Cili vend kontribon më së shumti në buxhetin e Bashkimit Evropian?

Me 21.11%, Gjermania kontribuon më së shumti në buxhetin e përgjithshëm të Bashkimit Evropian.

Bashkimi Europian është larg bllokut më të madh ekonomik në botë. Bashkimi është rritur nga gjashtë anëtarët fillestarë; Belgjika, Gjermania, Franca, Italia, Luksemburgu dhe Hollanda, për 28 anëtarët aktualë. Megjithëse numri i shteteve është rritur, të tjerët po largohen ose tregojnë interes për të lënë bllokun. Mbretëria e Bashkuar votoi për t’u larguar nga një referendum, ndërsa presidenti i Turqisë Rexhep Tajip Erdogan tha se ai do të rishqyrtojë qëndrimin e vendit të tij lidhur me anëtarësimin në BE edhe pse vendi ka kërkuar të jetë një anëtar i Bashkimit në 12 vitet e fundit.

Cili vend kontribuon më së shumti në buxhetin e Bashkimit Evropian?
Buxheti i Bashkimit Evropian
BE mban një buxhet për të kompensuar shpenzimet e veta administrative dhe për të financuar politika të tilla si bujqësia, kërkimet dhe ndihma ndërkombëtare dhe zhvillimi. Rreth 6% e buxhetit shpenzohen për qëllime administrative, ndërsa 94% e mbetur përdoret për të financuar politikat. Bashkimi mbledh të ardhura nga burimet e veta tradicionale, siç janë taksat doganore nga anëtarët jo-anëtarë të BE-së, 0.3% të vaksinës së mbledhur në secilin vend, 0.7% të burimeve të secilit shtet dhe zbritje të tjera si zbritjet nga interesi bankar, zbritjet nga pagat e stafit , dhe kontributet nga anëtarët jo-BE. Kontradiktat rreth financimit të Bashkimit filluan në vitet ’70 dhe është një nga disa çështje që çuan në tërheqjen e Britanisë së Madhe. Më 24 nëntor 2015, Këshilli Evropian miratoi një buxhet prej 143.89 miliardë euro për vitin 2016, ndërsa anëtarët kryen një shtesë prej 12 miliardë euro për të luftuar rritjen e numrit të refugjatëve që fluturojnë drejt Evropës, luftës kundër terrorizmit, kërkimit dhe rritjes, dhe bujqësisë .

Vendet me kontribut të lartë
Gjermania është kontribuesi më i madh në BE, duke përbërë rreth 19% të buxhetit. Franca (16.63%), Britania e Madhe (13.45%), Italia (12.49%) dhe Spanja (8.55%) janë kontribuesit e tjerë të lartë. Të pesë vendet përbënin rreth 70% të buxhetit të vitit 2016 të BE. Malta (0.07%), Qipro (0.14%), Estonia (0.16%), Letonia (0.19%) dhe Luksemburgu (0.25%) kontribuojnë më së paku në BE. Në vitin 2016, Britania e Madhe kontriboi me £ 13.1 miliard pasi zbritja e Britanisë së Madhe prej £ 4.5 miliard u zbrit, megjithatë, ajo mori vetëm 4.5 miliardë funte, prandaj kostoja totale e Mbretërisë së Bashkuar ishte £ 8.6 miliardë.

Efekti i Brexit në Buxhetin e BE-së
Tërheqja e Britanisë së Madhe nga BE lë një hendek prej rreth 10 – 11 miliard euro në vit, sipas Günther Oettinger, komisioner evropian për buxhetin. Përveç Britanisë, Gjermanisë, Austrisë dhe Holandës gjithashtu morën zbritje si pjesë e marrëveshjes. Sipas Günther, Bashkimi do të rishikojë zbritjet si pjesë e mbushjes së deficitit buxhetor. Buxheti i Bashkimit Evropian për vitin 2017 ishte vendosur në 157.9 miliardë euro, por dalja e Britanisë së Madhe do të nxisë Bashkimin të rishqyrtojë disa shpenzime. Si pjesë e procesit të tërheqjes së saj, Bashkimi ka kërkuar që Britania të paguajë 60 miliardë euro si pjesa e Mbretërisë së Bashkuar ndaj angazhimeve ndaj pensioneve të punëtorëve të saj dhe projekteve në vazhdim që Britania e Madhe tashmë kishte zotuar, por Britania e Madhe ka hedhur poshtë kërkesën dhe ka deklaruar se nuk do të paguante shumën e kërkuar.

 

Artikulli paraprakÇfarë është rajoni?
Artikulli vijuesÇka është Bashkimi Evropian (BE)?