Roboti për vjeljen e dredhëzave (Video)

Nga traktorët vetë-ngasës dhe robotët janë në gjendje të mbikëqyrin kulturat bujqësore, nuk është sekret se bujqësia aktualisht është në mes të një revolucioni të teknologjisë së lartë.

Epo, robotët sapo kanë shtuar një punë tjetër në fermë që mund të bëjnë më mirë se njerëzit është roboti ‘Picking’ që vjel dredhëzen.

Roboti në fjalë është i projektuar dhe ndërtuar nga kompania inxhinierike belge ‘Octinion’. Duke përdorur disa algoritme të zgjuar të vizionit të makinës dhe një dore të printuar në 3D, është në gjendje të punojë kur luleshtrydhja është e pjekur për vjelje dhe pastaj e heq atë nga degët e saj pa shkaktuar dëme në frytet e saj.

“Ne kemi zhvilluar një robot plotësisht të pavarur të luleshtrydheve,” tha themeluesi i kompanisë ‘Octinion’ Tom Coen për Digital Trends.

“Është në gjendje të drejton në mënyrë autonome dhe me saktësi centimetri. Falë rrezeve lokale, nuk ka nevojë për ndryshime strukturore në serë. Duke përdorur sistemin tonë vizion 3D, roboti mund të zbulojë në mënyrë të përkryer dhe të lokalizojë luleshtrydhet e pjekura. Kapësja jonë e patentuar me prekje të butë pastaj kap luleshtrydhen pa e dëmtuar, si të ishte një dorë e njeriut. ”

 

Ndërsa robotët po bëhen më të mirë në llojin e lëvizjeve të bimëve të imta që kërkohen të marrin luleshtrydhe, Coen tha se ekipi ende hasi në vështirësi në zhvillimin e robotit të tyre. Një nga ato të mëdha ishte rreziku nga shtypja e frutave, të cilat ata i zgjidhnin duke përdorur një prekje të butë në mënyrë të barabartë për të mos i dëmtuar luleshtrydhet.

Një tjetër sfidë ishte të zbulohej nëse luleshtrydhet ishin të pjekura, të cilat u arritën duke trajnuar një sistem të dedikuar të UA-së. Kjo e fundit kërkoi kthimin e luleshtrydhes në një kënd prej 90 gradësh, gjë që kërkonte krijimin e një krahu robotik krejtësisht të ri, ndryshe nga të tjerët në treg.

“Roboti aktualisht zgjedh një shpejtësi për një luleshtrydhe çdo pesë sekonda, e cila është afër një përzgjedhësi njerëzor”, tha Coen. Por, ndërsa njerëzit mund të jenë në gjendje të mundin robotin në aspektin e shpejtësisë, roboti ka buzë kur bëhet fjalë për mos dëmtimin e frutave, si dhe është po aq i prirur për të zgjedhur edhe natën. “Më e rëndësishmja është se kostoja e rritjes së robotëve tani është konkurruese me koston e rritjes njerëzore”, vazhdoi Coen.

Pas kësaj, roboti do të zgjerojë aftësitë e tij për të mbuluar gjithashtu klasifikimin e frutave në të dyja përmasat dhe cilësinë, duke zgjedhur në varësi të karakteristikave të dredhëzave, duke parashikuar korrjet dhe bujqësinë e saktësisë dhe paketimin e luleshtrydheve gati për transport.

“Robotët tanë do të marrin luleshtrydhe për partnerët në vitin 2018,” tha ai. “Ne presim që do të kemi rreth 100 robotë për sera në mbarë botën në vitin 2019”,

Artikulli paraprakNjë fermë model (Video)
Artikulli vijuesE keni menduar ndonjëherë si do të ishte jeta juaj pa internet?