Ujku eshte me i mire ne aritmetik se sa qeni!

0
251
Ujku eshte me i mire ne aritmetik se sa qeni! Pas kaq mijëra vitesh që qeni ka bashkëjetuar me me njeriun, pothuajse të gjithë do të prisnim që qeni të kishte marrë sadopak nga mençuria e njeriut. Por me sa duket se shoku ynë besnik është më keq nga familjari i tij ujku sipas një studimi prototip numërimi që u bë kohët e fundit. 
 
 
 
 
Ujku eshte me i mire ne aritmetik se sa qeni!
Shpjegimi që japin studiuesit është se qeni e humbi një pjesë të aftësive të tij për shkak të zbutjes dhe të rehatllëkut që i ofron njeriu. Hulumtuesit në Austri dhe Gjermani krahasuan 13 qen dhe 11 ujqër që ishin rritur nga njerëzit. Të gjitha kafshët ishin bashkëmoshatarë dhe kishin ndjekur të njëjtin program stërvitor.
 
Çdo qeni ose ujku iu kërkua që të zgjidhte në dy kuti transparente ku më parë kishte kishte parë një hulumtues që të vendose brenda në kuti copa djathi një nga një. Të dyja kafshët u lanë që të zgjidhnin kutin me më shumë copa djathi, por ujku kishte rezultate më të mira.
 
Por ndryshimi u bë më i theksuar kur hulumtuesit e kronometruan studimin kështu që kafshët të mos e kalonin kohën që i duhesh hulumtuesit për të vendosur copa nëpër kuti. Në këtë rast, qenve iu qesh që të zgjidhin paka shumë rastësisht, ndërsa ujqërit kishin shumë mundësi të zgjidhin kutin që kishte më shumë copa djathi.
 
Madje ujqërit kishin rezultate të larta kur disa copa djathi u zëvendësuan me gur të zinj, me një përpjekje nga studiuesit për të ngatërruar pak kafshët e testimit.
 
Rezultatet dolën në harmoni me disa studime të mëparshme që tregonin që qenët nuk janë të mirë në numërim, referojnë hulumtuesit në studimin Frontiers in Psychology.
 
Ujku, gjithsesi, e ka pak më të madh kokën nga qeni, megjithëse që ty dy i përkasin të njëjtit lloj, Canis lupus, dhe mund të kryqëzohen lehtë.
 
“Qente, në lidhje me ujqërit janë aftësi inferiore përsa i përket numërimit” thotë Frederike. Ranger i University of Veterinary Medicine Vienna. “Për faktin se shumë qenve nuk iu nevojitet të gjuajnë për ushqim, të mbrojnë territorin e tyre ose të që të gjejnë partner,  shkaqet natyrore ndoshta e zbutën për të bërë përzgjedhjet individuale, ndërmjet aftësive që kërkohen kërkojnë përdorimin e përfaqësive mendore të mjedisit natyror”.
 
Grupi studiues e pranon se ka edhe arsye të tjera që ndikojnë në rezultatet përfundimtare. Ujqërit, për shembull, në përgjithësi kanë shikim më të mprehtë sesa qenët, dhe kjo gjë mund të ketë ndikuar në rezultatet përfundimtare të studimit.
 
Në shpjegim tjetër është se ujqërit mund të kenë përdorur nuhatjen e tyre të fuqishme për të numëruar copat e djathit. Por gjithsesi testime të tjera treguan se qenët përdornin më shumë nuhatjen e tyre, megjithëse që të dyja kafshët mbështeteshin më shumë në shikim.
 
Një shpjegim i tretë, që ka mundësi të kenë ndikuar sponsorët, është se ujqërit pëlqejnë më shumë djathin Gouda që u përdorë në eksperiment. Por hulumtuesit besojnë se diçka e tillë është absurde. Të gjithë e dinë, mbi të gjitha, asnjë qen nuk do t’i thoshte jo djathit. Gjithsesi përfundimi është ky, sipas studiuesve, se Ujku eshte me i mire ne aritmetik se sa qeni! /biopedia