Kush janë populli Cirkanë?

Kush janë njerëzit cirkanë?

Populli Circassian është pjesë e grupeve etnike kaukaziane në veriperëndim, fillimisht nga Circassia. Shumica e këtyre njerëzve u zhvendosën kur rusët pushtuan Circassia në fillim të shekullit të 19-të. Në 1864 një luftë shpërtheu midis rusëve dhe Circassia njerëzit u zhvendosën në rajone të tjera. Termi Circassian është një kombinim i 12 nëngrupeve Adyghe të përbërë nga tre “demokraci” dhe nëntë fise aristokrate. Secili nga nën-fiset përfaqësohet nga një yll, i cili është shtypur në flamurin Circassia. Shumica e popullsisë Circassian janë muslimanë dhe flasin gjuhën Circassian si gjuhë kryesore, e cila përbëhet nga tre dialektet kryesore dhe shumë nën-dialektë. Duke qenë të mërguar nga sundimi rus, disa nga njerëzit shkuan në Turqi, Angli, kombe arabe dhe Rusi. Prandaj, pjesa më e madhe e popullit Circassian mund të flasin gjuhë të huaja. Kishte përafërsisht 800,000 Circassians mbetur në atdheun e tyre.Kumti.com

Historia
Krishtërimi u përhap në vendin cirkasian për shkak të ndikimit grek dhe bizantin. Njerëzit e Circassia pranuan krishterimin si fe të tyre shtetërore, por këta njerëz mbajnë fort besimet indigjene. Në shekullin e 17-të, Perandoria Osmane pushtuan kombin Circasia në të cilin doktrina e pushtuesve u përhap në të gjithë vendin. Circassians u konvertuan në Islam, disa nga Circassian ndryshuan në besim për t’u bërë Mamluks, dhe madje edhe të tjerë u bënë sultane në Egjipt gjatë periudhës 1250-1517 Mamluks. Në vitin 2016, u zbulua se shumica e njerëzve që banojnë në Egjipt janë pasardhësit e popullit Circassian.

Pushtimi rus i Circassia
Rusët ngadalë pushtuan territorin e Circassia dhe në mesin e shekullit të nëntëmbëdhjetë, Kombi Circasia ishte nën sundimin e rusëve. Gjatë sulmit, një seri luftrash shpërtheu si një luftë nga Circassians kundër pushtimit. Gjatë asaj kohe, populli cirkasian u bë shumë popullor për ngurtësinë e tyre dhe një rezistencë të gjatë ndaj kolonializmit. Shumë njerëz Adyghe vdiqën nga fundi i luftërave në shekullin e nëntëmbëdhjetë. Kur njerëzit e Circasianëve u mposhtën, gjenerali rus dënoi disa njerëz cirkasian që kishin mbijetuar luftën jashtë rajonit. Ushtria thirri një urdhër spastrim nga 1860 në 1864. Në fund të katër viteve, pjesa jugore e Kaukazit ishte e zbrazur nga banorët e parë.

Periudha pas daljes në mërgim
Njerëzit cirkasian të cilët ishin larguar shkuan përpara dhe krijuan vendbanime në Perandorinë Osmane, disa prej të cilëve lundruan në shumë rajone të tjera që përfshinin Lindjen e Mesme. Turqia u bë vendi më i madh Adyghe dhe populli Circassian u përhap në shumë zona në Turqi, i cili përbëhet nga Samsun përgjatë bregut të Detit të Zi dhe të tjerë në rajonin e Ankarasë. Vlerësimi i popullsisë së popullsisë cirkasiane që jeton në Siri është ndërmjet 50,000 dhe 100,000 vetë. Njerëzit Circasian po sugjeronin që ata të mund të ktheheshin në Cirkashia pasi lufta u përshkallëzua në Siri./Kumti.com

Artikulli paraprakÇfarë është bastioni
Artikulli vijuesÇka është Organizata Botërore e Turizmit?