Çfarë është bastioni

Bastionet u ndërtuan si një masë shtesë mbrojtëse për të ruajtur një fortifikim

Një bastion është një projeksion në një pjesë të një fortifikimi, i projektuar në një kënd përballë murit për të lejuar që zjarri mbrojtës të përhapet në disa drejtime. Ajo është këndore në formë dhe zakonisht pozicionohet në qoshe. Bastionët dominonin për 300 vjet (nga mesi i shekullit të gjashtëmbëdhjetë deri në mesin e shekullit të nëntëmbëdhjetë). Fortifikimet e Bastionit zëvendësuan fortifikimet mesjetare të përdorura më parë. Dallimi midis këtyre dy formave të fortifikimit është se bastionet ishin të njëanshme të njëanshme, ndryshe nga mesjetarët, të cilat ishin të lakuara.Kumti.com

Rëndësia e karakteristikave të Bastionit
Natyra e sheshtë e bastioneve ndihmon në përjashtimin e terrenit të vdekur, prandaj, duke e bërë më të lehtë për mbrojtësit të zjarrit nga çdo anë në frontin e bastionit. Bastionet mbulojnë një copë toke më të rëndësishme se shumica e kullave kryesisht për të siguruar që ka hapësirë ​​të mjaftueshme për montimin e topave dhe aktiviteteve operacionale nga ekuipazhi. Muret e bastioneve ishin të trasha (të bëra nga rrënojat ose toka të mbushura me vështirësi) dhe kështu do të lejonin që kanalet të kalonin përmes tyre, por të absorboheshin. Ndonjëherë bastionet mund të sulmoheshin me sukses dhe sulmuesit mund të bënin më shumë dëm. Për të ndaluar këtë, dizajne të tjera bastion erdhën dhe ata do të lejonin llogore të gërmuan në pjesën e prapme të bastionit, duke reduktuar kështu gjasat për të sulmuar majën kryesore. Distanca midis kanaleve dhe majës së bastioneve është mjaft e gjerë për të parandaluar që sulmuesit të rriten.

Llojet e Bastioneve
Gjatë viteve janë përdorur lloje dhe dizajne të ndryshme të bastioneve. Ato përfshijnë bastione të forta, bastione të sheshta, bastione të përbërë, bastione të zbrazëta, bastione të prera, bastione rrethore, bastione të parregullta, bastione të dyfishta, bastione të rregullta, demi-bastione dhe bastione gjysëmrrethore. Bastionet e ngurta njihen gjithashtu si bastione të plota. Ata janë të mbushur dhe nuk kanë hapësira të lira pranë qendrës së saj. Bastionët e sheshtë janë ndërtuar në qendër të një gjykate të mbyllur ose perde kur perde është tepër e madhe për t’u mbrojtur nga bastionet. Të dyja anët e poligonit të brendshëm për bastione të përbërë janë të pabarabarta, ndërsa bastionet e pavlefshme kanë një bast rreth fytyrave dhe krahëve të tyre, duke siguruar një hapësirë ​​boshe drejt qendrës dhe për këtë arsye ata njihen gjithashtu si bastione të zbrazëta.

Bastionet e prera bëhen në një kënd në një pikë të caktuar dhe mund të jetë shumë akute. Bastionet rrethore (të njohura edhe si te rrumbullaketa) ishin një evolucion gjatë shekullit të pesëmbëdhjetë dhe në fillim të shekullit të gjashtëmbëdhjetë, por u zëvendësuan ngadalë nga bastione të vendosur në kënde. Bastionet e parregullta janë të njohur edhe si bastione të deformuara dhe ata mund të kenë mungesë ose të kenë anën më të shkurtër të poligonit të brendshëm. Bastioni i dyfishtë është ndërtuar mbi një bastion tjetër dhe dallimi në lartësi mes tyre është trembëdhjetë këmbë deri në njëzet metra. Bastionet e rregullta kanë krahë, fytyra dhe gryka proporcionale. Demi-bastionet, nga ana tjetër, kanë krah dhe fytyrë të vetme; fyti mbron muret e perdes dhe bastionet ngjitur. Bastioni është i fortifikuar me dy bastione të vendosura në një kënd. Bastionet gjysmë-rrethore u përdorën zakonisht gjatë shekullit të gjashtëmbëdhjetë, por doli jashtë përdorimit pasi që ishte e vështirë të koncentroheshin armë zjarri rreth një kurbë. Në përgjithësi, bastionet ofruan një sasi të mjaftueshme të mbrojtjes për banorët./Kumti.com

 

Artikulli paraprakÇka është një qytet-shtet
Artikulli vijuesKush janë populli Cirkanë?