14 këshilla mbijetese që mund t’iu duhen një ditë

Motoja e Boy Scout na tregon të jemi gjithmonë të përgatitur. Në të vërtetë, numri i fatkeqësive natyrore dhe gjeofizike që po ndodhin çdo vit po rritet, pyjet janë të mbushura me bimë helmuese, insekte dhe kafshë, dhe një numër alarmant i njerëzve humbasin të egra çdo vit.

Ne Kumti.com mblodhën disa këshilla që mund të jenë të dobishme një ditë, edhe nëse jeni me fat sa të jetoni në një zonë pa fatkeqësi natyrore ose krijesa helmuese. Falë tyre, do të jeni në gjendje të bëni vendime të dyfishta në një situatë emergjente, duke përdorur atë që keni në dorë.Kumti.com

1. Ndalimi i një makine kur frenat dështojnë

Nëse keni frena të rregullta dhe ato dështojnë, do të duhet të filloni të pomponi shpejt pedalin e frenave dhe të vështirë për të ndërtuar presionin e lëngjeve të frenave. Nëse kjo nuk ndihmon, këshilloheni të përdorni frenimin e parkimit. Nëse nuk punon, gërsheto makinën tënde kundër një parmak për të ngadalësuar atë. Opsioni i fundit do të shkatërrojë makinën tuaj dhe duhet të përdoret si një mjet i fundit./Kumti.com

2. Fillimi i një zjarri

Një mënyrë e provuar për të gjeneruar flakë është përdorimi i baterive dhe 2 copa të vogla të petëzimit (madje edhe një mbështjellës i gomës do të punojë). Duhet të vendosni çdo copë fletë metalike në skajet e baterisë, dhe petëza do të nxehet dhe digjet. Kur arrini të merrni një flakë, ju mund të përdorni patate të skuqura të tilla si Doritos për të bërë një zjarr të shpejtë – ato janë çuditërisht shumë të ndezshme! Sanitizuesit e duarve gjithashtu mund të ndihmojnë për të filluar një zjarr pasi ato përmbajnë alkool të ndezshëm.Kumti.com

3. Numri i urgjencës

Një gjë e dobishme për të dini është se shumica e telefonave celularë mund të formojnë numrin e urgjencës lokale, edhe kur nuk ka kartë SIM. Edhe nëse jeni në një zonë pa shërbim fare, mos e çaktivizoni telefonin. Një përpjekje për të thirrur një numër emergjence mund të transmetojë një lente shpëtimi elektronike që u lejon shpëtimtarëve që të jeni gjallë. Ky koncept quhet një “shtrëngim duarsh digjital”.Kumti.com

4. Pastrues me ujë

Edhe nëse ka ujë të gjithë rreth jush në pyll, kurrë nuk është e këshillueshme që të pini nga një pellg apo një liqen. Nëse është e pashmangshme, mund të krijoni një pastrues uji duke përdorur një shishe të zbrazët, zhavorr të trashë, rërë të trashë, qymyr druri dhe rërë të imët (në krye). Ndërsa uji rrjedh nëpër këto shtresa, ai do të filtrohet.

Nuk është e këshillueshme që të hahet borë si një mënyrë për të parandaluar dehidrimin. Nuk ju ofron me shumë ujë, dhe duke ngrënë atë ju zvogëloni nxehtësinë e trupit tuaj.Kumti.com

5. Dërgimi i një sinjali emergjent

Një sinjal i mirë zjarri është ai me shumë tym, që mund të prodhohet duke përdorur gjethe të freskëta të pishës dhe bredhit, gjethe të lagura nga pemët e tjera dhe madje edhe materialet e gomës. Një mënyrë tjetër për të dërguar një sinjal është përdorimi i çfarëdo materiali reflektues që keni: pasqyra e pasme, CD, metal i lëmuar, madje edhe bizhuteri.Kumti.com

6. Peshkimi me një majë të lartë

Nëse jeni të humbur, peshkimi është një nga mënyrat më të lehta për të mbledhur ushqim. Për të bërë një grep peshkimi, ju mund të përdorni pak në kryet të birrës tuaj. Është forma e përsosur për të bërë një goditje. Ju do të keni për të prerë një segment nga ajo dhe të mprehin atë. Nëse është e mundur, mund të shtoni pak bukë për të si karrem.Kumti.com

7. Shmangia e insekteve helmuese

Ju ndoshta nuk keni nevojë të shqetësoheni shumë për një pickim të rregullt të merimangës nëse nuk keni një alergji. Por një merimangë helmuese është një histori tjetër. Reagimet alergjike nga marimangat helmuese janë më të rënda. Helmu i një merimange të ve të zezë, për shembull, shkakton dhimbje të menjëhershme në vendin e kafshimit dhe më pas përhapet në zona të tjera të trupit siç është gjoksi dhe barku.

