Dokumente sekrete të rrjedhura në publik. "Celula e Krizave" e Asadit, zbulon krizën e regjimit sirian

0
223

Abdel-Mexhid Barakat, është i riu, prej të cilit kanë rrjedhur dokumentet e “Celulës së fshehtë të Krizave” e ngritur nga Presidenti Bashar al-Asad jep një pasqyrë mbi mekanizmin se si regjimi e adreson cështjen e kryengritjes. Disa madje mund të argumentojnë se ai është shumë i ri për të mbushur një pozicion në një nga celulat më të fshehta ushtarake në Siri, dhe aq më tepër nga një civil si ky.

Sipas Barakat në shumë vende të botës arabe lidhjet duhet të jenë të mjaftueshme për të marrë punë.
“Ata janë më naiv se ju mendoni”, tha Barakat në një intervistë ekskluzive për Al Arabiya, duke shpjeguar vendimin e regjimit për të punësuar atë si një punonjës sekretarie për Celulën e Krizave. ” Ata mendonin se ishte ëndrra e çdo njeriu sirian për të punuar për një fraksion qeveritar. Ata janë shumë në gabim. “
Barakat ka punuar në njësinë e sekretarit të qelizës, para se ai të detyrohej të ikte nga vendi, i frikësuar se mund të kapet.
Dokumentet Celulës së Krizave ofrojnë njohuri të shumta në strategjinë e Asadit për të shtypur me forcë protestat anti-qeveritare. Çfarë dokumentet nxjerrin gjithashtu në pah është se regjimi përballet me një krizë serioze kur është fjala për fuqinë dhe kontrollin e saj.

Një qelizë të drejtuar nga presidenti
Dokumentet tregojnë se Assad është në krye dhe jo si viktimë e mosdijes për ndonjë prej procedurave të ndërmarra nga njerëzit e tij të rradhëve të ushtarisë. Assad, sipas Barakat, është kreu i Celulës së Krizave, i ndjekur nga vëllai i tij Maher , si dhe nga nëntë gjeneralët e lartë të sigurimit të regjimit.
Presidenti është informuar vazhdimisht për situatën në terren dhe strategjitë në vend për të kontrolluar atë, nëpërmjet një afati kohor shumë të qartë të takimeve dhe raporteve. Më shumë se kaq, komandat përfundimtare dhe vendimet gjithmonë ishin në duart e tij.
Për shkak të situatës së brishtë në Siri, Assad nuk mund të lëviz lirshëm dhe të marrë pjesë në takime në njësinë celulës. Sipas Barakat, gjeneralët vizitojnë atë dy herë apo tre herë në javë, ngjashëm me këtë edhe anëtarët e qelizave te takojnë atë vazhdimisht në Pallatin Presidencial.

Kush janë anëtarët e celulës së krizës
Bashar al-Assad
Ai është president i Sirisë dhe Sekretari rajonal i degës udhëheqëse siriane të Partisë Socialiste Arabe Baath. Ai pasoi të atin autoritar në vitin 2000, pasi ky i fundit vdiq pasi që kishte udhëhequr Sirinë për 29 vjet. Ai është i martuar me Esma el-Asad dhe ata kanë tre fëmijë. Që nga fillimi i kryengritjes siriane në mars të vitit 2011, njerëzit kanë kërkuar rënien e regjimit dhe Presidentit Asad i kanë kërkuar të japë dorëheqjen.

Maher al-Assad
Maher al-Assad është komandant i Gardës Presidenciale, dhe i elitës së ushtrisë Divizionit të Katërt të Blinduar. Ai është gjithashtu anëtar i udhëheqjes qendrore të Partisë Baath dhe ka një personalitet agresiv dhe të papërmbajtshëm. Maher është vëllai më i ri i presidentit.

Mohammed Saeed Bkhitan
Si ndihmës sekretar i Partisë i Rajonale, Mohammed Saeed Bkhitan udhëhoqi punën e ekzekutivit të Celulës së Krizave gjatë muajve të parë të themelimit të saj.

Hassan Turkmani
Ish ministri sirian i mbrojtjes, Hassan Turkmani zëvendësohet nga Bkhitan vetëm katër muaj pas krijimit të Celuës së Krizave, si sekretar i përgjithshëm i saj. Ai u bashkua me ushtrinë siriane në vitin 1954 dhe ka shërbyer në të deri në vitin 2009 kur ai u bë Ministri i Mbrojtjes.

Assef Shawkat
I martuar me motrën e Bashar al-Assad, Bushranë, Assef Shaëkat ishte zëvendës shefi i ushtrisë nga viti 2009 deri në vitin 2011. Ai pastaj u bë zëvendës ministër i Mbrojtjes, pozicioni që ai mban. Shaëkat konsiderohet si një nga shefat e sigurisë së lartë të presidentit, por ai u zëvendësua në vitin 2010 si kreu i Zbulimit Ushtarak dhe bëri rolin e zëvendës-shefit të shtabit të forcave të armatosura

Gjeneral Dawoud Rajiha
Daëould Rajiha është Ministri sirian i Mbrojtjes. Pasi shërbeu si shef i stafit të ushtrisë, ai u emërua për të zëvendësuar Ali Mahmud si ministër i mbrojtjes në gusht të vitit 2011 gjatë kryengritjes.

Mohamed al-Sha’ar
Mohamed al-Sha’ar është ministri aktual sirian i Punëve të Brendshme. Ai u bashkua me forcat e armatosura në vitin 1971 dhe ka mbajtur një sërë postesh të sigurisë, duke përfshirë shefin e policisë ushtarake në Aleppo dhe ishte drejtor i burgut Sednaya. Ai ishte komandant i policisë ushtarake para duke u emëruar ministër i Punëve të Brendshme.

