Ja çfarë tha prifti Gjergj Fishta për Turkun!

Poeti, prifti katolik shqiptar françeskan Gjergj Fishta, i cili duke e parë rrezikun nga vendet fqinje: Greqia, Bullgaria, në veçanti nga Serbia dhe Mali i Zi, në kryeveprën e tij ‘Lahuta e Malsisë’ u drejtohet shqiptarëve me këto fjalë:

Por, pse na të vegjël jemi

Pse fis e vëlla nuk kemi

Na sot shkjaut s’mund t’i bajmë ballë

Qi po do t’na përpijë gjallë,

Prandaj, thon se e lyp e mara

Qi dhe sod na si perpara,

Të rrim njit me mbret t’Stambollit

Për me i bamën ballë Nikollit’

Gjergj Fishta në atë periudhë të vështirë për shqiptarët dhe trojet e tyre, shpëtimtar dhe faktor të bashkimit kombëtar, përballë fqinjëve serbo-malazez e shihte vetëm Turqinë!

Artikulli paraprakVajtimi i femijës që pikëlloi Omerin r.a.
Artikulli vijuesMigrenë