Çfarë është bunkeri dhe çfarë roli ka ai?

Një bunker është një lloj fortifikimi ushtarak i ndërtuar me qëllim të mbrojtjes së njerëzve ose mallrave të vlefshme nga bomba ose forma të tjera të sulmit.

Një bunker është një fortifikim ushtarak që është projektuar nën tokë me qëllim të mbrojtjes së njerëzve ose mallrave të vlefshme nga bomba ose ndonjë lloj sulmesh. Bunkerët përdoreshin gjerësisht gjatë Luftës së Parë Botërore, Luftës së Dytë Botërore dhe Luftës së Ftohtë. Ata vepruan si qendra komanduese, dyqane për armë dhe pikat shpërndarëse.

Përdorimet e Bunkerëve
Bunkerët i mbrojnë njerëzit dhe burimet e vlefshme nga dëmtimet që mund të shkaktohen nga bomba armiku. Ajo parandalon dëmtimin e veshit dhe të brendshëm nga bomba e rënies duke devijuar valën e shpërthimit nga shpërthimet e ngushta. Për më tepër, bunkerët mbrojnë njerëzit nga rrezatimi i dëmshëm duke bllokuar hyrjen e tyre në vendet e strehimit. Bunkerët duhet të ndërtohen në një mënyrë që mund të përballojë një sulm bërthamor dhe pasojat e tij nën presion që vazhdojnë për shumë sekonda pas valëve të goditjes. Dyert e bunkerëve duhet të jenë po aq të forta sikur muret e tyre dhe të kenë ventilim nëse do të banohen për shumë ditë. Gjithashtu, bunkerët luajnë një rol në sigurimin e instalimeve të artilerisë nga shkatërrimi. Mbrojtja e armëve i ndihmon ushtarët luftarakë të kenë qasje në armatim të mjaftueshëm për të lehtësuar suksesin e betejave. Përveç përdorimit ushtarak, bunkerët mund të jenë të dobishëm gjatë tornadoteve.

Llojet e Bunkereve
Ata janë të paktën pesë lloje të bunkerëve: magazinimi i municioneve, personale, industriale, artileri dhe hendek.

Ruajtja e municioneve
Bunkerët e magazinimit të municioneve janë ndërtuar qëllimisht për të magazinuar municionet eksplozive në mënyrë të sigurtë. Ata janë të vendosura kryesisht në kodrat për të ofruar masa shtesë të kontrollit. Një shembull i magazinimit të municioneve është Gertie e zhavorrit që është ndërtuar për të mbajtur substanca radioaktive gjatë një shpërthimi aksidental kur vendosni ose shkatron bërthamat bërthamore.

Personal
Bunkeri personal është ndërtuar së bashku me një shtëpi. Lokacioni i saj është forcuar me kabinete të mëdha dhe banjo nën tokë. Është projektuar posaçërisht për të mbrojtur njerëzit nga bomba gjatë luftës ose fatkeqësive natyrore si tornadot.

Industrial
Bunkerët industrialë përbëhen nga disa forma, domethënë dërrasat, vendet e minierave, ruajtja e të dhënave, madje edhe banesat e banimit. Ata u hartuan veçanërisht nga qeveria e Gjermanisë për të mbrojtur industritë e rëndësishme nga bombardimet ajrore gjatë Luftës së Dytë Botërore. Këto lloje të bunkerëve veprojnë gjithashtu si vende magazinimi për material shpërthyes.

Artilerie
Këto bunkerë janë ndërtuar posaçërisht për të mbrojtur instalimet e artilerisë, kryesisht ato që ndodhen në rajonet bregdetare. Ata gjithashtu ofrojnë strehim për ekipet që i shërbejnë armëve, ndërsa në të njëjtën kohë ofrojnë mbrojtje për municionin kundër zjarrit. Bunkerët e artilerisë individualisht përbënin proporcionin më të madh midis llojeve të ndryshme të bunkerëve të ndërtuara gjatë epokës së para të Luftës së Ftohtë.

Llogore
Një bunker trungu mbron forcën mbrojtëse kundër forcave të armikut dhe sulmeve të saj ajrore. Ajo gjithashtu vepron si një mburojë kundër motit të ashpër. Hendeku ka një pjesë pjesërisht të hapur për të dhënë hapësirë ​​për shkarkimin e armëve./Kumti.com

Artikulli paraprakBie dollari, forcohet euro
Artikulli vijuesSi u zhvillua hebraishtja?