7 Meshkujt që do të drejtojnë Kinën

Çfarë  duhet të dini për anëtarët e Komitetit të Përhershëm Politik të 19-të

Me 25 tetor 2017, Komiteti Qendror 19 i Partisë Komuniste Kineze (PCK) zgjodhi anëtarët e Komitetit të Përhershëm të Politikave. Siç pritej gjerësisht, në mesin e shtatë anëtarëve të Komitetit të Përhershëm të Komitetit të Përhershëm të Politikave të 18-të, katër (Zhang Dejiang, Yu Zhengsheng, Liu Yunshan dhe Zhang Gaoli) u tërhoqën për shkak të moshës së tyre; dhe dy (Xi Jinping dhe Li Keqiang) u rizgjodh. Sa i përket anëtarit përfundimtar, në kundërshtim me spekulimet se Wang Qishan mund të qëndrojë, ai gjithashtu dha dorëheqjen ndoshta për shkak të moshës së tij.

Më poshtë vijon grupi i ri i anëtarëve të Komitetit të Përhershëm të Komitetit të Politikave të 19-të.

Nr. 1: Xi Jinping
Presidenti Xi Jinping, 64 vjeç, u rizgjodh si sekretar i përgjithshëm i Komitetit Qendror të PKK-së dhe nr. 1 anëtar i lartë i Komitetit të Përhershëm Politik të 19-të, si dhe kryetar i Komitetit Ushtarak Qendror. Bërthama e PKK-së dhe Komandanti i Përgjithshëm i Ushtrisë Çlirimtare Popullore, Xi ka konsoliduar më tej fuqinë e tij mbi Partinë në Kongresin e 19-të të Partisë pas mendimit të tij, “Mendimi i Xi Jinping mbi Socializmin me Karakteristikat Kineze për një Epokë të Re” ishte i mbrojtur në Kushtetutën e PKK-së si një “udhëzim afatgjatë ndaj veprimit që Partia duhet t’i përmbahet dhe të zhvillohet” së bashku me Marksizmin-Leninizmin, Mendimin e Mao Zedong, Teoria e Deng Xiaoping, Teoria e Tre Përfaqësuesve (kontributi i Jiang Zemin); Perspektiva Shkencore mbi Zhvillimin (Hu Jintao’s).

Gjatë Kongresit të Partisë, Xi u përshëndet si një “udhëheqës i madh”, “drejtues”, dhe arkitekti i përgjithshëm i socializmit me karakteristikat kineze për një epokë të re. PKK nën udhëheqjen e Xi ka premtuar të çojë Kinën në një epokë të re për ta bërë vendin të fortë përsëri në tre dekadat e ardhshme.

Nr. 2: Li Keqiang

Kryeministri Li Keqiang, 62 vjeç, u rizgjodh gjithashtu si anëtari numër 2 i Komitetit të Përhershëm të Politburove. Një lider politik me lidhje të forta me Lidhjen kineze të Rinisë Komuniste, Li ka bashkëpunuar me Xi shumë mirë në pesë vitet e fundit dhe ka qenë një mbështetës i fortë i iniciativave të politikës së brendshme dhe të jashtme të Xi.

Me trajnime akademike në të dyja drejtimet dhe ekonominë, Li fitoi përvoja të konsiderueshme si një udhëheqës provincial dhe një udhëheqës kombëtar. Ai ka të ngjarë të vazhdojë si kryeministër i Këshillit të Shtetit edhe për pesë vjet.

Nr. 3: Li Zhanshu

Drejtori i Zyrës së Përgjithshme të Komitetit Qendror të PKK-së që nga shtatori 2012, Li, 67, ka fituar vendin e tij në Komitetin e Përhershëm të Politburove si aleati më i fortë i Xi. Një i lindur në Hebei, Li punoi me Xi si sekretar i partisë në një krahinë fqinje në provincën e tij në 1980. Li gjithashtu punoi në provincën Shaanxi të provincës Xi, nga viti 1998 deri në vitin 2003 në kapacitete të ndryshme.

