Kolegji “Mehmet Akif” dënohet më 12 mijë euro,shkeli privatësinë e nxënësve

Agjencia Shtetërore për Mbrojtjen e të Dhënave Personale ka njoftuar sot se ka pranuar një shkresë nga Gjykata Themelore në Prishtinë ku thuhet se “ Gjykata Themelore në Prishtinë sipas të gjeturave nga inspektimi i zhvilluar nga Agjencia dënon Kolegjin ‘Mehmet Akif’ me €12.000 për shkelje të privatësisë përmes vëzhgimit me kamera”.

Sipas të gjeturave thuhet se kjo mënyrë e përpunimit të të dhënave personale përmes vëzhgimit me kamera bie ndesh me dispozitat 62 dhe 64 të Ligjit për Mbrojtjen e të Dhënave Personale dhe si e tillë përbën shkelje të privatësisë së individit.

Ky është njoftimi i plotë:

Gjykata Themelore në Prishtinë, sipas të gjeturave nga inspektimi i zhvilluar nga Agjencia, dënoi Kolegjin ‘Mehmet Akif’ me €12.000 për shkelje të privatësisë përmes vëzhgimit me kamera

Me kërkesë të Agjencisë Shtetërore për Mbrojtjen e të Dhënave Personale, të inicuar më 05 maj 2016, për fillimin e procedurës kundërvajtëse ndaj Kolegjit ‘Mehmet Akif’, më 09 shkurt 2018, Divizioni për Kundërvajtje i Gjykatës Themelore në Prishtinë, shqiptoi gjobën prej €12.000 për përpunim të kundërligjshëm të të dhënave personale përmes sistemit të vëzhgimit me kamera në hapësira që nuk lejohet instalimi i kamerave.

Zyrtarë të Agjencisë, gjatë inspektimit të zhvilluar në maj të vitit 2016, kishin konstatuar se ky kolegj kishte instaluar kamera në hapësira të punës, si zyra, mësojtore (klasa mësimi) si dhe hapësira sanitare (tualete të kolegjit).

Kjo mënyrë e përpunimit të të dhënave personale përmes vëzhgimit me kamera bie ndesh me dispozitat 62 dhe 64 të Ligjit për Mbrojtjen e të Dhënave Personale dhe si e tillë përbën shkelje të privatësisë së individit.

Vlenë të theksohet se vëzhgimi me kamera lejohet vetëm nëse konsiderohet e nevojshme për sigurinë e njerëzve dhe sigurimin e pasurisë, edhe atë vetëm në hyrjet e ndërtesave, por jo edhe në hapësirat e brendshme të punës, e aq më pak në hapësirat sanitare, respektivisht tualete.

Artikulli paraprakPerez – Ronaldos: Nëse na braktis për PSG-në, unë do ta blej Messin
Artikulli vijuesJa se si mund ta eliminoni versionin e ri të Snapit