Si u zhvillua hebraishtja?

Hebraishtja, amtare në Izrael, është folur nga rreth 9 milion njerëz në mbarë botën

Populli hebre është një nga njerëzit më të studiuar në botë, ku gjuha, kultura, besimet dhe praktikat fetare janë me interes të madh. Çifutët janë pjesë e izraelitëve të Lindjes së Mesme të lashtë. Popullsia e popullit hebre arriti kulmin e 17 milion njerëzve para Luftës së Dytë Botërore. Megjithatë, rreth 6 milionë prej tyre u vranë gjatë Holokaustit. Aktualisht, ka rreth 14.4 milionë hebrenj në mbarë botën sipas Databankut hebre të Bermanit të vitit 2016, që zënë më pak se 0.2% të popullsisë së botës. Rreth 44% e popullsisë hebreje banojnë në Izrael dhe rreth 40% në SHBA.

Gjuhët hebraike
Për shekuj me radhë, popullsia hebraike ka folur gjuhën lokale të folur në zonat ku kanë migruar dhe shpesh zhvillojnë një dialekt apo degë të veçantë që përfundimisht bëhet një gjuhë e pavarur. Për shkak të disa faktorëve që çuan në emigrimin e popullit hebre, disa prej gjuhëve të lashta dhe të dallueshme hebraike që fliten në komunitete të tjera përfshijnë Judeo-Gjeorgjian, Krymak dhe Judeo-Arabisht mes gjuhëve të tjera. Shumica e këtyre gjuhëve janë zvogëluar në masë të madhe me kalimin e kohës. Popullsia jo-hebreje në Izrael kryesisht flet gjuhën judaike-aramaike. Gjuhët hebraike ndryshojnë në distancën e tyre dhe divergjenca nga gjuhët jo-hebraike.

Gjuha Hebraike
Për një kohë të gjatë, gjuha hebraike është përdorur si gjuhë liturgike dhe me shkrim për shumicën e librave në judaizëm. Është gjuha zyrtare e Izraelit dhe një nga gjuhët më të vjetra ekzistuese në botë që fliten nga më shumë se nëntë milionë njerëz. Historikisht, gjuha hebraike quhej Tanakh, e cila u konsiderua si gjuha e izraelitëve. Gjuha hebraike është anëtare e degës së Semiljes Veri-Perëndimore të familjes Afroasiatike të gjuhëve dhe e vetmja gjuhë që mbijeton Kanaanit. Hebraishtja është gjithashtu shembulli i vetëm i një gjuhe të vdekur të ringjallur me sukses. Ajo pushoi së qeni një gjuhë e përditshme rreth vitit 200 dhe 400 pas revoltës së Bar Kokhba dhe u ringjall në shekullin e 19 si një gjuhë e folur dhe letrare. Në vitin 1998, gjuha hebraike u fol nga rreth 5 milionë njerëz, me shumicën e folësve që jetonin në Izrael. Sot, SHBA-të kanë folësit e dytë më të mëdhenj në botë, me mbi 200,000 folës të rrjedhshëm.

Historia e Gjuhës Hebraike
Hebraishtja është një gjuhë kananease e cila i takon familjes semite Northwest. Tekstet më të hershme hebraike mund të gjurmohen në mijëvjeçarin e dytë pes, me prova që sugjerojnë se izraelitët që pushtuan Kanaanin folën hebraisht. Ai lulëzoi si gjuhë e Mbretërisë së Izraelit midis 1200 dhe 586 pes ose deri në rënien e Jerusalemit në 587 pes. Gjuha Hebraike filloi të zhdukej pas mërgimit të Babilonisë me gjuhën e vjetër aramaike që përnjëherë fitonte rëndësi. Megjithatë, ajo ishte ruajtur ende në disa nga shkrimet hebraike, duke përfshirë lutjet dhe tekstet e shenjta. Hebraishtja u përdor kryesisht për qëllime liturgjike gjatë periudhës së tempullit të dytë dhe u konsiderua kryesisht si një “gjuhë e shenjtë”, me disa që besonin se ishte gjuha e engjëjve. Rabitë besonin se hebraishtja ishte gjuha e folur nga njeriu i parë dhe ishte gjithashtu gjuha e njerëzimit deri në Kullën e Babelit kur gjuhët e ndryshme u krijuan nga Perëndia.

Ringjallja e gjuhës hebraike
Në shekullin e 19-të, një burrë me emër Eliezer Ben-Yehuda e bëri ambicien e tij personale për të ringjallur gjuhën hebraike. Ai besonte se populli hebre ishte i rëndësishëm në historinë e botës dhe duhej të kishte gjuhën e tyre në rast se ata do të kishin një vend të tyre. Ben Yehuda ka studiuar hebraishten si student Yeshiva dhe ishte i përgatitur mirë me gjuhët. Kur ai e shpërnguli familjen e tij në Palestinë, vendosi që ata do të flisnin vetëm hebraisht. Ai vendosi të krijonte fjalë të reja dhe përfundimisht botoi fjalorin Modern Hebraik bazuar në drejtshkrim Mishnaic. Ai shpesh kreditohet për gjuhën Hebraike Moderne. Kur shteti i Izraelit u themelua në vitin 1948, hebraishtja u bë gjuha zyrtare e vendit.

Hebraishtja moderne
Alfabeti hebraik ka vetëm 22 shkronja dhe shpesh lexohet nga e djathta në të majtë. Shqiptimi i hebraishtes moderne bazohet në shqiptimin hebraik sefarik. Fjalori është ndryshuar nga futja e kulturave të tjera përgjatë epokave. Hebraishtja moderne momentalisht mësohet në disa institucione të njohura si Ulpanim të cilat janë ose private ose në pronësi të qeverisë. Që nga viti 2013, rreth 9 milionë njerëz në mbarë botën flasin gjuhën hebraike, prej të cilëve rreth 7 milionë janë folës të rrjedhshëm. Rreth 90% e hebrenjve izraelitë janë të aftë në gjuhën. Për të mbajtur hebraisht një gjuhë kryesore në Izrael dhe për ta parandaluar atë nga ndikimet e jashtme, Universiteti Hebrej i Jeruzalemit shpik mbi 2,000 fjalë të reja hebraike çdo vit për fjalët moderne hebraike nga hebraishtja origjinale. Zyrtarët në komunën Haifa janë ndaluar të përdorin fjalët anglisht mbi dokumentet zyrtare, ndërkohë që bizneset po dekurajohen gjithashtu nga përdorimi i shenjave të anglishtes në marketing./Kumti.com

Artikulli paraprakÇfarë është bunkeri dhe çfarë roli ka ai?
Artikulli vijuesÇfarë është racizmi sistemik?