Çfarë është hegjemonia?

Hegemonia është një praktikë ku një shtet ka kontroll mbi një tjetër, në të cilin shteti dominues njihet si hegjemoni./Kumti.com

Hegemonia i referohet dominimit nga një grup social ose një vend mbi të tjerët. Dominimi mund të jetë ekonomik, politik ose ushtarak. Termi filloi nga fjala greke “hegemon” që do të thotë “udhëheqës” ose thjesht “dominim mbi”. Grekët e lashtë e përdornin termin për të treguar dominancën politiko-ushtarake të një qyteti mbi tjetrin. Në shekullin e 19-të, hegjemonia do të thoshte mbizotërim kulturor ose shoqëror. Një nga sociologët me emrin Karl Marx e hartoi teorinë marksiste të hegjemonisë kulturore. Ai thotë se hegjemonia është ideja se klasa në pushtet mund të ndikojë në sistemin e moreve dhe vlerave të shoqërisë.

Shembuj historikë të Hegemonisë
Ka qenë gjithmonë një sundimtar ose dinastinë që dominon mbi të tjerët. Për shembull, midis shekujve të 8 dhe 1 para Krishtit, shteti i qytetit të Spartës mbizotëronte mbi Lidhjen e Peloponezit. Për më tepër, hegjemonia kineze u përjetua gjatë periudhës së pranverës dhe vjeshtës 770-480 pes në Azinë Lindore të Lashtë. Pastaj në shekullin e 1-XIV, një udhëheqës indian i quajtur Harsha solli pjesën më të madhe të Indisë veriore nën hegjemoninë e tij. Gjatë shekujve të 15-të dhe 19-të, vendet perëndimore dominonin pjesën më të madhe të botës. Kishte disa fuqi hegjemonike, si Portugalia (1494-1580), Holanda (1580-1688), Britania (1688-1792 dhe 1815-1914), Spanja dhe Gjermania ndër të tjera.Kumti.com

Gjatë shekullit të 20-të, bota përjetoi fuqi të shumta hegjemonike. Megjithatë, gjatë dhe pas Luftës së Parë Botërore dhe Luftës së Dytë Botërore, u krijua një kulture e re e kombeve dominuese. Ato përfshinin Kinën, Francën, BRSS, MB dhe SHBA. Në mesin e pesë vendeve, Bashkimi Sovjetik dhe SHBA ishin udhëheqësit. Ata përfaqësonin dy ideologji kontradiktore: komunizmin dhe kapitalizmin. Pas shpërbërjes së Bashkimit Sovjetik më 1991, SHBA u bë fuqia hegjemonike e botës mbi të gjitha kombet e botës.

Hegemoni në shekullin e 21-të
Në shekullin 21, është bërë e vështirë të vihet në dukje një hegemon të veçantë botëror. Por, ka sugjerime se Kina mund të jetë në rrugën e saj për të kapërcyer Shtetet e Bashkuara si udhëheqës botëror dominues. SHBA nuk duket se kanë muskujt ushtarakë apo financiarë për të imponuar një hegjemoni formale globale. Midis grindjeve, udhëheqësit mbizotërues të botës sipas Forbes janë Presidenti rus Vladimir Putin, dhe pas tij nga afër është Donald Trump, Presidenti i Shteteve të Bashkuara. Kreu i tretë është Kancelarja gjermane Angela Merkel.

Format e Hegjemonisë
Siç u përmend më herët, hegjemonia mund të marrë forma të ndryshme si hegjemonia kulturore, hegjemonia monetare dhe hegjemonia rajonale ndër të tjera.

Hegjemoni kulturore
Hegjemonia kulturore e përparuar nga filozofia marksiste është dominimi i një klase të veçantë në pushtet mbi një shoqëri kulturore të larmishme. Kjo klasë sunduese ndikon shoqërinë me vlerat, perceptimet dhe besimet e tyre. Përfundimisht, këto besime bëhen norma shoqërore dhe ideologji universale dominante. Rrjedhimisht, klasa në pushtet arrin të justifikojë status quo politik, social dhe ekonomik si një pjesë e pashmangshme e zhvillimit të shoqërisë. Status quo pushon të jetë një mjet me të cilin klasa në pushtet pasurohen. Në politikë, hegjemonia simbolizon dominimin e tërthortë imperial.

Hegjemoni monetare
Nga ana tjetër, hegjemonia monetare është një skenar ku një vend ka ndikim vendimtar mbi operacionet e sistemit monetar ndërkombëtar. Një shtet i tillë do të duhej të ketë qasje në kreditë ndërkombëtare, aftësinë për të menaxhuar problemet e bilancit të pagesave (BOP) pasi nuk është i lirë nga çdo kufizim i BOP, tregjet e këmbimit valutor dhe fuqia për të zbatuar një njësi të llogarisë e cila është përgjegjëse për llogaritjet ekonomike. Një shembull i një dominimi të tillë është dominimi i dollarit amerikan në shumë monedha të tjera në tregjet e forex të botës. Sipas Super Imperializmit të Michael Hudson, dollari amerikan duket të fitojë mbështetjen e shëndetshme të Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN) dhe Bankës Botërore.

Hegemoni rajonale
Hegjemonia rajonale ndodh kur një vend ndikon në të tjerët brenda një rajoni. Ai bëhet hegjemonia rajonale. Marrëdhënia midis një hegjemonie rajonale dhe vendeve fqinje është gjithmonë e ngjashme me atë të hegjemonisë botërore dhe shteteve të tjera. Sipas një studiuesi të njohur ndërkombëtar, i njohur si John Mearsheimer, vendet ndjekin hegjemoninë rajonale për shkak të pasigurisë së qëllimeve të kombeve të tjera dhe dëshirën për mbijetesë në betejën për dominimin. Mearsheimer beson se nuk është e mundur të arrihet hegjemonia globale. Shembuj të hegjemoneve rajonale përfshijnë Shtetet e Bashkuara në Amerikë, Nigeri në Afrikën Perëndimore dhe Indonezia në Azinë Juglindore

Sfidat e shkaktuara nga Hegjemonia

Sfida kryesore e hegjemonisë është se si të reagojmë ndaj një fuqie në zhvillim kundër një hegjemoni ekzistuese. Ekziston një konflikt nëse duhet të bashkëpunojmë me ta ose t’i dënojmë ato. Një shembull i një fuqie të tillë në zhvillim është Kina. Kina së shpejti do të jetë e akredituar si prodhuesi i dytë më i madh në botë i shërbimeve dhe mallrave. Para se bota ta dijë, do të bëhet ekonomia më e madhe në botë. Nga ana tjetër, në të kaluarën e afërt, SHBA-ja ka qenë viktimë e sfidave politike dhe ekonomike. Së shpejti, nuk do të jetë një surprizë për të parë një hegjemoni bipolare të botës nga Kina dhe SHBA. Amerika është ende lider botëror në armatim ushtarak. Duke parë se Koreja e Veriut që shkëlqen në armët bërthamore kërcënon dominimin e SHBA.

Në përfundim, hegjemonia është thjesht dominimi i një shteti mbi tjetrin për shkak të nivelit të tyre ekonomik, politik, rajonal, monetar ose kulturor./Kumti.com

Artikulli paraprakÇfarë është toponimi?
Artikulli vijuesÇfarë është traktati?