Qeveria nuk respekton marrëveshjen me Ambasadën britanike

Qeveria e Kosovës ka heshtur karshi kritikave të ashpra të Ambasadës britanike në Kosovë për emërimin në pozita të larta të njerëzve që nuk i plotësojnë kriteret. Madje, në këtë rast është shkelur edhe memorandumi i nënshkruar mes Qeverisë dhe kësaj ambasade.

Qeveria e ka emëruar Burim Rrecajn në pozitën e Sekretarit të Përgjithshëm në Ministrinë e Tregtisë dhe Industrisë, duke anashkaluar kandidaten e vetme që i kishte plotësuar kushtet, Gentiana Islamaj.Ambasada britanike kishte thënë se kandidati i vetëm që i kishte plotësuar kriteret për këtë pozitë nuk është emëruar.

“Rezultati përfundimtar sipas mendimit profesional të Partnerit Zbatues të projektit tonë gjen se vetëm një person kishte përmbushur kriteret për t’u emëruar në këtë pozitë. Kandidatët e tjerë kishin dalë me më pak pikë dhe nuk ishin të nivelit për emërim në këtë pozitë. Në këtë pozitë nuk është emëruar kandidati i vetëm që ka përmbushur kriteret”, kishte vlerësuar Ambasada Britanike në Kosovë.Gazeta Insajderi ka kërkuar nga Qeveria e Kosovës që ta sqarojnë këtë situatë, madje edhe qëndrimin e Ambasadës britanike, por nuk kanë kthyer përgjigje.

Ndaj këtij vendimi kanë reaguar disa organizata të shoqërisë civile, duke e konsideruar si vazhdimësi të praktikës së shkeljeve ligjore.Me vendimin 11/26, Qeveria ka emëruar Burim Rrecaj Sekretar të Përgjithshëm të MTI-së, edhe pse ai nuk i plotësonte kriteret për këtë pozitë të lartë në shërbimin civil.Për intervistimin e kandidatëve për Sekretar të Përgjithshëm të MTI-së, komisioni vlerësues ka qenë i mbështetur edhe nga kompania britanike, sipas memorandumit të nënshkruar të Qeverisë së Kosovës me Ambasadën Britanike në Prishtinë.

Në bazë të vlerësimit të kompanisë britanike dhe komisionit vlerësues, e vetmja kandidate e cila i ka plotësuar kriteret për t’u emëruar Sekretare e Përgjithshme ishte Gentiana Islamaj, e cila deri në fund të janarit 2018 ishte ushtruese e detyrës së sekretares së përgjithshme në MTI.Burim Rrecaj, i cili është zgjedhur nga Qeveria në pozitën në fjalë, ishte renditur i katërti me pikë.

Ai arriti që të përfshihet në listën e tre kandidatëve të cilët Ministria e Administratës Publike i ka dërguar në Qeveri vetëm pas largimit nga procesi në mënyrë të pashpjegueshme të njërit prej kandidatëve.Në bazë të nenit 15, paragrafi 3, të Ligjit për Shërbimin Civil, MAP i dërgon Qeverisë për përzgjedhjen e njërit nga 3 kandidatët më të mirë në bazë të vlerësimeve të komisionit vlerësues.Organizatat e shoqërisë civile thonë se “do të ishte e logjikshme që qeveria të përzgjedhë kandidat-in/en i cili ka marrë numrin më të madh të pikëve dhe jo të përzgjedhë kandidatë të cilët nuk i plotësojnë kriteret për atë pozitë”.Për më tepër, Burim Rrecaj ishte pjesë e listës zgjedhore të partisë Nisma për anëtar të Kuvendit Komunal të Prishtinës.

Në gjithë këtë proces, është vlerësuar se Qeveria e Kosovës e ka shkelur memorandumin e nënshkruar më 11 tetor me Ambasadën britanike, qëllimi i të cilit ka qenë që në pozita të larta drejtuese të emërohen njerëzit më të mirë.“Qëllimi i Memorandumit të mirëkuptimit është që, në pajtim me legjislacionin në fuqi, të mbështeten përpjekjet e përbashkëta për të siguruar fuqizimin, pavarësinë, meritokracinë dhe profesionalizmin në procesin e rekrutimit të pozitave të larta drejtuese në shërbimin civil dhe bordeve të ndërmarrjeve publike”, thuhet në pikën 1 të memorandumit.

Artikulli paraprakCila ishte banka e parë e huaj në Shqipëri
Artikulli vijuesTurqia vret 932 kurdë dhe pjesëtarë të ISIS-it