Çfarë është Protektorati?

Një protektorat është një territor i pavarur që ka status të posaçëm ligjor.

Një protektorat është një territor që varet nga një komb i veçantë sovran. Kombi sovran zakonisht i jep kombit të varur një autonomi lokale dhe disa pavarësi për të menaxhuar disa nga çështjet e saj. Pavarësisht nga autonomia lokale dhe disa pavarësi, protektorati zakonisht mban pushtet feudal ndaj kombit sovran. Në terma të thjeshtë, një protektorat është një vend apo territor i vogël që mbrohet dhe kontrollohet nga një vend më i madh ose më i fuqishëm. Kështu, një protektorat është një pjesë autonome e një shteti sovran.Kumti.com

Cila është Marrëdhënia
Shteti sovran dhe protektorati nënshkruajnë një marrëveshje dypalëshe në të cilën dy vendet ose shtetet bien dakord se shteti sovran do të mbrojë protektoratin ndërsa protektorati pajtohet me disa detyrime që mund të ndryshojnë varësisht nga natyra e marrëdhënieve. Në këtë marrëdhënie, kombi sovran zakonisht imponon disa rregulla dhe detyrime ndaj protektoratit. Rregullat dhe rregulloret janë gjithmonë në përputhje me kushtet e marrëdhënieve që kanë dy popujt. Protektorati mbetet si pjesë e shtetit sovran.

A është Protektorati njëlloj si një koloni?
Një protektorat shpesh konfuzohet me një koloni, ndoshta sepse të dy protektoratet dhe kolonitë janë territore të një shteti më të madh dhe më të fuqishëm. Një koloni është e ndryshme nga protektorati në atë që një koloni ka sundimtarë lokalë që i përgjigjen autoritetit të shtetit kryesor, ndryshe nga një protektorat i cili konsiderohet si një shtet i pavarur dhe thjesht merr mbrojtje nga një vend më i madh dhe më i fuqishëm. Në fakt, biznesi kryesor i shtetit sovran është të mbrojë dhe të mbrojë protektoratin e saj, ndërsa një koloni është krejtësisht nën vendin amë dhe konsiderohet si pjesë e atij vendi. Të gjitha aktivitetet e një koloni kontrollohen nga shteti sovran. Për më tepër, në një koloni, një numër qytetarësh të shtetit sovran janë të lirë të lëvizin në territorin e tyre pa marrë dokumente udhëtimi.

Mbrojtja miqësore dhe marrëdhëniet e jashtme
Shteti sovran mund të ketë një marrëdhënie miqësore me protektoratin. Në këtë rast, kushtet dhe detyrimet zakonisht janë të favorshme për protektoratin. Shteti sovran përpiqet të mbajë dhe të mbrojë protektoratin për arsye prestigjioze. Shteti sovran imponon detyrime të favorshme ndaj protektoratit, për ta mbajtur atë dhe ndoshta për të parandaluar një shtet tjetër sovran, që konsiderohet armik, nga marrja e protektoratit. Kështu, kur shteti sovran dhe protektorati kanë një marrëdhënie miqësore, shteti sovran zakonisht është jashtë për të mbrojtur protektoratin e saj, ndoshta sepse protektorati është i prekshëm në një formë apo në një tjetër.

Protektorati zakonisht lejohet të ketë marrëdhënie të huaja vetëm me fuqinë mbrojtëse. Në rast se një shtet tjetër është i interesuar të ketë marrëdhënie me protektoratin, ai duhet së pari të kalojë përmes fuqisë mbrojtëse. Fuqia mbrojtëse pastaj vendos të japë shtetin tjetër një përparim ose ta mohojë atë. Në mënyrë të ngjashme, protektorati nuk mendohet të mbrohet nga sulmet ushtarake. Në rast të sulmeve ushtarake, protektorati varet nga mbrojtësi për mbrojtje.

Pse vendet e fuqishme deklarojnë shtete të tjera si protektorat e tyre?
Një shtet sovran zakonisht merr një territor dhe e deklaron atë si protektorat të saj për përfitime personale ose reciproke. Protektorati bie dakord të hyjë në marrëdhëniet me shtetin sovran në këmbim të mbrojtjes ose ndonjë gjë tjetër që mund të ketë nevojë. Nga ana tjetër, shteti sovran zakonisht është vetëm për të ofruar ndihmë ndaj protektoratit. Për shembull, një shtet i fuqishëm sovran mund të vendosë të deklarojë një shtet të prekshëm si protektorat i saj për ta mbrojtur atë nga armiqtë e tij dhe sulmet ushtarake. Megjithatë, shumë shtete marrin dhe deklarojnë territoret si protektoratet e tyre thjesht për përfitime personale. Për shembull, shteti mund të deklarojë një shtet si një protektorat për të fituar prestigj, minerale dhe lëndë të parë ndërkombëtare për industritë e saj.

Shembuj të shteteve sovrane dhe protektorateve të tyre
Në histori, ka disa vende të fuqishme që kanë shpallur territore dhe vende të tjera si protektorate. Më poshtë janë disa nga shtetet sovrane dhe protektoratet e tyre.

 

Protektoratet Britanike Jashtë (BOT)

Britania ka territore jashtë shtetit të cilën e ka shpallur si protektoratet e saj. Këto protektorate britanike jashtë shtetit nuk janë pjesë e Mbretërisë së Bashkuar. Me një përjashtim të Gjibraltarit, pjesa tjetër e 14 territoreve nuk janë pjesë e Bashkimit Evropian. 14 territoret janë nën mbrojtjen e Mbretërisë së Bashkuar. Monarku britanik vepron si Kryetar i Shtetit. Protektoratet janë vetë-qeverisëse dhe kanë përgjegjësinë e menaxhimit të çështjeve të tyre të brendshme. Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar vetëm ka përgjegjësinë për të mbrojtur territoret dhe për të marrë pjesë në çështjet e jashtme. Mbretëria e Bashkuar përpiqet të mbajë këto protektorata, të cilat po pretendohen edhe nga vende të tjera. Këto protektorate përfshijnë Bermuda, Territorin britanik Antarktik, Territorin Britanik të Oqeanit Indian, Ishujt Kajman, Ishujt Falkland, Gjibraltar, Montserrat, Pitcairn Island, Shën Helena, Gjeorgjia Jugore dhe Ishujt Sandwich të Jugut dhe Ishujt Turks dhe Caicos.

Protektoratet gjermane

Gjermania kishte një numër protektoratesh, kryesisht në Afrikë dhe pjesë të tjera të botës. Protektoratet, të cilat më vonë u bënë mbrojtjen e saj koloniale, u morën prej saj pas humbjes së saj në Luftën e Parë Botërore. Ato përfshijnë Ishujt Marshall, Guinea e Re Gjermane, Naurua, Tanganyika, Afrika gjermane Jugperëndimore që më vonë u bë Namibia, Togo, Samoa, Ruanda, Burundi dhe Ishujt Solomon të Veriut.

Protektoratet e SHBA

Më pas u shpallën si protektorate të Shteteve të Bashkuara: Liberia, Kuba, Zona e Kanalit të Panamasë, Nikaragua, Hawaii (që më vonë u bë një nga shtetet amerikane), Haiti, Gjermania (1945-1949), Hondurasi, Koreja e Jugut dhe Dominikani Island./Kumti.com

Artikulli paraprakÇfarë është etnografia?
Artikulli vijuesKëto janë kombet më të fuqishme në botë