Sistemi i qarkullimit të gjakut: Funksionet dhe Sëmundjet, Fakte interesante

Sistemi i qarkullimit të gjakut është një rrjet i madh i organeve dhe enëve që është përgjegjës për rrjedhën e gjakut, ushqyesit, hormonet, oksigjeni dhe gazrat e tjera për në dhe nga qelizat.

Pa sistemin e qarkullimit të gjakut, trupi nuk do të ishte në gjendje të luftonte sëmundjet ose të mbante një mjedis të brendshëm të qëndrueshëm – si temperatura e duhur dhe pH – i njohur si homeostasis.

Përshkrimi i sistemit të qarkullimit
Sistemi qarkullues, i njohur gjithashtu si sistemi kardiovaskular, është i përbërë nga tre sisteme të pavarura që punojnë së bashku: zemra (kardiovaskulare); Mushkëritë (pulmonare); dhe arteriet, venat, koronaret dhe enët portale (sistemike).

Te njeriu mesatar, udhëtojnë çdo ditë rreth 7,572 litra gjaku në një distancë rreth 60,000 milje (96,560 kilometra) të enëve të gjakut. Një i rritur ka mesatarisht 5 deri 6 litra (4.7 deri 5.6 litra) gjak, i cili është i përbërë nga plazma, qelizat e kuqe të gjakut, qelizat e bardha të gjakut dhe trombocitet. Përveç gjakut, sistemi qarkullues lëviz limfën, një lëng i pastër që ndihmon trupin të largojë lëndët e padëshiruara.

Zemra, gjaku, dhe enët e gjakut përbëjnë komponentin kardiovaskular të sistemit të qarkullimit të gjakut. Ai përfshin qarkullimin pulmonar, një “lak” përmes mushkërive ku gjaku oksigjenohet. Ai gjithashtu përfshin qarkullimin sistemik, i cili kalon nëpër pjesën tjetër të trupit për të siguruar gjakun e oksigjenuar.

Sistemi pulmonar i qarkullimit të gjakut e dërgon gjakun e varfër në oksigjen larg nga zemra nëpërmjet arteries pulmonare në mushkëri dhe bën kthimin e gjakut të oksigjenuar në zemër nëpërmjet venave pulmonare.

Gjaku pa-oksigjen hyn në atriumin e djathtë të zemrës dhe rrjedh përmes valvulës trikuspidale (valvula e drathtë atrioventriculare) në barkushen e djathtë. Nga atje, ai derdhet përmes valvulës pulmonare semilunare në arterien pulmonare në rrugën e saj për në mushkëri. Kur futet në mushkëri, dioksidi i karbonit lirohet nga gjaku dhe oksigjeni futet në të. Vena pulmonare e dërgon gjakun e pasur me oksigjen përsëri në zemër.

Qarkullimi sistemik është pjesë e sistemit të qarkullimit të gjakut; ai është rrjeti i venave, arterieve dhe enëve të gjakut që transportojnë gjakun nga zemra, i shërbejnë qelizave të trupit dhe pastaj e ri-fusin në zemër.

Sëmundjet e sistemit të qarkullimit të gjakut
Sëmundje kardiovaskulare janë shkaku kryesor i vdekjeve në Shtetet e Bashkuara. Për shkak të pafundësisë dhe natyrës kritike, ky është një nga sistemet e trupit më të prirur ndaj sëmundjeve.

Një nga sëmundjet më të zakonshme të sistemit qarkullues është arterioskleroza, ku depozitat yndyrore të arterieve i bëjnë muret të rëndohen dhe të trashen. Shkaqet janë ndërtimi i yndyrës, kolesterolit dhe materialeve të tjera në muret e arterieve. Kjo mund të kufizojë rrjedhën e gjakut ose, në raste të rënda, ta ndalojë atë të gjithë, duke rezultuar në një sulm në zemër ose goditje në tru.

Goditja përfshin bllokimin e enëve të gjakut në tru dhe është një kusht kryesor i sistemit të qarkullimit. Faktorët e rrezikut përfshijnë pirjen e duhanit, diabetin dhe kolesterolin e lartë.

Një tjetër sëmundje e qarkullimit të gjakut, hipertensioni – i quajtur zakonisht tensioni i lartë – shkakton zemrën të punojë më shumë dhe mund të çojë në komplikacione të tilla si një sulm në zemër, një goditje, apo dështim të veshkave.

Një aneurism i aortës ndodh kur aorta është dëmtuar dhe fillon të fryhet ose eventualisht të lotojë, gjë e cila mund të shkaktojë gjakderdhje të rënda të brendshme. Kjo dobësi mund të jetë e pranishme në lindje apo rezultat i atherosclerozës, trashjes, presioninit të lartë të gjakut apo një kombinimi të këtyre kushteve.

Sëmundja arteriale periferike përfshin zakonisht zonat e ngushtimit apo bllokimit brenda një arterie. Përveç kësaj, pamjaftueshmëria kronike venoze përfshin zonat e zbaticës (apo rrjedhjen e prapambetur) brenda venave sipërfaqësore të ekstremiteteve të poshtme.

Fakte Interesante
– Të jetosh në hapësirë ndikon në sistemin e qarkullimit të gjakut!

– Gjaku i njeriut vjen në ngjyra të ndryshme – por jo blu!

– Fundi i një lidhje dashurie mundet me të vërtetë ta “thyejë zemrën tuaj”!

– Qelizat e kuqe të gjakut janë të veçanta!

– Njerëzit e kanë studiuar sistemin e qarkullimit të gjakut për mijëra vjet!

– Zemra nuk ka nevojë për një trup që të jetojë!

– Trupat e mëdhenj kanë ngadalësim të ritmit të zemrës!

– Qelizat e kuqe të gjakut duhet të ngjeshem përmes enëve të gjakut!

– Sistemi i qarkullimit të gjakut është jashtëzakonisht i gjatë!

 

Artikulli paraprakTesti më i saktë i personalitetit tuaj përmes të 4 pyetjeve
Artikulli vijues7 Llojet e njerëzve që janë më të rrezikuar nga tromboza