Presioni i lartë i gjakut shpesh është një diagnozë e rreme

Një studim i publikuar në Canadian Family Physiciansays thotë se më shumë se gjysma e mjekëve kanadezë ende përdorin pajisje manuale për të kontrolluar presionin e gjakut që rrit rrezikun e diagnozës së gabuar.

Tani ka pajisje automatike elektronike që janë në gjendje të zbulojnë ndryshime të vogla në presionin e gjakut të një personi dhe mund të jenë më të sakta, por ato janë gjithashtu më të shtrenjta. Hulumtimi më tej pohon se përdorimi i teknologjisë ka çuar në 20 % të njerëzve më shumë që i nënshtrohen trajtimit të tensionit të lartë, duke qenë plotësisht të shëndetshëm.

Autori kryesor, Janusz Kaczoroëski thotë: “Kjo është kryesisht për faktin se presioni i gjakut është matur në mënyrë të gabuar.”

Është vlerësuar se një e treta e popullsisë amerikane ka hipertension. Disa grupe shëndetësore paralajmërojnë publikun të jetë më proaktiv në parandalimin e sëmundjeve të lidhura me zemrën dhe në menaxhimin e shëndetit të tyre. Përsëri na është thënë të ndryshojmë mënyrën e jetesës dhe dietën tonë. Por, ç’të themi për mjekët tanë?

Hej doktor, çfarë ka? Oh, presioni im i gjakut

Epidemia në rritje e obezitetit ka detyruar profesionistët mjekësorë në të gjithë botën që t’i kushtojnë vëmendje më të madhe sëmundjeve të lidhura me zemrën dhe presionit të lartë të gjakut. Të dy janë parë shpesh në të njëjtën kohë; ndërsa njerëzit fitojnë peshë, rreziku i zhvillimit të hipertensionit rritet. Shtetet e Bashkuara kanë fituar nderin e dyshimtë për të qenë një nga vendet më të pasura në botë. SHBA është shtëpia e rreth 13% e obezitetit të botës. Në të njëjtin shënim, vlerësohet se rreth 75 milionë të rritur amerikanë kanë presion të lartë të gjakut. Kjo barazohet me rreth një në çdo tre të rritur.

Këto statistika kanë bërë kontrolle të rregullta shëndetësore të nevojshme. Vizita e mjekut nuk është më luks, është një kërkesë. Një pjesë e procesit është të kontrollohet presioni i gjakut. Hipertensioni ka qenë i lidhur me një rrezik në rritje të vdekjes dhe aftësisë së kufizuar. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) nxjerrin sëmundjen e zemrës si shkaku kryesor i vdekjes në Amerikë. Çdo vit, rreth 600,000 njerëz vdesin për shkak të një sëmundjeje të lidhur me zemrën.

Njohja e presionit të gjakut është një mënyrë e thjeshtë për të vlerësuar shëndetin e dikujt. Presioni i gjakut matet në krah dhe regjistrohet në dy numra. Presioni i parë i quajtur systolic – është numri i mbledhur kur zemra kontraktohet. E dyta është vlera e shprehur kur zemra zbutet midis kontraktimeve. Kjo quhet presioni i gjakut diastolik. Tensioni normal i gjakut gjendet kur presioni i gjakut systolic është nën 140 mmHg me diastolic nën 90 mmHg. Kushdo që ka vlerë mbi këtë sasi diagnostikohet të ketë presion të lartë të gjakut. Diagnoza e hershme është vendimtare pasi kjo çon në trajtim më të shpejtë dhe në përmirësim të shëndetit.

Më masni në mënyrën e duhur

Teknologjia ka ndryshuar mënyrën se si praktikohet kujdesi mjekësor. Vetëm në njëzet vitet e fundit, mjetet që përdoren për të matur proceset trupore kanë pësuar qindra ndryshime. Pajisjet matëse për tensionin e gjakut tani janë automatike, duke i bërë ato më të sakta. Programi i Arsimit Kanadez të Hipertensionit (CHEP) shprehimisht thekson se matja elektronike është më e mirë se ato të bëra me dorë.

“Klinikat duhet të përdorin pajisje automatike”, thotë Kaczoroëski. “Matja manuale është e pranueshme nëse bëhet siç duhet, por shpesh nuk është kështu. Për të marrë presionin e gjakut rrugën e duhur, kërkohet një periudhë 12 deri në 15 minuta. E dimë që vizita mesatare e mjekut të familjes zgjat 10 minuta. Ne duhet të rishikojmë se si organizohen vizitat e pacientit në mënyrë që pacienti të lihet vetëm në një dhomë, ndërkohë që kryen matjen e presionit”.

Pajisjet automatike reduktojnë sindromën e bardhë. Kjo është kur njerëzit momentalisht kanë një presion të rritur të gjakut për shkak të stresit të të qënit në zyrën e mjekut. Dhimbja shoqërore e shikimit të një profesionisti mjekësor mund të rezultojë në të dhëna të gabuara – vlera që kapen nga pajisjet manuale, por që injorohen nga ato elektronike.

Artikulli paraprakVaj i jasminës; Shoqëruesi më i mirë i femrave
Artikulli vijuesUshqime që duhet të konsumoni kur jeni me të ftohur