Çka është festa e Shën Gjergjit?

0
234

Mos e beso po deshe po kështu festohet festa e Shën Gjergjit.

Në një video tjetër, në Kosovë shihet se si me mijëra njerëz vizitojnë tyrbe dhe teqe për nder të 6 Majit, ditës së Shën Gjergjit. Në mesin  e pjesëmarrësve është edhe ish kryetari i Komunës së Gjakovës, Pal Lekaj.

Në video po ashtu shihet një grua e pa mbuluar, në një vend të “shenjtë” e cila me një formë i bekon pjesëmarrësit në këtë ceremoni. Gjatë kësaj feste janë prerë edhe shumë kafshë si “kurban” apo flijim për shkak të festës së Shën Gjergjit.

Kjo sipas besimit Islam bie ndesh me parimet fundamentale të fesë, duke bërë që ata që flijojnë diçka për hir të dikujt tjetër jo për hir të Allahut, të bëjnë shirk.

Gjatë kësaj feste, shumë njerëz dalin në piknikë në natyrë dhe organizime të ndryshme që bëhet për nderë të kësaj feste. Për më shumë detaje shikoni videot e mëposhtm, në videon e parë tregohet se si u festua në Gjakovë dhe pastaj një kronikë mbi historikun e kësaj feste:

“>

2. “>