Kaiser Wilhelm I i Gjermanisë – Udhëheqës botërorë

“Kaiser Wilhelm unë isha i pari që udhëhoqa një shtet të bashkuar, modern gjerman”

Jeta e hershme
William Frederick Louis nga Prusia, më vonë si Kaiser Wilhelm I i Gjermanisë, lindi më 22 mars 1797, në Kronprinzenpalais (gjermanisht për Pallatin e Princeshës së Kurorës) në Berlin. Ai ishte djali i dytë i princit Frederik Uilliam III dhe princeshës fisnike Louisa të Mechlenburg-Sterlitz. Ai u rrit nën tiraninë e Napoleonit I. Që nga mosha e hershme ai mori arsimim privat dhe, si biri i dytë i mbretit, nuk pritej të merrte fronin. Në vend të kësaj, sipas traditave mbretërore, ai fillimisht ishte i destinuar të bëhej një njeri ushtarak. Ai u emërua një oficer në Ushtrinë Prusiane kur ishte vetëm 12 vjeç dhe më vonë në adoleshencën e tij u caktua si kapiten dhe iu bashkua luftës së monarkëve aleate kundër Francës kur ishte 16 vjeç. Gjatë kësaj periudhe ai mori pjesë në luftë kundër Napoleonit I.

Ngritja në pushtet
Në vitet në vijim, Wilhelm I ishte i përkushtuar ndaj shërbimit të tij ushtarak dhe ishte i vendosur për të përsosur funksionalitetin e Ushtrisë Prusiane. Ai ndihmoi në shuarjen e disa kryengritjeve dhe kështu konsolidoi fuqinë e vëllait të tij, mbretit Frederik Wilhelm IV. Ai gjithashtu ndihmoi për të ngritur Vereinigter Landtag (Parlamentin Prusian), dhe mori një vend për veten e tij në Herrenhaus (dhomën e saj të sipërme). Pasi Mbreti Frederik Wilhelm IV pësoi një goditje dhe u sëmur mendërisht, më 1857 u bë Udhëheqësi Mbretëror për vëllain e tij. Pastaj, pasi mbreti Frederik Wilhelm IV vdiq pa fëmijë, Wilhelm I u bë Mbreti i Prusisë më 1861. Në vitet në vijim ai zhvilloi fushata kundër Danimarkës, Austrisë dhe, së fundmi, Francës. Në 1871, gjatë Luftës Franko-Prusiane, Wilhelm u shpall Perandori (Kaiser) i një shteti gjerman tashmë të bashkuar.

Kontributet
Duke shpallur veten perandor gjerman, Mbreti Wilhelm I shndërrua ish Konfederatën e Gjermanisë së Veriut në Perandorinë Gjermane, e cila në fakt ishte një Gjermani e bashkuar që shpejt u themelua si një shtet modern. Kontributi i tij më i rëndësishëm ishte padyshim emërimi i tij i Otto von Bismarck, i njohur “kancelari i gjakut dhe hekuri”, si Presidenti i Ministrit. Me ndihmën e Bismarkut, Mbreti Wilhelm modernizoi me shpejtësi Gjermaninë, duke e bërë atë një nga fuqitë më dominuese ushtarake dhe ekonomike në Evropë. Wilhelm centralizoi pushtetin, ndërtoi një ushtri të fortë dhe përmirësoi statusin ndërkombëtar të Gjermanisë. Ishte gjithashtu nën sundimin e tij se Gjermania u bë një nga shtetet e para moderne të mirëqenies.

Sfidat
Kur Wilhelm u bë Mbreti i Prusisë, ai u përball me një atmosferë të tensionit të fortë, shkaktuar nga mosmarrëveshjet mes konservatorëve gjermanë dhe liberalëve, të cilët u ndikuan nga idealet e Iluminizmit. Megjithëse ai vetë nuk pajtohej me liberalët, Wilhelm kërkoi një ekuilibër mes tyre dhe konservatorëve dhe shmangte konflikte të rëndësishme brenda qeverisë së tij. Duke u rritur nën tiraninë e Napoleonit unë, Wilhelm gjithashtu njohu rëndësinë e ushtrisë për mirëqenien e një vendi. Edhe pse propozimi i tij për rritjen e shpenzimeve ushtarake dhe kohëzgjatjen e shërbimit ushtarak u përball me sfida serioze në Parlamentin gjerman, me mbështetjen e Bismarck ai ishte në gjendje të kalonte propozimet e tij. Këto ndryshime kundërthënëse e shndërruan Gjermaninë në një shtet ushtarak dhe kontribuan drejtpërdrejt në Luftën e Parë Botërore.

Vdekja dhe Trashëgimia
Mbreti Wilhelm I vdiq më 9 mars 1888 në Berlin. Ai u varros në Mauzoleun e Parkut Charlottenburg. Ai ishte një perandor shumë i njohur gjatë kohës së tij dhe shumë statujë dhe memoriale që nga ajo kohë janë ndërtuar për ta nderuar atë. Ai e personifikoi tranzicionin nga Mbretëria e Prusisë dhe Konfederata e Gjermanisë Veriore në Perandorinë Gjermane dhe si i tillë u bë një simbol i rëndësishëm i identitetit modern gjerman. Ai ishte i kujdesshëm që të mos abuzonte fuqitë e tij si perandor, dhe mbështeti kancelarin e tij, Bismarck, në përpjekjet për ta transformuar Gjermaninë në një shtet modern dhe një fuqi hegjemoniste në Evropë. Në të njëjtën kohë, megjithatë, një militarizim i tillë intensiv dhe një pushtim ambicioz deri në një farë mase krijoi konfliktet ushtarake që karakterizuan gjysmën e parë të shekullit të 20-të./kUMTI.COM

Artikulli paraprakÇka është Bashkimi i Beneluksit?
Artikulli vijuesRevolucioni i Teksasit?