Pije të dobishme dhe të shijshme për fëmijët

0
470

Pijet natyrale janë të dobishme për fëmijët dhe të rriturit. Disa njerëz kanë frikë t’u japin fëmijëve të tyre një lëng frutash natyral, sepse mendojnë se mund të jetë e dëmshme për ta, dhe se mund të kontribuojnë në mbipeshën e tyre, gjë që është krejtësisht e gabuar.

Shumica e fëmijëve i pëlqejnë lëngjet natyrale, dhe ato janë një burim i mirë i vitaminave dhe janë mjaft të shëndetëshme për fëmijët.

Çfarë duhet të bëni

– Së pari, nuk duhet shqetësoheni aspak, sepse studimet e fundit kanë treguar se pirja e sasisë së moderuar 100% lëng frutash nuk ndikon negativisht në peshën apo shëndetin e fëmijës. Megjithatë lëngu i frutave përmban kalori si çdo pije tjetër, dhe shumë lëng mund të kontribojë për të fituar peshë, kështu që ndiqni këshillat e mëposhtme dhe gjithçka do të jetë në rregull:

– Ëmbëltojeni lëngun me mjalt, jo me sheqer.

– 6 muajt e parë të lindjes – nuk rekomandohet lëng për fëmijën.

– 6 deri 12 muaj – 100 ml në ditë.

– 1 deri në 6 vjeç – 170 ml në ditë.

– Mbi 7 vjeç – 350 ml në ditë.

Përdorni këto receta të shëndetëshme dhe të shijshme

Receta e parë

Përbërësit

– 1 dardhë
– ½ e gotës me luleshtrydhe
– ½ e limonit të shtrydhur
– 1 mollë.
– ½ e gotës me ujë

– 1 lugë mjalt

Vendosini përbërsit në grirëse (derisa të grihen mirë). Në fund i shtoni mjaltin, dhe mund t’ia jepni fëmijës për ta shijuar.

Receta e dytë

Përbërësit

– 2 mollë
– 1 panxhar
– 2 karota

– ½ gotë me ujë

– 1 lugë mjalt

Vendosini përbërsit në grirëse (derisa të grihen mirë). Në fund i shtoni mjaltin dhe jepjani fëmijës.

Receta e tretë

Përbërësit
– 1 Dorë Spinaq

– 6 Karrota mesatare

– ½ gotës me ujë

Vendosini përbërsit në grirëse (derisa të grihen mirë). Në fund i shtoni mjaltin lëngu është gati.

Receta e katërt

Përbërësit

– 2 portokalle
– 3 gjethe marule
– 4 gjethe asparagus
– ½ gotë me ujë

– 1 lugë mjalt

Vendosini përbërsit në grirëse (derisa të grihen mirë). Në fund i shtoni mjaltin dhe pija është gati.

Receta e pestë

Përbërësit

-1 portokall
-1 1inch të rrumbullakët trashë pineapple
-½ kupë e manaferra

– ½ gotë me ujë

– 1 lugë mjalt

Vendosini përbërsit në grirëse (derisa të grihen mirë). Në fund i shtoni mjaltin dhe mund t’ia jepni fëmijës.

Receta e gjashtë

Përbërësit
– 1 portokall
– 3 luleshtrydhe
– 1 limon

– 2 karrota mesatare
– ¼ e një rrënje gingeri

– ½ gotë me ujë

– 1 lugë mjalt

Vendosini përbërsit në grirëse (derisa të grihen mirë). Në fund i shtoni mjaltin dhe pija është gati.

Receta e shtatë

Përbërësit

– 1 kastravec
– 1 pjesë e shalqirit

– 1 lugë mjalt

Vendosini përbërsit në grirëse (derisa të grihen mirë). Në fund i shtoni mjaltin dhe jepjani fëmijës.

Për dobi më të mira, sigurohuni që t’u jepni fëmijëve një shumëllojshmëri të lëngjeve çdo javë dhe jo vetëm një lloj.