Li punoi si guvernator i Heilongjiangut nga viti 2008 deri në vitin 2010 dhe si sekretar i partisë Guizhou nga viti 2010 deri në vitin 2012. Për shkak të rrëzimit të Ling Jihua, drejtorit të Zyrës së Përgjithshme të Komitetit Qendror të PKK-së nën Hu Jintao, Li u transferua në Pekin si zëvendësdrejtor ekzekutiv i Zyrës së Përgjithshme në gusht të vitit 2012.

Li ka punuar me Xi shumë nga afër dhe ka shoqëruar Xi në të gjitha udhëtimet e tij të inspektimit të brendshëm dhe vizitat e huaja. Ai ka vizituar edhe vendet e huaja në emër të Xi.

Li ka të ngjarë të marrë përsipër portofolin e Zhang Dejiang si kryetar i Komitetit të ardhshëm të Komitetit të Përhershëm të Kongresit Kombëtar të Popullit në mars 2018.

Nr. 4: Wang Yang

Zëvendëskryeministri i Këshillit të Shtetit që nga marsi i vitit 2013 dhe një anëtar i Byrosë Politike që nga tetori i vitit 2007, Wang, 62, më në fund është ngritur në Komitetin e Përhershëm të Byrosë Politike. Një vendas i Provincës Anhui, Wang ka qenë një konkurrent i madh për një vend në Komitetin e Përhershëm të Politburove që nga viti 2012.

Me një sfond të përulur familjar, Wang ka qenë në rritje në politikën kineze kryesisht për shkak të aftësive të tij. Si kryebashkiake e Tongling në Anhui në moshën 33 vjeçare në vitin 1988, Wang fitoi reputacionin e tij si një reformator me iniciativa të reformave të guximshme në sektorë të ndryshëm.

Ai ka grumbulluar përvoja të gjera administrative si udhëheqës krahinor dhe si një udhëheqës kombëtar. Ai ishte nënkryetar i Anhui, sekretar i partisë në Chongqing dhe sekretar i partisë së Guangdong. Ai gjithashtu shërbeu si zëvendës sekretar i përgjithshëm i Këshillit të Shtetit dhe ka qenë zëvendës kryeministër i Këshillit të Shtetit.

Ai ka të ngjarë të marrë përsipër portofolin e Yu Zhengsheng si kryetar i Konferencës Konsultative Politike të Popullit kinez në mars 2018.

Nr. 5: Wang Huning

Drejtor i Zyrës Qendrore të Kërkimit të Politikave që nga tetori i vitit 2002 dhe një anëtar i Byrosë Politike që nga nëntori i vitit 2012, Wang Huning, 62 vjeç, është bërë gjithashtu anëtar i Komitetit të Përhershëm të Politikës së 19-të.

Një politikan akademik, Wang ka qenë një kontribues i madh në zhvillimin ideologjik të PKK-së që nga vitet 1980. Autori i “autoritarizmit të ri”, i cili mbështeti centralizmin politik për vendet në zhvillim si Kina, Wang ka ndihmuar tre sekretarë të përgjithshëm – Jiang Zemin, Hu Jintao dhe Xi Jinping – në risitë e tyre ideologjike. Ai gjithashtu ka shoqëruar presidentin Jiang Zemin, presidentin Hu Jintao dhe presidentin Xi Jinping në vizitat e tyre të huaja që nga fundi i viteve 1990.

Ai ka të ngjarë të marrë përsipër portofolin e Liu Yunshan si president i Shkollës së Partisë Qendrore dhe si anëtar i Komitetit të Përhershëm të Byrosë Politike në krye të Sekretariatit të Komitetit Qendror të PKK, sidomos çështjet e propagandës dhe personelit. Për shkak të largimit të Li Yuanchao, Wang është një nga kandidatët për pozitën e nënpresidentit të Republikës Popullore të Kinës, kur pozitat shtetërore janë riorganizuar në mars 2018.

