Kosova fituese e garës së NASA-s

0
158
Kosova ka fituar titullin “People’s Choice Award” të NASA-së për inovacion.
 
Natev Explorer e ka quajtur fitoren hap të vogël për Kosovën, por të madh për shqiptarët, pasi është shpallur fitues i garës ndërkombëtare NASA Space Apps Challenge.
 
Ekipi përfaqësues i Kosovës ka mposhtur atë bullgar Robo-Fabric me më shumë se 14 mijë vota avantazh.
 
NatEv Explorer është një platformë e bazuar në web ku sinkronizohen të dhënat në kohë reale të satelitëve të NASA-s dhe bën klasifikimin e dukurive gjeologjike duke përdorur inteligjencë artificiale.
 
NatEv Explorer zgjidh sfidën e ashtuquajtur “Volcanoes, Icebergs and Cats from Space”.
 
Kjo sfidë ka të bëjë me zbulimin e dukurive natyrore nga erupsionet vullkanike, vërshimet, tornadot, shkrirjet e akullnajave, zjarret në pyje etj.
 
Në këtë garë kanë marrë pjesë mbi 13 mijë garues nga 133 shtete pjesëmarrëse me 950 projekte./shembulli