Senegal, minarja me këmbanë dhe sahat tërheq vëmëndjen e vizitorëve

Në qytetin ishullor Saint Louis të Senegal-it i njohur si Venecia e Afrikës gjenden një numër i madh i veprave që datojnë që nga periudhat koloniale, raporton Anadolu Agency (AA).

Xhamia e madhe në Saint Louis mbart akoma shenjat koloniale franceze me këmbanën dhe sahatin në minare.

Xhamia e madhe e cila ndodhet në mesin e veprave antike e ndërtuar në ishull buzë lumit Senegal, këmbana dhe sahati në minaret e saj tërheqin vëmendjen si veprat e vetme në arkitekturën e xhamisë.

Xhamia e Madhe e cila është vendosur në listën e Trashëgimisë Botërore nga UNESCO në vitin 2000, mban cilësinë si xhamia e vetme në botë e cila ka këmbanë dhe sahat në minaren e saj.

Kjo situatë theksohet se është shkaktuar për arsyen se francezët të cilët pushtuan rajonin nuk kanë lejuar ndërtimin e xhamive. Kolonitë franceze, mbi kërkesën intensive të popullatës lokale kanë lejuar ndërtimin e xhamisë me kusht që thirrja për namaz të bëhet me anë të këmbanës dhe jashtë qytetit. Duke zbatuar kushtet në fjalë në vitin 1838 nisi ndërtimi i xhamisë e cila përfundoi në vitin 1847.

Në lidhje me ndërtimin e xhamisë së madhe në Saint Louis parqiten pretendime të ndryshme.

Imami 84 vjeçar, Serigne Amadou Dieng, mbron idenë se këmbana nuk bie për të njoftuar faljen por për të përcaktuar orën. Dieng shprehet më tej se “Për faljen muezinët thërritnin ezanin. Faktikisht në periudhën koloniale ishte e ndaluar zhurma mes orës 12-14 por përsëri thirrja për faljen bëhej nga muaezini”.

Ndërsa sipas një pretendimi tjetër mësohet se klerikët fetarë pasi ndërtimi i xhamisë u bë një problem kërkuan që për këtë të vendoste lideri i bashkësisë Tixhani, El Hajd Omar Foutiyou Tall i cili pasi e dërgoi kumunitetin në veri të ishullit duke treguar drejtimin e qabesë valëviti në ajër bastonin e tij, ku dhe gjatë kësaj se komuniteti dëgjoi zërat e këmbanave që bienin në drejtim të qabesë.

Xhamia e Madhe e cila ende debatohet në lidhje me ndërtimin e saj, tërheq vëmendjen e vizitorëve me arkitekturën e saj të veçantë.

Nga ana tjetër, Francezët të cilët pushtuan Senegalin që nga periudha që ata e përdorën Saint Louis’in si kryeqytet më 1659 shumë vepra të periudhës koloniale përdoren akoma.

(AA)

Artikulli paraprakVIDEO – A kam drejtë pa abdest të lexoj ajete të Kuranit që postohen në internet
Artikulli vijuesPërse Hasan El-Basriu nuk ka folur më shumë se dhjetë fjalë në ditë!?