Nr. 6: Zhao Leji

Drejtori i Departamentit të Organizatës Qendrore që nga viti 2012, Zhao, 60 vjeç, u zgjodh si anëtar i ri i Komitetit të Përhershëm të PolitBuro-ut. Edhe pse prindërit e tij ishin nga Xi’an, Provinca Shaanxi, Zhao u lind dhe u rrit në provincën Qinghai. Ai u bashkua me KPP në 1975 në moshën 18 vjeç dhe u regjistrua në Departamentin e Filozofisë në Universitetin e Pekinit në vitin 1977 si një student i punëtorëve-ushtarak-ushtarak.

Zhao u ngjit shumë shpejt në shkallën e suksesit dhe u bë guvernatori më i ri në Kinë në vitin 1999 kur u caktua guvernator i Qinghai në moshën 42 vjeçare. Ai ishte gjithashtu partia më e vogël provinciale në vitin 2003 kur u bë sekretar i partisë së Qinghai në moshën 46.

Një politikan pa orientime të qarta fraksionare, Zhao ka punuar me besnikëri me Xi dhe shokun e tij të klasës, Chen Xi, zëvendësdrejtori ekzekutiv i Departamentit të Organizatës Qendrore, për të vendosur përkrahësit e Xi në pozicione të ndryshme strategjike në pesë vitet e fundit.

Zhao merr përsipër portfolion e Wang Qishan si kreu i Komisionit Qendror Disiplinor të Inspektimit. Ai gjithashtu ka gjasa të shërbejë si kreu i një komisioni të ri mbikëqyrës kombëtar që pritet të krijohet në mars 2018.

Nr. 7: Han Zheng

Sekretari i Partisë së Shangait që nga viti 2012, Han, 63 vjeç, është ngritur për të qenë anëtar i Komitetit të Përhershëm të Politikës së 19-të. Ai është sekretari i shtatë i Shangait që nga viti 1989 që ka hyrë në Komitetin e Përhershëm të Byrosë Politike, pas Jiang Zemin, Zhu Rongji, Wu Bangguo, Huang Ju, Xi Jinping dhe Yu Zhengsheng.

Me Cixi, Provinca Zhejiang si shtëpia e tij stërgjyshore, Han në të vërtetë ishte lindur dhe u rrit në Shangai. Pa trajnime formale akademike, Han shkoi në Shangai fillimisht përmes sistemit të Lidhjes Rinore Komuniste kineze. Ai punoi drejtpërdrejt nën Wu Bangguo, Huang Ju, Xu Kuangdi dhe Chen Liangyu. Ai është i vetmi person në historinë e Shangait që nga viti 1949, i cili ka shërbyer si kryebashkiak i Shangait për 10 vjet. Në cilësinë e tij si kryebashkiake, ai bashkëpunoi me Partia Bosi Chen Liangyu, Xi Jinping dhe Yu Zhengsheng.

Për shkak të përvojave të tij të gjera administrative në Shangai, Han ka të ngjarë të emërohet zëvendës kryeministri ekzekutiv i Këshillit të Shtetit në mars 2018.

Nëse KPP-ja ndjek “rregullin 68” (ata të moshës 68 vjeç ose më shumë duhet të heqin dorë, ata të moshës 67 vjeç e lart) në Kongresin e 20-të të Partisë në vitin 2022, Xi Jinping, Li Zhanshu dhe Han Zheng do të duhet të dalin në pension por Li Keqiang, Wang Yang, Zhao Leji dhe Wang Huning mund të qëndrojnë për një mandat tjetër pesëvjeçar. Megjithatë, si sekretar i përgjithshëm, Xi mund të lirohej shumë nga ky rregull. Veçanërisht, asnjë nga anëtarët e Komitetit të Përhershëm të Byrosë Politike të sapoemëruar nuk janë mjaft të rinj për t’u bërë ata pasues të mundshëm të Xi në Kongresin e 20-të të Partisë.

Artikulli paraprakKah po drejtohet ekonomia e Vietnamit
Artikulli vijuesPresidenti me benificione të përjetshme