Përse terroristët synojnë aeroportet aq shpesh?

0
554

Eksperti i sigurisë Brian Michael Jenkins tregon pse terroristët janë tërhequr për aeroporte, dhe kostoja masive.

Më 30 maj, 1972, në një nga sulmet më të hershme mbi pasagjerëve të aeroportit, tre anëtarë të Ushtrisë së Kuqe Japoneze duke shëtitur nëpër aeroportin e Lodit në Izrael, u tërhoq nga granata dore dhe mitralozë, dhe vrau 26 njerëz, duke plagosur 78 të tjerë. Që nga ajo kohë , terroristët kanë kryer rezultatet e sulmeve brenda aeroporteve; gjatë vitit të kaluar, disa ngjarje më të lartë të profilit të përfshijnë bombardimet brenda aeroportit të Brukselit që vrau pothuajse një duzinë do të jenë fletushka duke pritur në check-in linjat; një seri e bombave dhe të shtënat brenda aeroportin Ataturk të Stambollit që vrau dhjetra; dhe më së fundi në Fort Lauderdale, një person i armatosur duke vrarë pesë para se të dorëzohej në polici.

Terroristët dhe persona të armatosur kanë si qëllim për të shkaktuar kaos në një shumëllojshmëri të objektivave.

Brian Michael Jenkins këshilltar i lartë i presidentit të organizatë kërkimore Rand : përgjigje ndaj terrorizmit, pse aeroportet janë në shënjestër aq shpesh. Siç thotë ai Maclean-së, aeroportet “mbetet një obsesion me terrorizmin, një vend të zgjedhur.”
Pse? Ja disa nga arsyet dhe hipotezave Jenkins s:
Operacionet: “Si siguria për linjave ajrore është rritur në fushën e terrorizmit, është interesante të theksohet se terroristët nuk mund të grabisin me lehtësi  aeroplanë, por ata prapë mund të kenë qasje publike në zonat-check-in dhe bagazheve e një aeroportit.
“Këto janë asambletë e njerëzve, turmat në mjedise të mbyllura dhe të lehtë për qasje. Kjo i bën ata një fushë ideale vrasje. Për ata që janë të shqetësuar për kryerjen e shpërthimeve, fakti që njerëzit arrijnë me valixhe të mëdha mundëson dikë për të ecur në një qese të madhe që mbante një mjet shpërthyes dhe ai tërheq asnjë dyshim. ”

Synimet: “Ajo mund të jetë se objektivi në aeroport është kombësive të veçanta ose etnive.

Trembë apo edhe duke mbajtur larg turistët, ekonomia e vendit : “Turizmi në Turqi ka rënë. Për vendet ku turizmi përbën një kontribut të rëndësishëm në PBB, si Egjipt apo Tunizi, aeroplan dhe hotel sulmet mund të shkatërrojnë ekonominë. Është mjaft efektive në drejtim të luftës ekonomike. ”

Efektet psikologjike: “ai prek një nerv me reagimet psikologjike e njerëzve më shumë se [sulme] të tjera … njerëzit janë duke folur në lidhje me nevojën për të mbrojtur aeroportet-jo vetëm aeroplanë-dhe për të krijuar parametrat e sigurisë në dyert e para të aeroportit, jo në korridoret e dyert duke çuar në aeroplanët. Ku do të shkojë në një situatë ku njerëzit shohin rojet e armatosura dhe armë automatike. Nga njëra anë, që mund të jenë të siguruar, por nga ana tjetër kjo është një kujtesë se asgjë nuk është e sigurt. “./kumti.com