Hezbollahu – Një organizatë paramilitare globale

Hezbollahu është një nga organizatat militante shiite më të njohura në ekzistencë

5. Përmbledhje
Hezbollahu është një parti politike e përbërë nga myslimanë shiitë dhe me bazë në Liban. Mbështetur financiarisht nga Irani, grupi tani ka trupat e veta ushtarake, stacionin televiziv, ligjvënësit parlamentarë dhe ministrat e kabinetit. Grupi paramilitar ka fituar popullaritet duke ofruar shërbime sociale, të tilla si arsimi dhe shëndetësia, për komunitetet pak të pakta të shërbyera shiite në vend. Anëtarët e saj e gjejnë bashkësinë në kundërshtimin e tyre ndaj shtetit izraelit dhe ndikimin perëndimor mbi kulturën e tij. Ata kanë mbështetur vazhdimisht administratën e Asadit në Siri. Si Kombet e Bashkuara dhe Shtetet e Bashkuara kanë kërkuar lëvizjen për çmilitarizimin, por kërkesat janë përballur me rezistencë. Shtetet e Bashkuara, Izraeli, Bashkimi Evropian dhe Këshilli i Bashkëpunimit të Gjirit e konsiderojnë Hezbollahun si një organizatë terroriste.Kumti.com

4. Historiku organizativ dhe anëtarët e rëndësishëm
Lëvizja Hezbollah ka rrënjët e saj në Revolucionin iranian që u zhvillua gjatë okupimit izraelit të vitit 1980 në Liban. Filloi si një grup luftëtarësh të rezistencës islame që përdorën luftë guerrilase kundër ushtrisë izraelite më të përparuara për t’i larguar ata nga vendi. Në atë kohë kishte midis 5.000 dhe 10.000 luftëtarë. Kur përfundoi lufta në vitin 1990, Siria kontrolloi rajonin dhe lejoi Hezbollahun të shkonte kundër marrëveshjes Taif që kërkonte që të gjitha grupet e milicisë të shpërndaheshin. Forcat e Hezbollahut vazhduan të ruanin kufirin midis Libanit dhe Izraelit.Kumti.com

Gjatë viteve 1990, grupi filloi të formonte ideologji politike dhe të fitonte pushtet në qeveri. Përfshirja e tyre në politikë u mbështet nga Irani. Lëvizja ka qenë gjithmonë kundër imperializmit amerikan dhe donte të sillte muslimanët, megjithëse anëtarët respektojnë të drejtën për të praktikuar fetë e tjera. Premtuar për të mbrojtur çdo komunitet që ishte anti-Izrael. Grupi përfundimisht arriti të ngrinte trupat izraelite jashtë vendit në maj të vitit 2000.

Në vitin 2006, Hezbollahu dhe forcat izraelite filluan përsëri të luftonin përgjatë kufirit në një betejë që zgjati rreth një muaj. Asnjëra palë nuk ishte në gjendje të fitonte përparësi edhe pse udhëheqësi i Hezbollahut pretendon se pamundësia e Izraelit për të fituar ishte një fitore për grupin e milicisë më pak të avancuar. Kohët e fundit, grupi është përfshirë në Luftën Civile Siriane duke mbështetur presidentin aktual dhe duke dërguar trupa për të ndihmuar në luftën. Kjo lëvizje ka rritur dallimet mes Shia dhe Sunit myslimanë duke rezultuar në sulme në tokën libaneze.Kumti.com

Sekretari i Përgjithshëm i Hezbollahut është Hassan Nasrallah i cili ka qëndruar për 22 vjet. Ai studioi Islamin nën Ayatollah Sadr në Irak ku u njoh me themeluesin e Hezbollahut, al Musawi. Kur u kthye në Liban në vitin 1978, Hassan filloi të mësonte në shkollën e tij. Ai luftoi në Luftën e parë Libaneze dhe përfundimisht iu kërkua ta udhëheqë Hezbollahun në vitin 1992.

3. Fushatat dhe Fitoret
Hezbollahu ka qenë i suksesshëm në dy aktivitete të vlefshme. Lëvizja siguron programe të ndryshme të mirëqenies për komunitetet e nën-shërbyer në të gjithë Libanin, një vend që nuk ka aftësinë për të ofruar shëndet, arsim dhe asistencë sociale. Hezbollah ka zyra brenda komuniteteve shiite, të vërejtura për shkatërrimin e tyre dhe varfërinë e zymtë kur krahasohen me zonat e tjera urbane në vend. Zyrat administrojnë një rrjet kompleks të ofruesve të shërbimeve, shumë prej të cilave janë OJQ të regjistruara ligjërisht (organizatat joqeveritare).Kumti.com

