Si lind një fëmijë

Fotografi Lennart Nilsson kaloi 10 vjet të jetës së tij duke shënuar rritjen e embrionit njerëzor, që nga konceptimi në lindje.

Bota u dëgjua për herë të parë nga Lennart Nilsson në vitin 1965, kur revista LIFE publikoi 16 faqe të fotografive të tij të embrioneve njerëzore. Të shtëna u riprodhuan menjëherë në ‘Stern’, ‘Paris Match’, ‘The Sunday Times’ dhe botime të tjera. Mikroskopët dhe kamerat ishin pasioni kryesor i Nilsson edhe në fëmijëri. Me kalimin e kohës, ambicia formohet për të treguar botës bukurinë e trupit të njeriut në nivelin mikro. Ai arriti të merrte fotot e tij të para të një fetusi tashmë në vitin 1957, por ato nuk ishin aq të mira për t’u botuar.

Nilsson arriti të marrë të shtëna më të sakta me ndihmën e një cystoscope – një instrument mjekësor i cili përdoret për të shqyrtuar brenda fshikëzës urinare. Ai bashkëngjiti një aparat fotografik së bashku me një dritë të vogël për të dhe mori mijëra fotografi që regjistrojnë jetën e embrionit në mitrën e nënës së saj.

Nilsson prodhoi diçka vërtet të mrekullueshme: për herë të parë, njerëzit ishin në gjendje të shihnin me sytë e tyre konceptimin dhe zhvillimin më të hershëm të jetës njerëzore.

Spermatozoni lëviz përgjatë tubit fallopian drejt vezës.

Veza

Momenti vendimtar

Një nga 200 milion spermatozoidët e babait depërton në membranën e vezës

Pikëpamja e spermatozoideve. Kreu përmban të gjithë materialin gjenetik.

Një javë më vonë, embrioni migron në barkun e nënës duke lundruar poshtë përmes tubit fallopian.

Pas një jave tjetër, embrioni i ngjitet murit të mitrës

Embrioni në zhvillimin e 22 ditëve. Zona gri do të bëhet truri i fëmijës.

Deri në ditën e 18-të të zhvillimit, zemra e fetusit fillon të rrahë.

28 ditë pas fekondimit.

Në pesë javë, fetusi është 9 milimetra i gjatë; tashmë është e mundur të shohësh fytyrën me hapjet e saj për gojën, hundën dhe sytë.

40 ditë zhvillimi. Qelizat e jashtme të fetusit bashkohen me sipërfaqen e lirshme të murit të mitrës për të formuar placentën

Në 8 javë zhvillimi

10 javë. Qepallat janë tashmë gjysmë të hapura. Brenda pak ditësh ata do të formohen plotësisht.

Në 10 javë, embrioni tashmë përdor duart për të studiuar mjedisin.

16 javë

Linjat e enëve të gjakut janë të dukshme përmes lëkurës së saj.

18 javë. Fetusi tani mund të zbulojë tingujt nga bota e jashtme

19 javë

 

20 javë. Fetusi është tani 20 centimetra i gjatë. Flokët fillojnë të shfaqen në kokë.

24 Jave

6 muaj

36 javë. Në një muaj, foshnja do të lindë

Libri i Nilsson, ‘Një fëmijë është lindur’, u botua në vitin 1965. Ai shitet për vetëm pak ditë dhe është ripublikuar shumë herë, duke u bërë një nga librat më të njohura të fotografive të të gjitha kohërave.

Lennart Nillson tani është 91 vjeç. Ai është ende i interesuar për shkencë dhe fotografi./Kumti.com

Artikulli paraprakFONDI MONETAR NDËRKOMBËTAR (FMN
Artikulli vijuesKatër politikan dhe Baton Haxhiu e kanë ditur skenarin për Specialen