11 sekrete të fluturimit që stafi i aviokompanive nuk jua tregon

Është e vështirë të habitësh një udhëtar me përvojë, por ka ende gjëra që nuk ke menduar kurrë.

Kumti gjeti disa sekrete që njihen vetëm për punonjësit e aeroportit dhe udhëtarët më të çuditshëm.

11.Grepat tek krahët

Në shumicën e avionëve, për të përdorur një rrëshqitje dalëse emergjente, udhëtarët duhet të kalojnë në një krah të qetë dhe të rrëshqitshëm. Për ta bërë këtë më lehtë, u krijua një goditje e veçantë: një litar sigurie u drejtua nëpërmjet tij, me një fund të lidhur me derën dhe tjetri i lidhur me krahun në bazën e rrëshqitjes. Mbajtja në litar, udhëtarët mund të evakuohen në mënyrë të sigurtë.

10. Një sëpatë në kabinë

Sipas ligjeve të shumë vendeve (siç është SHBA), një sëpatë është një pjesë e pajisjeve emergjente dhe duhet të ruhet në kabinë. Një sëpatë mund të ndihmojë të mbajë një zjarr, të hapë një derë të mbërthyer, apo edhe të kollit një të re – ka shenja në trupin që tregojnë vendin më të mirë për të bërë një dalje emergjente./Kumti.com

9. Një vrimë në dritare

Dritaret e aeroplanit kanë 3 copë xhami: e jashtme e mban presionin në gji, i brendshmi merret me dëmtimet nga brenda dhe e mesme, në të cilën bëhet vrima, rregullon rrjedhjen e ajrit. Hapja ndihmon në balancimin e ndryshimit të presionit dhe parandalon lagështirën nga kondensimi ndërmjet paneleve të xhamit./Kumti.com

8. Një njësi ndihmëse e fuqisë

Kur hipeni në aeroplan, ne gjithmonë dëgjojmë një zhurmë edhe pse motorët nuk po punojnë ende. Ajo është shkaktuar nga një APU që siguron energji për sistemet ndërsa motorët janë jashtë. Po ashtu fillon motorët. Një njësi e tillë e fuqisë është gjithashtu e dobishme në terminalet e pajisur keq, ku mirëmbajtja e duhur nuk është e disponueshme.

7. Shërbimi i Marshit Ajror

Air Marshalët fluturojnë inkonjito dhe mund të qetësojnë një ngatërrestar ose të çarmatosin një terrorist. SHBA, Franca, Kanadaja dhe vende të tjera kanë shërbimet e tyre të Air Marshal, dhe ka edhe një film për punën e tyre.

6. Pjesët e pushimit të ekuipazhit

Disa aeroplanë kanë dhoma të vogla të fshehura për ekuipazhin e kabinës ku mund të pushojnë gjatë fluturimeve të gjata. Këto CRC nuk janë veçanërisht të rehatshme: ju mund të zvarriteni vetëm atje, por mund të shtriheni për një kohë dhe të pushoni./Kumti.com

5. Trajtimi nga dyert emergjente

Këto doreza janë bërë para së gjithash për shërbyesit e fluturimit që mbahen në rast të panikut në bord kështu që ata nuk janë të shtyrë nga avioni nga udhëtarët nxiton në daljet.

4. Sistemi i kondicionimit të ajrit

A keni menduar ndonjëherë se ku vjen ajri që marrim frymë në bord? Është duke u zbrazur nga një fazë kompresorësh të çdo turbine motori. Kjo është ndoshta ajo që shërbeu për të ushqyer një bestytni që ajri i avionit është i pista. Megjithatë, nuk ka nevojë të shqetësoheni: ajri filtrohet dhe ftohet më parë, dhe filtrat, në fakt, mbajnë deri në 95% të baktereve.

3. Një lopatë Cooper

Kjo pajisje u shfaq në avion pas një krimi të pazgjidhur të kryer nga disa Dan Cooper: ai rrëmbeu një avion pasagjerësh, mori një shpërblim dhe u arratis me një parashutë. Që atëherë, të gjitha avionët Boeing dhe Airbus janë pajisur me një lopatë Cooper: një pajisje që nuk lejon që dyert të hapen në mes të fluturimit.

2. Trekëndëshi i zi

Ju ndoshta keni vënë re ato trekëndësha të vogla të zeza në bord disa aeroplanë. Siç thotë një kapiten i Airbus A320, ata shënojnë vendet ku krahët mund të shihet më së miri. Një ekzaminim vizual mund të kërkohet nëse pilotët kanë dyshime lidhur me pozicionet e fletëve dhe treguesit janë jashtë rendit. Për fat të mirë, ky është një rast i rrallë.

1. Hape derën e banjës

Nëse fëmija juaj aksidentalisht mbyllet në banjën e avionit, për të zhbllokuar derën nga jashtë, hiqni shenjën “LAVATORY” dhe rrëshqisni pullën në pozicionin e hapur./Kumti.com

Artikulli paraprakSi punon motori i një aeroplani (Video)
Artikulli vijuesJu mund ta mbushni telefonin tuaj duke përdorur zhileta (Video)