Dikush pyeti si do të dukej bota pa myslimanët: dhe ja përgjigja brilante

Një përdorues i Tumblr ka postuar një pyetje shumë të thjeshtë, por me një imazh shumë pezmatues (foton me dy kullat binjake):

Imagjinojeni botën pa myslimanët.

Por ajo çfarë pasoi, në fakt ishte një listë e gjatë e gjërave të shpikura nga myslimanët dhe bota islame:

Kafeja

Kamerat, fotoaparatet (kamera e parë optike, Ibn al-Haytham)

Fizika eksperimentale

Shahu

Sapuni

Parfumi

Ujitja

Kollodoku, motori me djegie të brendshme, valvolat, pistonat

Kombinimet e drynjve

Risitë arkitektonike

Instrumentet kirurgjike

Anestezia

Helikopteri

Tretmani i lijës/inokulimi

Stilografi

Sistemi i numrave

Algjebra /Trigonometria

Kriptologjia moderne

Tri kurset e shujtës (supa, mishi/peshku, frutat)

Kristali i qelqit

Tepihu

Çeqet

Kopshtet e rregulluara për zbukurim dhe meditim, të përdorura deri atëherë vetëm për ilaçe dhe kuzhinë

Universiteti

Optika

Notat muzikore

Furçë dhëmbësh

Spitalet

Larja në banjë

Jorgani

Pijet e lehta

Buzëkuqi dhe lapsi i syve

Kirurgjia plastike

Kaligrafi

Prodhimi i letrës dhe rrobave

Parashuta

Ishte mysliman ai që ka zbuluar se drita futet përmes syrit dhe në bazë të kësaj është zbuluar kamera

Ishte mysliman ai që ka provuar të fluturojë i pari në vitin 852.

Ishte mysliman Jabir ibn Hayyan i njohur si baba i kimisë modern. Ai transformoi alkiminë në kimi. Ai zbuloi distilimin, purifikimin, oksidimin, avullimin dhe filtrimin. Ai poashtu zbuloi acidin sulfurik dhe nitrik.

Ishte mysliman Al-Jazari i njohur si baba i robotikës.

Ishte mysliman arkitekti i kështjellës së Henry V.

Ishte mysliman ai që zbuloi gjilpërat për trajtimin e kataraktës së syve, teknikë e cila përdoret edhe sot e kësaj dite.

Ishte mysliman ai që zbuloi se toka është e rrumbullakët 500 vite para Galileut.

…dhe lista vazhdon.

Artikulli paraprakPanairi me birra e qofte në qendër të Durrësit gjatë Ramazani, një gafë edhe antiperëndimore!
Artikulli vijuesLideri i internetit do që interneti të ndryshojë