Islamofobia në Francë: 80% e sulmeve anti-muslimane kryhen ndaj femrave

0
196
80 përqind e sulmeve anti-muslimane të cilat ndodhin në Francë janë të kryera ndaj femrave ka zbuluar një raport i ri i publikuar sot nga Nils Muižnieks, komisioneri i Këshillit të Evropës për të drejtat e njeriut.
 
Komisioneri, i cili  e hartoi raportin pas vizitës në Francë, në muajin shtator të vitit të kaluar, paralajmëroi për rritjen e sulmeve të drejtuara ndaj hebrenjve dhe muslimanëve dhe tha se duhet të ketë më shumë përpjekje për t’i integruar dhe për t’u kujdesur për imigrantët dhe azilkërkuesit.
 
Muižnieks rekomandon një plan kombëtar për të promovuar dhe mbrojtur të drejtat e njeriut si dhe për të ratifikuar Protokollin Nr. 12 të Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut në ndalimin e përgjithshëm të diskriminimit në mënyrë për të forcuar më tej kuadrin ligjor.
 
Sulmet ndaj muslimanëve kanë qenë në rritje në Francë që prej sulmeve në redaksinë e revistë satirike Charlie HEBDO në janar.  Në fillim të muajit, Këshilli Francez i Besimit Musliman (CFCM) publikoi të dhënat që tregojnë se në mes të sulmeve në Charlie HEBDO më 7 janar 2015 dhe në fund të atij muaji ka pasur 147  ”veprime”  të kryera kundër muslimanëve.
 
Në javën pas sulmeve Këshilli Francez i Besimit Musliman (CFCM)  raportoi se 26 xhami ishin sulmuar në të gjithë vendin. Në disa raste nëpër xhami janë hedhur bomba dhe granata.   
 
Fiyaz Mughal, drejtor i Qendrës Ndërfetare  me seli në Angli thotë se termi vepron mbulon një gamë të madhe të veprimeve armiqësore. Ai thotë se ata kanë  pranuar ankesat e femrave muslimane të cilat përfshijnë: pështyrjen, abuzimin e përgjithshëm, duke i ngreh zvarë, duke ju hequr shamitë, duke i gjuajtur me shishe, duke i sharë me fjalë të ndyta si ‘lavire muslimane’ ‘kurva myslimane’. 
 
Femrat muslimane mund të përballen me më shumë abuzime se sa homologët e tyre meshkuj, Mughal thotë: Të gjitha të dhënat tona … tregojnë se femrat dallohen dhe janë në shënjestër nëpër rrugë. Kjo do të thotë se femrat me hixhab janë në shënjestër dhe abuzohen, vuajnë më shumë incidentet e urrejtjes anti-muslimane dhe nga sulmet më agresive . 
 
Sahar Aziz, një prof. e cila ligjëron për ligjin e Lindjes së Mesme në Universitetin e Teksasit shkroi një artikull për faqen amerikane të lajmeve CNN, në të cilën ajo ka dënuar mungesën e përgjigjeve të  këtyre sulmeve në rritje nga feministet franceze të cilat kishin festuar  në vitin 2011 ndalimin e plotë të mbulesës.
 
Ndërsa femrat muslimane ballafaqohen me kërcënime për sigurinë e tyre nga reagimet anti-muslimane, nuk mund të ndihmojmë por të njoftojmë heshtjen shurdhuese të feministeve franceze, shkruan  Sara Aziz.
 
Raporti i Muižnieks-it trajton një gamë të gjerë të problemeve në Francë, duke përfshirë racizmin dhe diskriminimin ndaj një shumëllojshmërie të njerëzve, duke përfshirë romët, emigrantët dhe ata me aftësi të kufizuara. 
 
Edhe pse komisioneri lavdëroi Francën për luftimin e çështjeve që ai i ka ngritura në gjykata dhe institucionet e tyre, ai shkoi për të sugjeruar se vendi përfshihet në luftën kundër diskriminimit në një plan kombëtar për të promovuar dhe mbrojtur të drejtat e njeriut.
 
Është thelbësore për të t’i dhënë fund akteve të tilla, duke përfshirë edhe në internet, dhe për të ndëshkuar ata që janë përgjegjës, shkroi ai.