Eksportuesit kryesorë në botë të gjakut

Gjaku i njeriut dhe kafshëve është një nga produktet më të tregtuara në botë.

Sipas PCI (indeksi i kompleksitetit të produktit), gjaku i njeriut apo kafshëve është produkti më i ndërlikuar i tetëdhjetë e tretë dhe produkti i katërmbëdhjetë më i tregtuar në tokë. Në vitin 2016, eksporti i përgjithshëm i njeriut dhe kafshëve shënoi 126 miliardë dollarë, që është një rritje prej 12% nga 2015. Evropa ishte kontinenti kryesor eksportues në 2016, me dërgesa me vlerë 100 miliardë dollarë, e cila ishte 79.3% e gjakut të tregtuar, që eksportuan gjak me vlerë 119.9 miliardë dollarë, dhe pastaj me Azinë me 4.79 miliardë dollarë.shkruan Kumti.com

Top 5 Eksportuesit e Gjakut

Zvicra kishte pjesën më të madhe të tregut në tregtinë e eksportit të gjakut në botë në vitin 2016. Gjaku i njeriut apo kafshëve është një nga mallrat kryesore të eksportuara në Zvicër menjëherë pas ari dhe medikamente të paketuara. Në vitin 2016 vendi eksportoi gjak në vlerë prej 26.2 miliardë dollarë në Gjermani, Belgjikë dhe Shtetet e Bashkuara, që është një rritje prej 44.75% që kur ata eksportuan gjak në vlerë prej 18.1 miliardë dollarë në vitin 2015. 18% e gjakut nga Zvicra u eksportuan në Shtetet e Bashkuara dhe 17% në Gjermani.

Gjermania
Megjithëse eksporti i gjakut nuk ishte ndër 10 mallrat më të eksportuara nga Gjermania në vitin 2016, eksporti i kafshëve dhe i njeriut i gjakut fitoi vendin 22.7 miliardë dollarë, që është një rritje 39.26% krahasuar me vitin 2015 kur Gjermania fitoi 16.3 miliardë dollarë nga eksportimi i gjakut. Gjermania kontribuoi rreth 18% të totalit të eksportit të gjakut. Në vitin 2016, Gjermania eksportoi shumicën e gjakut në vendet evropiane, me 25% që shkonin në Holandë, 13% në Mbretërinë e Bashkuar dhe 9.4% në Zvicër.

Shtetet e Bashkuara
Megjithëse Shtetet e Bashkuara janë importuesi kryesor i gjakut në botë, ata nuk janë eksportuesit kryesorë të gjakut. Shtetet e Bashkuara fituan 19 miliardë dollarë nga tregtia e gjakut vitin e kaluar, e cila është një rënie prej 28.9% në krahasim me vitin 2015 kur Shtetet e Bashkuara eksportuan gjak me vlerë 24.5 miliardë dollarë. Shtetet e Bashkuara eksportuan rreth 15% të gjakut të tregtuar në vitin 2016. 14% e gjakut të eksportuar nga Shtetet e Bashkuara shkuan në Holandë, 11% në Belgjikë dhe 9% në Itali.

Belgjika
Belgjika eksportoi 10% të gjakut të tregtuar në 2016 duke fituar rreth 13 miliardë dollarë, që është një rritje prej 7% krahasuar me vitin 2015, kur Belgjika eksportonte gjak me vlerë 12.1 miliardë dollarë. Belgjika eksportoi një përqindje më të madhe të gjakut në Gjermani, Shtetet e Bashkuara dhe Mbretërinë e Bashkuar.

Irlanda
Irlanda eksportoi 8.5% të gjakut total të tregtuar vitin e kaluar duke fituar vendin 10.7 miliardë dollarë, që është një rënie prej 24.6%. Irlanda eksportoi 72% të gjakut si në Belgjikë, ashtu edhe në Shtetet e Bashkuara dhe 6.5% të eksportit në Mbretërinë e Bashkuar.

Kompanitë kryesore të eksportit të gjakut
Kompanitë kryesore të përfshirë në këtë tregti përfshijnë Alredwan International Trading nga Turqia, Angi Plast Pvt. Ltd nga India, Medicfit Technology Sdn në Malajzi, dhe Daddy D Pro nga Pakistani, ndër të tjera. Këto kompani importojnë gjak për qëllime eksperimentale në institutet kërkimore dhe gjithashtu transfuzionin e gjakut.Kumti.com

Artikulli paraprakEkonomitë më të mëdha në Evropë
Artikulli vijuesSeanca e Kuvendit e cila ishte paraparë të mbahet sot,shtyhet