Rritja e normës së vetëvrasjeve shokon Serbinë

0
263

Blogerët thonë se numri në rritje i vetëvrasjeve duhet të shërbejë si një paralajmërim për autoritetet për të adresuar realitetet e ashpra ekonomike dhe sociale.

Pesë përpjekjet për vetëvrasje në dy ditë në Beograd në fillim të këtij muaji nxitën një debat të gjerë në lidhje me ndikim në shoqërinë e një numër në rritje të njerëzve të dëshpëruar, si dhe opsionet në dispozicion për t’i ndihmuar ata. 

Serbia është e 13 në botë në bazë të numrit të vetëvrasjeve për frymë; 1,400 vetëvrasje në vit janë më shumë se dyfishi i nivelit të raportuar në vitet 1970.

Sidoqoftë kjo tendencë rritëse vlen për shumicën e rajonit. Greqia është tronditur kohët e fundit nga vetëvrasjet publike dhe të dhënat nga ministria e shëndetësisë sugjeruan një rritje prej 40% në pesë muajt e parë të vitit 2011, krahasuar me një vit më parë.

Edhe në vendet më të vogla dhe shoqërisht konservatore si Kosovë, policia tha për SETimes se ka një rritje të vetëvrasjeve dhe përpjekjeve për tu vetëvrarë këtë vit, në krahasim me vitin e kaluar që ishin 368.

Ekspertët argumentojnë se prirja është kryesisht për shkak të përkeqësimit të krizës ekonomike, papunësisë në rritje dhe problemeve në lidhje me familjen dhe ato sociale, duke përfshirë sëmundje mendore.

paragrafi injorojnë truefalse Blogerët Shumica në Serbi pajtohen, por shtoni vetëvrasjet janë një sinjal serioz për autoritetet që për një numër të konsiderueshëm të njerëzve, jeta moderne, në mes të presionit të realiteteve të vështira ekonomike, ka bërë gjithnjë e më i pakontrollueshëm dhe pa kuptim.

“Që nga viti 1990, asnjë politikan i cili mori pushtetin ka vrarë veten. Por ata vranë në të gjithë ne dëshirën tonë për të jetuar në atë masë që njerëzit në vitet e tyre më të mira i japin fund lehtë jetës së tyre,” tha Milos.

 “Situata që krijuan politikanët, me miqtë e tyre përfitues të luftës, manjatët, vazhdojnë të shkatërrojnë të ardhmen tonë, pavarësisht nëse ata janë në pushtet apo në opozitë”, përfundoi Milos.

 Megjithatë, ka të tjerë që fajësojnë vetë individët që mendojnë për vetëvrasje.

 “Përtacët gjithmonë fajësojnë krizën. Askush nuk dëshiron të jetë të paktën pak vetëkritik. Së pari, ishin turqit për tu fajësuar për çdo gjë, pastaj austro-hungarezët, më vonë komunistët dhe tani demokracia dhe Tadiç … Deri kur? .. . A keni dëgjuar ndonjëherë duke thënë: “Fituesit gjithmonë kanë një zgjidhje, humbësit një arsyetim”? tha Dragana.

 Logos nuk pajtohen, duke argumentuar se problemet e mëdha socio-politike hapin kollaj ‘kutinë e Pandorës’ në shumë psiqiku i të cilëve mund të plagoset lehtë dhe të bëhet i paekuilibruar.

 “Në qoftë se kushtet sociale janë më të mira, numri i vetëvrasjeve do të jetë më i vogël. Por zhvendosja e fajit për ata që përpiqen për vetëvrasje është fyerje e inteligjencës tonë dhe është një akt për të mos u kujdesur për njerëzit në përgjithësi”, tha Logos.

 Avokati i Popullit i Serbisë, Sasha Jankoviq, tha për SETimes se vendi ka nevojë urgjente të ligjit për sëmundje mendore.

 “Vetëdija e atyre që kthejnë kokat e tyre larg … duhet ndryshuar, sepse dinjiteti i njerëzve të sëmurë mendorë duhet të ruhet,” tha Jankovic.

 Ndikimi i përgjithshëm negativ në shoqëri dhe më gjerë i ekonomisë qëndron në faktin se biznesmenët gjithashtu kryejnë vetëvrasje në numër më të madh. Mediat serbe gjerësisht përshkruan një anëtar të shquar të komunitetit të biznesit, Milan Zukanovic, që thuhet se vrau veten në moshën 60 sepse as ai personalisht dhe as firma e tij e ndërtimit Koling nuk mund të shlyejë një kredi me vlerë dhjetra miliona euro.

“Unë pyes veten pse? Kur biznesmenët e suksesshëm vrasin veten, çfarë mbetet për ne që nuk jemi aq të suksesshëm?” pyet retorikisht zlotvoric.

“Shteti i detyrohej atij, por i bllokuan llogaritë e tij, sepse ai nuk e vënë vlerën e shtuar, pasi ai ishte duke pritur nga shteti të shlyente borxhin e tij. Mundohuni të padisni shtetin dhe ju nuk do të jeni në gjendje të hapni një kioskë në rrugë”, tha Vlada, duke përshkruar disa nga presionet që përballet biznesmenët në shoqëritë mbas tranzicionit.

Srdjan Dragojevic, një regjizor filmi dhe psikolog klinik, tha për SETimes se një zgjidhje e mundshme është në gazetari transparente dhe atë që ai e quajti “raportimi i drejtpërdrejtë” në lidhje me realitetin. Dragojevic argumentoi gjithashtu se përgjegjësia është e manjatëve që privatizuan qindra ndërmarrje shtetërore, duke lënë qindra mijëra njerëz në rrugë, pa punë dhe perspektivë.

“Vetëvrasja është një temë e errët dhe e frikshme që duhet të shkaktojë zemërimin e çdo personi. Një numër i mirë i vetëvrasjeve, të cilat janë gjithnjë e më të shpeshta në Serbi, duhet të quhen me emrin e tyre të vërtetë: këto janë, në fakt, vrasje brutale, me gjak të ftohtë,” tha Dragojevic./set