Hisham el-Ekhtiyar
Major i Përgjithshëm është aktualisht kreu i sigurisë kombëtare. Një zyrtar ushtarak sirian, dhe një këshilltar i sigurisë kombëtare të Presidentit Asad, ai ishte drejtor i agjencisë së zbulimit sirian në mes të 2001 deri në vitin 2005, dhe ka qenë drejtor i Partisë Rajonale Ba’ath për Komandën e Byrosë Kombëtare të Sigurisë.

Jamil Hassan
Major i Përgjithshëm, Jamil Hassan është kreu i Inteligjencës Forcave Ajrore siriane, një pozicion që u pushtua më parë nga Abdul Fatah Qudsiya deri në vitin 2009.

Abdul Fatah Qudsaya
Shefi i inteligjencës ushtarake, agjenci supreme e sigurisë në Siri, ka një reputacion të efikasitetit të pamëshirshëm dhe ndikim të konsiderueshëm mbi presidentin, Abdul Fatah Qudsaya ishte kreu i inteligjencës forcës ajrore. Ai zëvendësoi vëllanë e presidentit Assef Shaëkat si kreu i zbulimit ushtarak.

Deeb Zaitoon
Deeb Zaitoon është kreu i drejtorisë së sigurisë politike, një agjenci e civile përgjegjëse për monitorimin e aktivitetit politik, duke përfshirë mbikëqyrjen e partive politike dhe publikimet. Para se të marrë postin e tij aktual në vitin 2009, Gjenerali Zaitoon ishte nënkryetari i Drejtorisë së Sigurimit të Përgjithshëm.

Ali Mamlouk
Shefi i Drejtorisë së Zbulimit të Përgjithshëm sirian, Ali Mamlouk, ka mbajtur këtë post që nga viti 2005, gjatë së cilës periudhë ai ishte i përfshirë në disa nga çështjet më të diskutueshme në Siri. Para kësaj, ai ishte nënkryetar i Inteligjencës Forcave Ajrore.

Këto detale të sigurisë janë dhënë, sepse shumica e tyre, mund të kenë ndikim që BE dhe SHBA të fusin këta persona në listën e të sanksionuarëve dhe të dëshmojë se vendimmarrësit sirianë janë të përfshirë në goditjen mbi demonstruesit.

Komunikimi i mjegullt
Edhe brenda rrethit të vogël që formon qeliza të Krizave, termat dhe shprehjet e përdorura në dokumentet e rrjedhur mbeteten të paqarta plotësisht dhe janë të kuptueshme vetëm për një grup më të vogël të njerëzve.

E tërë kjo është bërë, për të mohuar të gjithë përgjegjësinë për vrasjet, Për shembull:
Në një nga dokumentet Sipas Barakat, citohet “në Damask për shembull, siç tregohet në një nga dokumentet, forcat e regjimit janë ato që kontrollojnë zonën, pa praninë e ndonjë grupi tjetër të armatosur. Prandaj është e qartë se ata janë ata që gjuajnë dhe bëjnë vrasnen e civilëve.
“Ata përdorin terma të tillë si ‘anonim’ si një përpjekje për të shpëtuar nga ndonjë procedurë ligjore në të ardhmen apo për të treguar një imazh të mirë për veten e tyre me presidentin.”
Barakat shton se “anëtarët e qelizave përdorin edhe fjalë që të gjithë i kuptojnë dhe bien dakord, për shembull, ata i quajnë ‘martir’ kur një nga ushtarët ose agjentët e tyre vdes, por thonë u ‘vra’ kur një civil është vrarë.”

Inteligjencë
e “kalbur” në shpirt

Që nga sundimi i Hafez el-Asad, regjimi Baath në Siri ishte i njohur se mbante pushtetin e saj nga një grusht i hekurt i inteligjencës . Dokumentet e Celulës së Krizave zbulojnë shpirtin e një regjimi të inteligjencës, dhe sjelljen e njerëzve që veprojnë brenda këtij rrethi.

Dokumentet gjithashtu tregojnë çarjen midis gjeneralëve. Shumica e këtyre zyrtarëve të lartë kanë qenë në rrethin e njëjtë, por në pozita të ndryshme të sigurisë dhe ushtrisë, por që të gjithë shërbëtor të sundimit të Partisë Baath në Siri. Megjithatë, sipas Barakat, shumica e këtyre gjeneralëve nuk kanë qenë në marrëdhënie të mira. Barakat e shpjegon si “kozmetike” natyrën e informacionit në dokumentet: për shembull, uljen e numrit të protestuesve apo duke thënë se situata është nën kontroll në një përpjekje për të bërë të duket më mirë. Çdo gjeneral donte të krijonte përshtypje të mirë tek Asadi si dhe të ishte më konkurrues me udhëheqësit e tjerë të sigurisë në drejtimin e celulës.

“Edhe truprojat e tyre luftojnë mes vete”, tha Barakat. “Ne mund të ndjenim tensionin në mes të gjeneralëve në çdo kohë, disa edhe nuk e përshëndesnin të tjerët. Por vullneti i fortë për të qëndruar në pushtet dhe kriza në të vërtetë i solli ata së bashku në shtypjen njerëzve të tyre. “
Abdel-Mexhid Barakat, i cili iku nga Sirija në fund të shkurtit, pas një pune prej rreth 10 muajve në Celulën e Krizave, dukej i sigurt dhe më së shumti krenarë që ka “bërë detyrën e tij” ,të cilën ai e përshkruan si mbështetjen e tij ndaj opozitës në Siri.

Al Arabiya

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/PJqcOQ3MWsk” frameborder=”0″ allowfullscreen]