Cilat janë industritë më të mëdha që ka Azerbaixhani?

Nafta dhe gazi natyror, çeliku, mineral hekuri, çimento, etj, janë disa nga industritë më të mëdha të Azerbajxhanit./Kumti.com

Republika e Azerbajxhanit është një vend në rajonin jugor të Kaukazit. Ajo kufizohet nga Deti Kaspik në lindje, Rusia në veri, Gjeorgjia në veriperëndim, Armenia në perëndim dhe Irani në jug. Azerbajxhani ishte pjesë e Bashkimit Sovjetik.

Pas fitimit të pavarësisë në vitin 1991, Azerbajxhani u bë anëtar i Bankës Botërore, FMN, Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim, Bankës Islamike për Zhvillim dhe Bankës për Zhvillimin e Azisë. Këto institucione financiare kanë luajtur një rol jetësor në promovimin e ekonomisë së Azerbajxhanit. Që nga pavarësia e saj, Azerbajxhani ka bërë përpjekje për një ekonomi të qëndrueshme nëpërmjet promovimit të industrive vitale në vend. Disa nga industritë kryesore në Azerbajxhan që kanë nxitur ekonominë e vendit përfshijnë:

Industria e Energjisë Azerbajxhan
Azerbajxhani ka depozita të mëdha të gazit natyror dhe të naftës. Prodhimi i naftës dhe gazit luan një rol të madh në ekonominë e Azerbajxhanit. Në fakt, Azerbajxhani është renditur ndër fushat kryesore të kërkimit dhe zhvillimit të naftës në botë. Eksportimi i naftës formon rreth 76% të totalit të eksporteve të vendit. Në vitin 1994, kompania shtetërore e naftës në Azerbajxhan hyri në një kontratë 30-vjeçare me 13 kompani të tjera të nxjerrjes së naftës në vend. Këto kompani të naftës përfshijnë Amoco, BP, ExxonMobil, Lukoil, dhe Statoil, ndër të tjera. Fondi shtetëror i naftës i Azerbajxhanit u vendos për të siguruar stabilitetin, transparencën dhe menaxhimin e duhur të prodhimit të naftës.

Industria minerare në Azerbajxhan
Azerbajxhani është i pajisur me shumë depozita minerale. Mineralet e zakonshme në vend përfshijnë ar, argjend, hekur, titan, bakër, mangan, kobalt, molibden dhe krom. Shumica e depozitave minerale të vendit gjenden në rajonin e Kaukazit të Vogël. Industria minerare ka çuar në rritjen e shumë industrive dhe krijimin e mundësive të shumta të punësimit në vend. Ka shumë kompani minerare që kanë dalë në vendet për të kontrolluar aktivitetet minerare.

Industria e Bujqësisë Azerbajxhan
Bujqësia është një industri kryesore në ekonominë e Azerbajxhanit. Bujqësia është e përhapur, duke përbërë rreth 54.9% të sipërfaqes së përgjithshme të vendit. Fokusi bujqësor i Azerbajxhanit është në kulture të holla, hortikulturë, vreshtari, pambuk, bimë medicinale dhe përbërës të prodhimit të verës. Sidoqoftë, kulturat më të zakonshme të mbijetesës të rritur në tokën e madhe bujqësore përfshijnë drithërat dhe patatet. Bujqësia jo vetëm që ka qenë e rëndësishme për ushqimin e popullsisë, por edhe rritjen e industrive bujqësore në vend. Disa nga kompanitë që kanë përfituar nga bujqësia përfshijnë prodhimin e verës, pirja e birrës, prodhimi i qumështit dhe industria e pijeve të buta, si dhe shumë kompani të tjera të përpunimit të ushqimit. Mbajtja e kafshëve dhe kultivimi i kullotave janë gjithashtu pjesë e praktikave bujqësore të Azerbajxhanit.

Një Turizëm në Zhvillim
Zhvillimi i industrisë së turizmit ka qenë ndër prioritetet e qeverisë së Azerbajxhanit. Pas rënies së Bashkimit Sovjetik, industria e turizmit në Azerbajxhan pothuajse u rrëzua. Situata u përkeqësua në vitet 1990 gjatë luftës Nagorno-Karabakh. Industria filloi të shërohet në fillim të viteve 2000. Azerbajxhani është bërë një destinacion popullor për turistët me interesa të skijimit, fetare dhe spa. Gjatë sezonit të dimrit, Shahdag Mountain Resort tërheq shumë turistë ski. Ministria e Kulturës dhe Turizmit e Azerbajxhanit ka lehtësuar përmirësime të jashtëzakonshme në këtë industri. Ka 63 vende që mund të udhëtojnë pa viza në Republikën e Azerbajxhanit. Azerbajxhani u rendit i 84-ti nga Raporti Botëror i Turizmit dhe Turizmit i 2015. Ajo gjithashtu është renditur e para në listën e vendeve me industritë e turizmit në zhvillim të shpejtë.

