Top 100 mbiemrat më të njohur shqiptar HOXHA i pari!

Kulture Historia, mënyra e formimit apo numri i përdorimit të mbiemrit që mban secili prej nesh, nuk do të përbëjë më një mister.

Me një total prej rreth 25000 mbiemrash në të gjithë territorin , profesori i Institutit të Gjuhësisë dhe Letërsisë, Çlirim Bidollari, ka radhitur në një fjalor, që pritet të përfundojë së shpejti, të gjithë mbiemrat, nga më i famshmi deri te më pak i përdoruri.

Mbiemri Hoxha është kryesuesi i kësaj liste. 

Sipas prof. Bidollarit, kjo nuk është aspak e rastësishme. Ky mbiemër ka ardhur si një titull nga hierarkia fetare. Përhapja në masë e myslimanizmit pas pushtimit turk ka bërë që ky mbiemër të jetë mjaft i përhapur në të gjitha anët e vendit. Ndërkohë që nuk mbeten mbrapa edhe ofiqe të hierarkisë fetare që nuk i përkasin fesë myslimane.

Kështu, në radhë të dytë dhe të tretë renditen mbiemrat Shehu dhe Prifti, përkatësisht tituj të fesë bektashiane dhe asaj ortodokse. 

Më pas kjo listë vijon me mbiemra të ardhur nga emra njerëzish apo nga emrat e vendbanimeve të të parëve të atij “oxhaku”.

Fjalori

Fjalori i mbiemrave është një studim që ka nisur rreth 7 vjet më parë. Bidollari saktësoi për “Albania”-n se për kryerjen e këtij studimi është shfrytëzuar regjistrimi i popullsisë i vitit 1945.

Gjithashtu, studimi është ballafaquar edhe me regjistrime të popullsisë në vitet në vazhdim, si edhe me listat e zgjedhjeve në vitet 2003-2005. Bidollari saktësoi se qëllimi i fjalorit është të zbulojë vatrën ku ka lindur patronima.

“Për fjalorin po punohet për disa plotësime qoftë të numrit, qoftë të përmbajtjes apo shpjegimit të mbiemrave. Pjesa më e vështirë është historia e tyre. Më mirë për historinë e mbiemrave dinë vetëm ata që i mbajnë këto mbiemra.

Historia e mbiemrave

Zhvillimi i mbiemrave ka ecur në shek XII-XX. Në rreth 5-6 shekuj histori, procesi i vënies së mbiemrave ka ecur nga lart poshtëë. Kështu, fillimisht janë pajisur me mbiemra shtresat e larta, më pas shtresat e hierarkisë fetare, ndërsa më vonë ka zbritur deri në shtresat e ulëta. Qëllimi fillestar i mbiemrave ka qenë për të dalluar njerëzit nga njëri-tjetri. Mbiemrat janë stabilizuar në shek XX në Shqipëri. Deri më 1912-n, shumica e popullsisë në Shqipëri nuk kishte mbiemra. Pas këtij viti filluan të kryheshin regjistrimet e para të popullatës.

TOP LISTA e MBIEMRAVE

1. Hoxha

2. Shehu

3. Prifti

4. Çela

5. Leka

6. Dervishi

7. Hysi

8. Rama

9. Dibra

10. Abazi

11. Sinani

12. Gjika

13. Kola

14. Kraja

15. Luka

16. Duka

17. Gjoka

18. Murati

19. Kristi

20. Mulo

21. Muço

22. Andoni

23. Hasani

24. Koçi

25. Frashëri

26. Ruçi

27. Zeneli

28. Papa

29. Spahiu

30. Balla

31. Bushati

32. Gjoni

33. Brahimi

34. Kanani

35. Alikaj

36. Arapi

37. Çaushi

38. Halili

39. Thanasi

40. Xhafa

41. Aliaj

42. Basha

43. Mezini

44. Sula

45. Agolli

46. Gjata

47. Haxhiu

48. Jaho

49. Kodra

50. Lako

51. Mehmeti

52. Niko

53. Osmani

54. Pano

55. Bardhi

56. Cani

57. Deda

58. Demiri

59. Hasa

60. Kasa

61. Mema

62. Myftiu

63. Peçi

64. Shtylla

65. Toska

66. Treska

67. Ymeri

68. Zaimi

69. Bezhani

70. Dedja

71. Duro

72. Kamberi

73. Kote

74. Laçi

75. Laze

76. Malaj

77. Marku

78. Hana

79. Shyti

80. Skënderi

81. Berberi

82. Dede

83. Elezi

84. Gjergji

85. Jakupi

86. Koka

87. Kondi

88. Luarasi

89. Vata

90. Meçe

91. Nikolla

92. Rexha

93. Saraçi

94. Xhani

95. Dangëllia

96. Shalsi

97. Madhi

98. Begu

99. Myslimi

100. Kaleshi/Portalb

Artikulli paraprakMbledhje ministrore në Selanik për bashkëpunim mbikufitar në kontekst të krizës migruese
Artikulli vijuesShëroni venat e zgjeruara me vetëm tre përbërës