Kah po drejtohet ekonomia e Vietnamit

Më vonë këtë javë, Vietnami do të presë udhëheqësit rajonalë në takimin e Bashkëpunimit Ekonomik Azi-Paqësor (APEC) në Danang. Ndërsa qendër të vëmendjes ndriçon në shtetin e Azisë Juglindore, ashtu siç përballet me pasojat e një tajfuni të kohëve të fundit, vlen të shikojmë më nga afër ku gjenden ekonomitë e veta sot.

Fiskalisht, Vietnami ka duruar një udhëtim me rrëshqitës që kur hapi ekonominë e saj gjatë epokës Doi Moi të viteve 1980 dhe 1990, me boom dhe grushta spektakolare të shënuara nga shembuj të jashtëzakonshëm të korrupsionit të brëndshëm brenda dhe jashtë qeverisë. Kjo u theksua nga kolapsi i afërt i industrisë bankare dhe gjykimi i 50 bankierëve në atë që është konsideruar gjerësisht si një nga rastet më të mëdha të marrjes së ryshfetit në historinë e Vietnamit.

Sidoqoftë, Vietnami ka kërkuar gjithashtu që të zbusë veten duke zgjeruar bazën e saj ekonomike dhe duke kufizuar gradualisht mbështetjen e saj ndaj Kinës, ku borxhi i tepruar dhe rritja e ngadaltë kanë rrënuar ashpër rritjen dhe ulur eksportet nga vende të tjera në ASEAN.

Normat e rritjes në Vietnam kanë kontrolluar rregullisht në mes 6 dhe 6.5 për qind – një normë mjaft premtuese në botën në zhvillim. Por sipas Ekonomisë Fokus, rritja vjetore u rrit në 7.5 për qind në tremujorin e tretë, nga 6.3 për qind në tremujorin e kaluar dhe pavarësisht nga një rënie të zgjatur në prodhimin e minierave dhe naftës.

“Rritja yjore në sektorin e prodhimit, një sektor i fuqishëm i shërbimeve, rritja e flukseve hyrëse të investimeve të huaja direkte dhe rritja e konsumit privat të nxitur nga një rritje e shpejtë e kredisë në sektorin privat, nxitën zgjerimin më të shpejtë ekonomik në më shumë se nëntë vjet”, tha Focus Economics.

“Rritja e fuqishme në TM2 dhe Q3 e vë ekonominë brenda mundësive të objektivit ambicioz të qeverisë për rritjen e PBB-së të vitit të plotë prej 6.7 për qind për vitin 2017, i cili dukej se ishte larguar nga sytë pas një ecuri zhgënjyese në tremujorin e parë”, sipas perspektivës ekonomike. Ajo gjithashtu vuri në dukje një kthim në prodhimin bujqësor pas një rikthimi nga efektet e thatësirës së rëndë vitin e kaluar.

Pozicioni i Bankës Botërore për vendin e Azisë Juglindore është gjithashtu pozitive, duke vënë në dukje se bujqësia po përmirësohej gradualisht edhe “edhe pse rimëkëmbja është ende e brishtë”.

“Ekonomia e Vietnamit është e fortë, si rezultat i një lëvizjeje të fuqishme të shoferëve themelorë të rritjes së Vietnamit – kërkesa e brendshme dhe prodhimi i orientuar drejt eksportit”, tha Sebastian Eckardt, ekonomist kryesor dhe drejtor i shtetit për Bankën Botërore në Vietnam.

Kjo duhet të bëjë mirë. Vietnami ka nevojë për një periudhë rritjeje të qëndrueshme, së bashku me reformat më të gjera sociale dhe lirinë për grupet fetare dhe indigjene, nëse do të vendosë tonin që përfundimisht të shënohet si një komb tolerant dhe aspirues i klasës së mesme. Ky është një qëllim që e ka zhvendosur deri tani.

Jashtë përpjekjeve të vazhdueshme të Vietnamit për të kërkuar ekuilibrin në politikën e saj të jashtme, një Kinë këmbëngulëse e udhëhequr nga një Xi Jinping i forcuar, një Shtetet e Bashkuara të paparashikueshme nën presidentin amerikan Donald Trump dhe ndarjet e vazhdueshme brenda ASEAN, po e zvarritin gjithnjë e më shumë Hanoin në orbitën e Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj dhe partnerët kryesorë.

Kjo do të thotë që përpjekja e Japonisë për të shpëtuar Partneritetin Trans-Pacific (TPP), e braktisur nga Trump pasi ai erdhi në detyrë, meriton mbështetjen e Hanoi ndërsa Shtetet e Bashkuara e marrin strategjinë e saj ekonomike për rajonin e zgjidhur. Ndërkohë, fokusi për Vietnam ka qenë në hapa më të vegjël, me Shtetet e Bashkuara dhe Vietnamin që nënshkruan marrëveshjet me vlerë 8 miliardë dollarë, duke përfshirë një kontratë të madhe me një bartës të buxhetit vietnamez.

Ndërrime të tilla të shtrirjes nuk janë thjesht politike; ata kanë implikime ekonomike gjithashtu. Si vendet si Shtetet e Bashkuara dhe Japonia fare është një ndryshore kritike që do të faktorit në llogaritjet në lidhje me nëse shpërblimet financiare mund të jenë të mëdha dhe më shumë se mbulojnë humbjet potenciale të shkaktuara nga ndonjë tjetërsimi nga Kina.

Ndërsa Vietnami shtyn për APEC, është e qartë se ekonomia e saj mban premtimin pavarësisht sfidave të vazhdueshme dhe se politika e saj e jashtme i ka dhënë atij një rol më të madh në një rajon të pasigurtë. Sidoqoftë, ajo që mban të ardhmen është shumë më pak e qartë dhe vetëm disa prej tyre janë në duart e Vietnamit./Kumti.com

Artikulli paraprakSi të Luftoni Demagogët Populistë
Artikulli vijues7 Meshkujt që do të drejtojnë Kinën