pa lekure, te zier, pa rrezikuar te irritoje zorren.
Ne mungese te shqetësimeve ne transit, mund te konsumojme lekuren ne lekura eshte mjaft e pjekur. Por jo bishtin sepse eshte irritues per gojen dhe mukozat, mund te shkaktoj c’rregullim ne zorre.

Nese ai e njeh …
Beni qe ai ta shijoje fikun ne vakte te ëmbla –kripura, si nje sallate me djathe etj.