Këto 10 gjëra është mirë ti ndalosh nëse dëshiron të jesh i pasur

Gjithkush gjen rrugën e vet për pasuri. Disa njerëz ishin aq të thellë sa për të blerë Bitcoins kur 1 BTC ishte e barabartë me $ 1; të tjerët punojnë shumë. Njerëzit që janë përgjithmonë të pasur kanë diçka të përbashkët.

Megjithatë, të dy ata që ndonjëherë fitojnë fat dhe ata që punojnë shumë bëjnë gabime, kështu që ata nuk mund të kursejnë të holla.

Hulumtuesi Tom Corley është i interesuar në dallimet mes zakoneve të njerëzve të pasur dhe atyre që nuk kanë shumë para. Ai studioi të dy grupet për 5 vjet dhe bëri konkluzione interesante.

Sot Kumti do t’ju tregojë rreth 10 gjëra që ju duhet të ndaloni të bëni nëse doni të jeni më të pasur. Dhe shpërblimi në fund të artikullit do t’ju ndihmojë të bëni një vendim të rëndësishëm që shumë njerëz kanë vështirësi me të./Kumti.com

1. Mos takoni njerëz të rinj

Njerëzit e pasur takojnë njerëz të rinj. 68% e njerëzve të pasur kanë thënë se pëlqejnë takimin e dikujt të ri. Vetëm 11% e njerëzve të varfër thanë të njëjtën gjë. Shumica e njerëzve që kanë arritur stabilitetin financiar kanë bërë sa më shumë përpjekje për të dhënë një përshtypje të mirë për veten dhe për ta mbajtur atë. Ata nuk harrojnë të përgëzojnë të njohurit e rinj (dhe të moshuarit) për festat dhe ditët e tjera të rëndësishme./Kumti.com

2. Duke besuar në fall

Ju mund të mbështeteni në fat ose fat në raste shumë të rralla, ndoshta kur zgjedhni midis një këmbe të kuqe dhe blu. Por kur bëhet fjalë për çështje me të vërtetë të rëndësishme, njerëzit e pasur mendojnë se ata vetë e përcaktojnë rrugën e tyre të jetës. Dhe 90% e njerëzve të varfër fajësojnë fatin për fatkeqësitë e tyre dhe faktorë të tjerë që nuk mund t’i kontrollojnë. Dhe për të përmirësuar mirëqenien e tyre, ata investojnë para në psikologji dhe bileta llotarie në vend të arsimimit të tyre./Kumti.com

3. Urrejtja e  punës tuaj

“Unë e dua atë që bëj!” Kjo është ajo që thonë 85% e njerëzve me sukses financiar. Njerëzit e varfër shohin më shumë disavantazhe në punën e tyre. Me një qëndrim të tillë, ju ndoshta do të pranoni se është mjaft e vështirë për të rritur të ardhurat tuaja. Nëse nuk e pëlqen punën që po bën, duhet ta ndryshosh, jo të qaj./Kumti.com

4. Mos i kushtoni vëmendje shëndetit tuaj

 

Njerëzit e pasur i kushtojnë shumë kohë shëndetit të tyre. Kjo përfshin vizita tek mjeku, një mënyrë jetese të shëndetshme, sportive (76% e njerëzve të suksesshëm bëjnë ushtrime fizike 4 herë në javë), një dietë të ekuilibruar dhe mungesë të shprehive të këqija. Ndër ata që kanë të ardhura të ulëta, vetëm 13% shohin një lidhje mes shëndetit të mirë dhe suksesit./Kumti.com

5. Mosmarrja e rreziqeve

Vetëm 6% e njerëzve të varfër ranë dakord të marrin një rrezik për të përmirësuar gjendjen e tyre financiare. Dhe më shumë se 50% e njerëzve të pasur që morën pjesë në eksperiment ranë dakord të marrin të njëjtin rrezik. Më shumë se kaq, shumë njerëz të pasur vënë re se të paktën një herë në jetën e tyre duke marrë rreziqe çuan në dështime të mëdha, por ata u përpoqën të lëviznin në vend që të fiksonin mbi to./Kumti.com