Njësia e tyre sociale ka rritur qasjen në ujë në disa lagje të Bejrutit për rreth 45% dhe kryen ndërtimin e projekteve të infrastrukturës. Një program tjetër ofron ndihmë financiare për familjet e atyre që kanë vdekur në betejat kundër Izraelit. Njësia Shëndetësore funksionon 3 spitale, 12 klinika shëndetësore, 20 njësi infermiere dhe 20 zyra dentare. Ata kryejnë shërbime të tilla shëndetësore me cilësi të lartë që qeveria libaneze u ka dhënë atyre kontrollin e disa strukturave qeveritare. Njësia Shëndetësore bashkëpunon me një rrjet të farmacive për të siguruar sigurim shëndetësor dhe ilaçe me kosto të ulët. Njësia e Arsimit e Hezbollahut ofron arsim cilësor për fëmijët që jetojnë në varfëri në mënyrë që ata të mos detyrohen të marrin pjesë në shkollat ​​publike të pazhvilluara. Për ata që nuk mund të përballojnë shërbimet e tyre me kosto të ulët, ato ofrojnë grante, libra dhe ndihmë financiare. Vlerësimet sugjerojnë se në shkollat ​​e tyre ka mbi 14,000 fëmijë. Përveç kësaj, Njësia e Arsimit mbikëqyr bibliotekat e kreditimit në të gjithë rajonin.Kumti.com

Hezbollahu ka qenë gjithashtu i suksesshëm në fushatat e saj politike, duke mbajtur aktualisht disa qëndrime parlamentare dhe ministri të kabinetit. Kjo pjesëmarrje filloi në 1992 kur ata fituan 12 nga 128 vende në parlament. Popullariteti i tyre gradualisht u zvogëlua në zgjedhjet e vitit 1996 dhe pastaj përsëri në vitin 2000. Megjithatë, deri në vitin 2005, politikanët e Hezbollahut morën 14 vende parlamentare dhe aleati i tyre politik, Amal, fitoi 23 vende. Në zgjedhjet e vitit 1998, partia Hezbollah fitoi 15% të pozitave, kjo u rrit në 21% në 2004. Mbështetja popullore ka vazhduar të rritet, veçanërisht në rajonin jugor të vendit. Ata kanë mbetur të qëndrueshëm në përpjekjet e tyre për të përqafuar grupet e tjera fetare dhe ideologjitë politike në mënyrë që të ndjekin një qeveri të unifikuar dhe të forcuar libaneze.

2. Sfidat dhe kontradiktat
Hezbollahu konsiderohet një organizatë terroriste nga disa qeveri të mëdha dhe organizata ndërkombëtare. Grupi dhe udhëheqësit e saj vazhdojnë të jenë objekt i grupeve të ndryshme politike, sidomos të ushtrisë izraelite. Shtetet e Bashkuara dhe qeveritë izraelite akuzojnë lëvizjen e lidhjes me al-Kaedën, diçka që Hezbollahu e mohon. Krerët e saj kanë denoncuar edhe sulmet e 11 shtatorit për vrasjen e civilëve. Qeveritë evropiane kanë lëshuar paralajmërime se një sulm i Hezbollahut mund të jetë i afërt. Shkurt, jashtë botës arabe, Hezbollahu nuk ka shumë përkrahës që ka paraqitur një sfidë. Megjithatë, brenda botës arabe, Hezbollahu konsiderohet si një lëvizje e rezistencës që ka rritur sigurinë kombëtare. Organizata ballafaqohet me disa kundërshtarë brenda Libanit, megjithëse shumica dërrmuese i pranon ato si një parti legjitime politike. Egjipti, Jordania dhe Arabia Saudite kanë deklaruar secili se veprimet e Hezbollahut janë të rrezikshme për Lindjen e Mesme dhe bëjnë pak më shumë se sa të mbajnë konflikt brenda rajonit.

Hezbollahu ka qenë i implikuar në një numër sulmesh jashtë Libanit dhe Izraelit, duke përfshirë bombardimet e ambasadës amerikane në Bejrut dhe kazermat Detare të SHBA. Bashkimi Evropian i ka akuzuar ata për përfshirje në një bombardim autobusi 2012 në Bullgari Ministri i Mbrojtjes i Rusisë i ka bërë thirrje organizatës që të ndërpresë veprimtarinë terroriste dhe OKB ka kërkuar vazhdimisht shpërbërjen e armatimit. Organizatat e të drejtave të njeriut e kanë akuzuar grupin e sjelljes së krimeve të luftës kundër shtetasve izraelitë dhe qeveria argjentinase i mban ata përgjegjës për bombardimet e 1994 të një qendre hebraike që la 85 të vrarë dhe mbi 200 të plagosur.

1. Trashëgimia
Falë programeve sociale të organizatës, trashëgimia e tyre brenda popullatave shiite kudo do të jetë një vullnet i mirë. Ata kanë fituar mbështetje brenda një grupi njerëzish që kanë vuajtur diskriminimin dhe pafuqinë për shumë vite. Me mbështetjen dhe mbështetjen e vazhdueshme të Iranit, Hezbollahu ka fituar respektin në pjesën më të madhe të Lindjes së Mesme si një lëvizje e vlefshme e rezistencës./Kumti.com

 

Artikulli paraprakÇka është Organizata Botërore e Turizmit?
Artikulli vijuesÇfarë është Medreseja