Krimet e Iranit në rajonin e Ahvazisë

0
235
Krimet e Iranit ne rajonin e Ahvazise: Popullsia e Ahvazise janë arabe, ku një pjese janë shi’ite dhe një pjese suni. 
Rajoni i Ahvazise mori pjesë në rrëzimin e regjimit të Shahut dhe iu bashkangjit përpjekjeve për instalimin e të ashtuquajturës Republikës Islamike të Iranit. 
Por nuk zgjati shume kur regjimi perso-shi’it i Teheranit filloi përndjken e kësaj popullsie dhe zhvatjen e pasurive të saj natyrore. 
Ndëshkimet me varje janë  të zakonshme për popullsinë arabe të Ahvazise, pa marrë parasysh nëse janë shi’ia apo suni, kjo për arsye se regjimi pers i Iranit i vlerëson njerëzit mbi origjinën e tyre dhe jo mbi bazën e fesë. 
Këto përndjekje janë të vazhdueshme edhe për kombesitë e tjera jo arabe, sic janë azerët, blushët etj. të cilët gjithashtu janë suni dhe shia’. 
Shkaku i këtyre padrejtësive nuk është i panjohur. Historikisht perset e kanë menduar veten më larte se kombesitë e tjera dhe se burojnë nga gjaku i pastër arian. 
Për kete arsye shteti i tyre u quajt Iran, pra populli me prejardhje nga gjaku arian. Kjo shpjegon shkakun për perset pse fshehin një urrejtje të madhe për arabet në veçanti dhe për kombesitë e tjera rreth tyre në përgjithësi. Si rrjedhojë edhe Republika e tyre islamike nuk është gjë tjetër veçse versioni pers i Islamit, i cili sot ka krijuar një përçarje të madhe mes arabeve në interes të strategjisë për rikthimin e Persisë së madhe./FejaJone/Kohaislame.com