Marimangat helmuese janë të lehtë për t’u identifikuar me modelin e tyre. Për shembull, një trup i zi me ngjyrën e kuqe “ore me rërë” në pjesën e poshtme të barkut të saj nënkupton një të ve të zezë.Kumti.com

8. Çlirimi nga një riptide

Nëse e gjeni veten të mbërthyer në një pushim, mos u frikësoni. Mos u mundoni ta luftoni dhe të notoni kundër tij ose pasi kjo do të shkaktojë lodhje. Noto paralel me breg, dhe të shkojnë me rrjedhën. Rryma e ndarjes do të zhduket në një moment dhe nuk do t’ju tërheqë.Kumti.com

9. Mbajtja e ngrohtë me shkëmbinj zjarri

Mos harroni të vendosni gurë rreth zjarrit tuaj. Gurët do të kontrollojnë zjarrin dhe pas zjarrit vdesin, ato mund të përdoren për t’ju mbajtur të ngrohtë. Gurë të ngrohtë gjithashtu mund të përdoren për të pastruar ujin. Nëse vendosni gurët brenda kanaçeve me ujë, uji do të valojë.Kumti.com

10. Përdorime alternative të mbeturinave të maceve

Nëse keni mbeturina kotele në makinën tuaj, kurrë nuk do të keni problem të merrni makinën tuaj nga balta ose bora. Kur makina juaj merr mbërthyer, ju mund të përdorni pjellë për tërheqje shtesë duke e vendosur atë nën goma.

11. Mbledhja e ujit nga pemët

Uji i transpireduar nga pemët është i pastër dhe nuk kërkon filtrim. Për ta marrë atë, lidhni një qese plastike mbi një degë me shumë gjethe në mënyrë që të gjitha gjethet të jenë plotësisht të mbuluara. Mblidhni ujin në qese pas perëndimit të diellit.Kumti.com

12. Asnjëherë mos thith helm nga një kafshim gjarpër

Përkundër asaj që kemi parë në TV, thithja e helmit nga një kafshim mund të jetë një ide e keqe. Mund të jetë e rrezikshme pasi mund të ndihmojë helmët të përhapen dhe të dëmtojnë lëkurën rreth pickimit.Kumti.com

13. Pozicioni HELP në ujërat e ftohta

Nëse ju jeni të mbërthyer ndonjëherë në ujë të ftohtë në një xhaketë shpëtimi, ju duhet të bëni nxehtësinë e shpëtimit duke ulur. Për këtë, kaloni krahët dhe mbani ato të ngushta në gjoks ose në anët tuaja. Vendosni këmbët tuaja, duke shtypur kofshët bashkë. Ju duhet të qëndroni ende në këtë qëndrim për të mos humbur ngrohtësinë e trupit.Kumti.com

14. Hapja e çdo drryni

Megjithëse ky tip nuk do të shpëtojë jetën tuaj, patjetër do ta bëjë më të lehtë. Nëse e keni mbyllur veten, mund të provoni të merrni bllokimin duke përdorur një kaçavidë të sheshtë, një thikë gjalpë ose ndonjë gjë të sheshtë ose mjaft të guximshëm që të përshtateni në bllokadë dhe të mos thërrisni duke u kthyer. Një gjilpërë gjithashtu do të punojë për këtë qëllim. Kumti.com

Ne sinqerisht shpresojmë që ju kurrë nuk do të duhet të përdorni ndonjë nga këta trika Por është më mirë të përgatiteni për më të keqën. Shpërndani në komentet cilat prej këshillave që gjetët më të dobishme dhe cilat këshilla ende mungojnë nga kjo listë./Kumti.com

 

Artikulli paraprak8 Këshilla efektive për një shpinë të shëndoshë dhe të drejt
Artikulli vijuesKëto 10 gjëra është mirë ti ndalosh nëse dëshiron të jesh i pasur