Izolim me beton apo me dru

Jeni në dilemë se a ta izoloni pjesën e jashtme të shtëpisë me blloqe betoni apo me kornizë druri? Edhe pse variantin e fundit e përdorim më rrallë, i ka edhe ai të mirat dhe të këqijat.

Kështu që para se ta vendosim zgjedhjen tone, është mire që t’i kemi parasysh disa faktorë:

Korniza prej druri– Përparësitë:
Izolimi më i mirë i murit – Hapësira mes kunjave të drurit në mur siguron mjaft hapësirë ​​për izolim.
2. Më të shpejtë dhe më pak të shtrenjtë– Muret e kornizave të drurit rriten më shpejt dhe, përderisa vetëm pak më e shtrenjtë për një shtëpi të thjeshtë drejtkëndore, ato janë shumë më të lira për shtëpitë me konfigurim të mureve dhe dritareve të ndërlikuara. Funksionimi i pajisjes hidraulike dhe elektrike përmes murit është gjithashtu më e lehtë.

Më e lehtë për t’u rimodeluar– është më e thjeshtë dhe më pak e shtrenjtë për të shtuar një dritare ose derë në një mur kornize druri.
Mangësitë:
Perceptuar si bllok më pak i qëndrueshëm ndaj stuhivese sa bllok betoni – të dyja kornizat e drurit dhe shtëpitë e bllokut të betonit duhet të plotësojnë të njëjtat standarde të kodit të ndërtimit për rezistencën ndaj stuhive dhe shtëpive me korniza të drurit u është kërkuar për 40 vitet e fundit që të përdorin lidhëset e gjera metalike në krye dhe në fund të murit, së bashku me përforcimin “qethës” në qoshe, për t’i bërë muret më të forta. Por shtëpitë e bllokut të betonit kanë një nam që qëndron më gjatë si një shtëpi më të mirë për stuhi, edhe nëse nuk është më e saktë
Më pak rezistente ndaj termiteve – Shtëpitë e kornizave të drurit kanë më shumë dru afër tokës, kështu që ata kanë më shumë gjasa të kenë probleme me termite. Përparimet në parandalimin e termiteve, si kurthte karrem, bëjnë të dyja llojet e ndërtimit më të sigurtë nga termitet në ditët e sotme.

Më pak rezistente ndaj problemeve të futjes së lagështisë – Qafa e jashtme e shtëpive të kornizave të drurit është e mbështjellë me një fletë rezistente ndaj lagështirës e cila është ngjitur me kujdes nëpër të gjitha hapjet. Por, kur uji gjen rrugën e saj në një mur prej druri, ajo dëmton shumë se një mur nga blloqet e betonit.

Blloqet e betonit-Përparësitë:
Më shumë rezistente ndaj termiteve – Termitet nuk hanë beton, kështu që muri i bllokut në vetvete është imun ndaj dëmtimit, por shiruta prej druri që ngrihen në brendësi të murit si bazamenti i drurit në dysheme, janë lojë e drejtë për termitet ër të filluar punën e tyre deri në mur. Lloji i themelit të shtëpive nga blloqet e betonit në të vërtetë i bën ata më të prekshëm ndaj termiteve sesa korniza e drurit.

Falja më e madhe ndaj ndërhyrjes së lagështisë– Muret e bllokut kanë aftësinë për të thithur sasi të vogla të ujit që kalojnë përmes llaçit dhe e shpërndajnë atë përmes avullimit me kalimin e kohës pa shkaktuar ndonjë dëmtim të brendshëm.
Rezistenca ndaj ndikimit– Shumë nga llojet e muraturave që aplikohen në muret e kornizës së drurit, përfshirë EIFS, janë rezistente ndaj ndikimit, por do të jenë të shenjuar në zonën e ndikuar. Llaqi stuko mbi bllokun nuk e ka këtë problem.
Mangësitë:
Më e ngadalshme dhe më e shtrenjtë – Duhet punë më intensive për t’u ndërtuar muri me blloqe betoni.
Nivel më i dobët izolimi– Është e vështirë të sigurohet një nivel izolimi në një mur bllok të krahasueshëm me një mur të kornizës së drurit. Por blloku ofron një përparësi dytësore, për shkak të masës së saj termike, e cila thith ngrohjen gjatë ditës dhe liron atë natën. Ky tampon mund të lehtësojë transmetimin e nxehtësisë përmes murit ndërmjet ditës dhe natës.

Artikulli paraprakPse kripto-valutat po e humbin vlerën?
Artikulli vijuesDemarkacioni merr dritën e gjelbërt