6. Shikimi i shfaqjeve 

Mes njerëzve që nuk janë të pasur, 78% dashuri tregon se ku shikuesit mund të shikojnë detajet e jetës private të dikujt tjetër. Midis njerëzve të pasur, vetëm rreth 6% shikojnë reality show. Vlen të përmendet se njerëzit e pasur nuk e pëlqejnë TV shumë dhe shumë prej tyre e shikojnë atë për më pak se 1 orë në ditë. E njëjta gjë vlen edhe për internetin: njerëzit e suksesshëm shpenzojnë më pak se një orë surfing në internet nëse nuk ka të bëjnë me punën./Kumti.com

7. Nuk po lexon shumë

“Jo leximi do të thotë të mos mendosh”, tha dikur Dostojevski. 88% e njerëzve të pasur janë dakord me shkrimtarin. Ata lexojnë libra rreth vetë-zhvillimit, materialeve profesionale dhe literaturës historike për të paktën 30 minuta në ditë. Vetëm 2% e njerëzve të varfër i kushtojnë shumë kohë leximit./Kumti.com

8. Zgjimi i vonshëm

Më shumë se gjysma e biznesmenëve me të ardhura të larta të vërejtura nga Tom Corley u zgjuan të paktën 3 orë para fillimit të ditës së tyre të punës, që është rreth orës 5:00. Ata harxhojnë kohën në mëngjes duke planifikuar gjërat që duhet të bëjnë, duke punuar projektet e tyre personale (nëse punojnë për kompanitë e mëdha), dhe bëjnë sporte.

Shumë njerëz të suksesshëm marrin 10-15 minuta për të medituar ose thjesht të mendojnë për diçka në heshtje. Zgjimi i hershëm nuk do të thotë të mos fle aq sa duhet. 89% e njerëzve të pasur flenë nga 7 deri në 8 orë në natë dhe shkojnë në gjumë në kohën e rekomanduar: nga ora 9 deri në orën 10:00./Kumti.com

9. Komunikimi me njerëzit toksikë

96% e njerëzve që jetojnë me pagë për të paguar, e njohin dikë që e do thashetheme ose ankohen për jetën e tyre. Njerëzit e suksesshëm komunikojnë me ata që nuk janë negativë, por krejt të kundërt, ata që i frymëzojnë ata për të bërë diçka. Ju lehtë mund të rrisni numrin e njerëzve të tillë rreth jush duke vizituar ngjarje kulturore, duke bërë punë vullnetare ose duke qenë anëtar i një organizate jofitimprurëse. Dhe duhet të kaloni gjithë kohën tuaj, derisa t’i takoni njerëzit me vlerë kohën tuaj./Kumti.com

10. Të Shpenzoni shumë

Shumica e njerëzve të varfër shpenzojnë shumë më tepër se sa fitojnë. Ju ndoshta i dini njerëzit që blejnë makina të shtrenjta, telefona dhe gjëra të tjera me kredi, edhe pse nuk mund t’i përballojnë ato dhe nuk kanë nevojë për to. Zakonisht njerëzit e pasur rrinë në këtë sistem të shpërndarjes së të ardhurave:

20% – llogari kursimi
25% – duke paguar qiranë apo hipotekën
15% – ushqim
10% – argëtim
5% – shërbim makine
Pjesa tjetër e parave është shpenzuar për gjëra të tilla jopërmbajtëse si rrobat, mjekësia dhe arsimi./Kumti.com

 

Artikulli paraprak14 këshilla mbijetese që mund t’iu duhen një ditë
Artikulli vijuesMinistri i Arsimit,thotë se do të shikohet mundësia e ri-dizajnimit të universiteteve publike