Lituania lëshon broshura për qytetarët se si të merren me pushtimin rus

0
853

“Kjo është mëse e rëndësishme sepse civilët janë të vetëdijshëm dhe kanë një vullnet për t’i rezistuar, thotë manuali.

Lituania është duke bërë shpërndarjen e një broshure të përditësuar të mbrojtjes civile të qytetarëve duke u thënë atyre se çfarë të bëjnë në rast të pushtimit rus.

75-faqe ë materiali i pergaditur si dhe ofron teknikat e mbijetesës dhe paralajmëron lexuesit Rusia nuk do të hezitojë të përdorë forcën ushtarake kundër fqinjëve të saj, raportoi BBC.

Një linjë telefonike ka qenë edhe ngritur për Lituanezët për të raportuar të gjithë ata të dyshuar janë spiunë rusë.

“Është më e rëndësishme se civilët janë të vetëdijshëm dhe kanë një vullnet për t’i rezistuar – kur këto elemente janë të forta, një agresor ka vështirësi në krijimin e një mjedisi për pushtimin ushtarak.”

Kreu i vendit të sigurimit të shtetit, Darius Jauniskis, ka thënë: “Çdo qytetar Lituanisht mund të bëhet një objektiv [për spiunazh].”

Që aneksimin e Krimesë në vitin 2014, marrëdhëniet mes Rusisë dhe shtetet baltike janë përkeqësuar.

Lituania kufizohet në portin rus të Kaliningradit cila është shkëputur gjeografikisht nga pjesa tjetër e Rusisë.

Një think tank amerikan ka paralajmëruar NATO-s se Rusia mund të pushtuar shtetet baltike si pak si 36 orë. Nato ka  kercenuar deri praninë e saj në shtetet baltike dhe Poloninë.

Lituania është aktualisht në bisedime për të blerë raketa sistemet e mbrojtjes me vlerë deri në € 100 milion (£ 90 milion) në një përpjekje për të penguar agresionin rus.

Në shkurt 2017, Gjermania është e vendosur për të dërguar midis 400 dhe 600 trupa, si dhe tanke në Lituani.Kohaislame.com