Revolucioni i Teksasit?

Revolucioni i Teksasit ndodhi nga 2 tetori 1835 deri më 21 prill 1836.

Revolucioni i Teksasit ishte një luftë e luftuar ndërmjet 1835 dhe 1836 ku kolonistët e Teksasit luftuan kundër qeverisë meksikane duke rezultuar në pavarësinë e Teksasit. Meksikan kishte një besim se lufta u nxit nga Shtetet e Bashkuara dhe për këtë arsye, Kongresi i vendit miratoi dekretin Tornel që deklaroi se çdo luftëtar i huaj që mban armë kundër ushtarëve meksikan do të konsiderohet pirat dhe duhet të përballet me veprimet më të ashpra ushtarake. Teksasi ishte provinca e vetme që arriti të fitonte pavarësinë nga Meksika dhe me sukses u bashkua me SHBA.Kumti.com

Shkaqet e Revolucionit
Revolucioni i Teksasit filloi në tetor 1835 si rezultat i mosmarrëveshjeve kulturore dhe politike midis popullsisë së madhe të kolonive nga Amerika dhe qeveria meksikane. Pas centralizimit të qeverisë meksikane dhe rritjes së kufizimit të të drejtave të qytetarëve, kolonistët amerikanë dhe Tejanos (amerikanët meksikan) kombinuan forcat për të luftuar qeverinë meksikane me mbështetjen e Shteteve të Bashkuara. Megjithëse revolucioni u parapri nga betejat e Gonzales dhe San Jacinto, konfliktet dhe trazirat që kishin pllakosur emigrantët angloamerikanë dhe Tejanos kundër trupave të Meksikës filluan me ndërprerje nga viti 1826.

Beteja të rëndësishme

Beteja e Gonzales rezultoi në viktimat e para të Revolucionit të Teksasit. Beteja rezultoi nga mosmarrëveshjet mbi një top të huazuar nga ushtria meksikane për qytetarët e Gonzales për mbrojtje. Ndërsa tensionet u rritën midis dy grupeve, qeveria meksikane vendosi të merrte topin. Banorët e Gonzales mendonin se vendimi ishte pjesë e një dredhi më të madhe nga qeveria dhe ushtria meksikane, dhe bëri një pritë në mëngjesin e 2 tetorit 1835. Megjithëse mendohet të jetë më shumë një luftë e vogël sesa një betejë, ishte deklaruar si një fitore për kolonistët Texan, dhe ndez besimin e amerikanëve që erdhën për t’u bashkuar në luftë.

Beteja e Alamo
Më 23 shkurt 1836 ushtria meksikane përparoi në 100 ushtarë Texan që garuan në Alamo, një mision dhe kompleks kalaje në San Antonio, Teksas. Ushtarët Texan nuk ishin në gjendje të mbrojnë garnizonin, dhe të gjithë u vranë në marrjen e mëvonshme. Beteja e Alamo konsiderohet si një nga betejat më të rëndësishme të Revolucionit të Teksasit, pasi disfata e Alamo-s shkaktoi një fluks të madh ushtarësh në ushtrinë Texan.

Beteja e San Jacinto
Beteja vendimtare e Revolucionit të Teksasit ishte Beteja e San Jacintos, gjatë së cilës ushtria e Texan, e udhëhequr nga gjenerali Sam Hjuston dhe i forcuar nga humbja në Alamo, mundi udhëheqjen e ushtrisë meksikane nga Gjenerali Santa Anna. Beteja, e cila u zhvillua më 21 prill 1836 dhe zgjati vetëm 18 minuta, rezultoi me kapjen e Santa Anna dhe nënshkrimin e mëvonshëm të një traktati paqeje që premtonte tërheqjen e ushtrisë meksikane nga rajoni. Beteja dhe traktati pasues i paqes hapën rrugën për pavarësinë e Republikës së Teksasit nga Meksika.

Pasojat e Revolucionit
Rezultati kryesor i Revolucionit të Teksasit është themelimi i Republikës së Teksasit nën udhëheqjen e Sam Houston si president i parë. Më vonë, Hjustoni u bë Guvernatori dhe Senatori kur Republika e Teksasit u bashkua si një nga shtetet amerikane. Edhe pse lufta rezultoi me shumë viktima ushtarake dhe civile, revolucioni i dha guxim bashkësive të tjera të pakënaqura që të kërkonin të drejtat e tyre.Kumti.com

Artikulli paraprakKaiser Wilhelm I i Gjermanisë – Udhëheqës botërorë
Artikulli vijuesKu është më vështirë të marrësh patentën e shoferit?