Industria e Shkencës dhe Teknologjisë e Azerbajxhanit
Shkenca dhe inovacioni kanë pasur një ndikim të vazhdueshëm pozitiv mbi ekonominë e Azerbajxhanit. Në fakt, rritja graduale e fitimit nga kjo industri është parashikuar të rritet në vitet e ardhshme. Rritja pritet të jetë e jashtëzakonshme dhe të përputhet me atë të industrisë së naftës. Ministria e Komunikacionit dhe Teknologjisë Informative e vendit gjithashtu po siguron mbështetjen dhe infrastrukturën e nevojshme për zhvillimin e shkencës dhe teknologjisë. Disa inovacione të rëndësishme gjithashtu po shkojnë në vend. Për shembull, në shekullin 21, Gadgets dhe qendrat për të ndihmuar në parashikimin e valëve sizmike u ndërtuan në Azerbajxhan. Azerbajxhani ka nisur gjithashtu një numër të satelitëve të saj në hapësirë.

Industria bankare në Azerbajxhan
Banka qendrore në vend është Banka Qendrore e Azerbajxhanit. Qëllimet kryesore të bankës janë rregullimi i bursës, funksionimi i bankave tregtare në vend, qarkullimi i parasë dhe ofertave të parasë. Bankat komerciale në Azerbajxhan përfshijnë, por jo vetëm Bankën e Bakikut, Bankën e Azerbajxhanit, Bankën Pasha, Bankën Kapitale, Bankën Mugan, Bankën Demir, Bankën Standard, Bankën Respublika dhe NBS Bank. Këto banka kanë ATM dhe degë në të gjithë vendin për të lehtësuar transaksionin e lehtë dhe qarkullimin e parave. Manat Azerbaixhan u fut në 1 janar 2016, për të ndihmuar në luftën kundër inflacionit dhe stabilizimin e ekonomisë.

Industria Prodhuese Azerbajxhan
Industritë e prodhimit dhe të përpunimit janë shumë të qëndrueshme në Azerbajxhan, ndoshta për shkak të disponueshmërisë së lëndëve të para të papërpunuara dhe mbështetjes nga qeveria. Mallrat e prodhuara në vend konsumohen në nivel lokal dhe teprica importohet. Industritë e mbrojtjes të Azerbajxhanit kanë zhvilluar aftësi për të prodhuar pajisjet e tyre ushtarake dhe pajisje të tjera të tilla si granatat dhe automjetet ushtarake. Industria prodhuese ka qenë një pasuri për ekonominë e vendit, sepse, ndërsa rritet, zvogëlon numrin e mallrave që po importohen në vend.

Industria e Telekomunikacionit në Azerbajxhan
Mbi 80% e popullsisë së Azerbajxhanit ka akses në telefonat mobil dhe në pajisje të tjera të telekomunikimit. Qasja në telefon publik është gjithashtu e kënaqshme, pavarësisht përdorimit të tyre të reduktuar në të gjithë vendin. Ofruesit kryesorë të shërbimeve mobile në vend janë Azercell, Bakcell dhe Azerfon. Këto kompani celulare kanë mbi 10 milionë abonentë të shpërndarë në të gjithë vendin. Kompanitë celulare kanë anije anembanë vendit për të lehtësuar kontaktin dhe për të sjellë shërbime më pranë abonentëve të tyre. Ka gjithashtu një numër të konsiderueshëm të stacioneve radiotelevizive në vend. Ka mbi 26 radio stacione, katër stacione televizive publike dhe 43 stacione televizive private. Depërtimi i radios ishte 97%, ndërsa depërtimi i televizionit ishte 59.1%. Depërtimi i internetit ishte 77% deri në vitin 2015. Sot në Azerbajxhan ka mbi 2.200 përdorues të internetit. Ministria e Komunikacionit dhe Teknologjisë Informative e vendit ka mbështetur zhvillimin në sektorin e telekomunikacioneve./Kumti.com

Artikulli paraprakBanorët e Shipitullës dhe Hades shesin kundërligjshmen materialin e shtëpive të blera nga buxhet
Artikulli vijuesPastrimi i kulmit me një levizje (Video)