Vlerësimi i Pentagonit: Për të ulur kërcënimin e Koresë së Veriut, Pushtimi i Tokës është i domosdoshëm

Një vlerësim i kohëve të fundit i Pentagonit pohon se mënyra e vetme për të zvogëluar plotësisht kërcënimin e programit të armëve bërthamore të Koresë së Veriut është përmes një pushtimi të plotë në terren.

Një vlerësim i kohëve të fundit i Pentagonit pohon se mënyra e vetme për të zvogëluar plotësisht kërcënimin e programit të armëve bërthamore të Koresë së Veriut është përmes një pushtimi të plotë në terren.

Admirali Admiral Michael Dumont përcolli mendimin në emër të Shefave të Shtabit të Përbashkët në një letër për Kongresmenin Ted Lieu. Lieu kishte filluar korrespondencën me pyetje rreth seriozitetit të një konflikti të mundshëm.

“E vetmja mënyrë për të gjetur dhe shkatërruar – me siguri të plotë – të gjitha komponentët e programeve të armëve bërthamore të Koresë së Veriut është nëpërmjet një pushtimi në tokë,” këshilloi zoti Dumont.

Koha e raportit, e cila përkoi me turneun e Donald Trump në Azi (duke përfshirë vizitën e tij dhe vizitën e ardhshme në aleancën e vërtetë të Koresë së Veriut, Kinë) është disi e dyshimtë por në fund të fundit nuk është befasuese. Një përfundim i tillë i dyshimtë padyshim do të ndihmojë të ushtrojë presion mbi armiqtë dhe aleatët e Koresë së Veriut, ndërsa Trump është në një turne për të takuar aktorët kryesorë në rajon.

Sidoqoftë, pavarësisht nga ndikimi që mendimi duhej të kishte në formësimin e një narrative pro-luftës kundër kombit të izoluar, është pothuajse tërësisht i dëmtuar në dritën e përgjigjes së zotit Lieu.

Megjithëse përfundimi i vlerësimit përpiqet më shumë ose më pak të përcjellë se e vetmja mënyrë për të çarmatosur Korenë e Veriut është përmes një konfrontimi të plotë ushtarak, Z. Lieu e kuptoi vlerësimin dhe përfundimin disi ndryshe.

Në një deklaratë me 16 veteranë të tjerë ushtarakë u kthyen kongresmenët, z. Lieu deklaroi:

“Shefat e Shtabit të Përbashkët tashmë kanë konfirmuar se e vetmja mënyrë për të shkatërruar arsenalin bërthamor të Koresë së Veriut është përmes një pushtimi në terren. Kjo është thellësisht shqetësuese dhe mund të rezultojë në qindra mijëra, apo edhe miliona të vdekur në ditët e para të luftimeve “.

Deklarata gjithashtu tha:

“Vlerësimi i tyre nënvizon atë që ne e kemi njohur gjatë gjithë kohës: nuk ka opsione të mira ushtarake për Korenë e Veriut”.

Siç konfirmon deklarata e ligjvënësve, bazuar në gjetjet e vlerësimit, një luftë me Korenë e Veriut do të kishte përkeqësime vdekjeprurëse përtej asaj të popullit të Koresë së Veriut.

“Kjo [pushtim] mund të vriste miliona koreanë të Jugut dhe të vinte trupat dhe civilët në Guam dhe Japoni në rrezik. Shefat e Përbashkët thanë se nuk kanë arsye për të besuar se Koreja e Veriut do të rezistonte duke përdorur rezervat e tyre të armëve biologjike dhe kimike. Është qëllimi ynë që të kemi një kontabilitet të plotë publik për koston e mundshme të luftës, kështu që populli amerikan kupton angazhimin që ne do të bënim si komb nëse duhej të ndiqnim veprimet ushtarake “.

Jo shumë kohë më parë, Donald Trump shkëlqyeshëm tha se nëse do të mbronte Shtetet e Bashkuara apo aleatët e saj, ai “nuk do të kishte zgjidhje tjetër përveçse të shkatërronte totalisht Korenë e Veriut”.

“Presidenti duhet të ndalojë dhënien e deklaratave provokative që pengojnë opsionet diplomatike dhe vendosjen e trupave amerikane në rrezik,” tha deklarata e përbashkët e Lieu.

Duke pasur parasysh këtë, Admirali Admiral Dumont hapi letrën drejtuar zotit Lieu me treguesin se ekipi i tij mbështeti zgjidhjet ekonomike dhe diplomatike për çdo veprim ushtarak, duke diskredituar më tej qasjen e ashpër të Donald Trump në konflikt.

Këtë fundjavë, Donald Trump tha se do të ishte i hapur për t’u ulur për të folur me Kim Jong-un të Koresë së Veriut, por që tani ishte “tepër herët” për një konsultim të tillë./RealNews/

Artikulli paraprakShembet galeria e kromit, humb jetën një minator në Bulqizë
Artikulli vijuesPër rusët, 75 vjet më vonë, Stalingrad është një betejë për të kujtuar