Thursday, September 29, 2022

Tirana, qyteti i themeluar nga Xhamitë (1614-1920)

0
Edmond Sharka   Tirana, qendra e mbarë shqiptarëve prej rreth një shekulli, ku sytë e tyre janë drejtuar për të parë ndryshimin për mirë të shqiptarëve...

Muslimanet ne U.S.S.R (ish Bashkimi Sovietik)

Nga A. Kalam Numri i myslimanëve në ish Bashkimin Sovjetik është rreth 80 milion. Megjithatë numrin e tyre të madh është e qartë se bota...

Xhamitë e Tiranës

Tirana e periudhës osmane është quajtur qytet i selvive dhe i minareve, pasi ato ishin të shumta dhe zotëronin lartësitë. Duket se paraardhësit tanë...

Xhamitë e Beogradit

...Ekrem Hakki Ajverdi, shkruan se nuk e tepron nëse thotë se në Beograd kanë qenë 240 -250 xhami... Pjesë të shkëputura nga libri "Belgrad Camileri"...

Usame Ibnu Zejdi

"Vërtet, Ebu Usameja ka qenë më i dashur te Pejgamberi i Allahut se babai yt, madje më i dashur se ti...” (Fjala që i tha...

Disa foto të muslimanëve rus nga viti 1910

Këto fotografi të muslimanëve të Azisë qendrore vërtetë janë fascinante. janë bërë mes vitit 1909 dhe 1912 nga fotografi Sergei Prokudin.

Historia e trishtë e Xhemail Xhemailit (Mulla Xhema) dhe Mulla Azem Latifit

0
Torturat ç’njerëzore ndaj njerëzve te fesë dhe kombit…   Xhemail Xhemaili , i njohur si Mulla Xhema ( i lindur me 6 maj 1914 ne fshatin...

Shembuj të inteligjencës së Ebu Hanifes

0
Ebu Hanifja dhe pabesimtari Ne shekujt e pare te Islamit, nuk ishin te rralla rastet qe te zhvilloheshin diskutime shkencore ndermjet intelektualeve musliman dhe jomusliman....

Flasin fqinjët e Bojoviqit: Na thoshte të rrinim në shtëpi, e më pas na...

0
Deri në fund të luftës së fundit në Kosovë, e kishin fqinjë të parë. Por kjo nuk u ndihmoj aspak banorëve të fshatit Peran,...

ABETARJA E HAFIZ ALI ULQINAKUT

0
Faik Luli, Islam Dizdari ABETARJA E HAFIZ ALI ULQINAKUT Analizë Abetarja e H. Ali Ulqinakut, e cituar nga studiues të ndryshëm në shkrime në gazeta, revista...