Këto shtete janë pa lumenj

Një lumë është një trup i përhershëm i ujit të rrjedhshëm. Kombet e Bashkuara i njohin 193 vende, disa prej të cilave mbajnë lumenj mbresëlënës si Amazona dhe Misisipi. Në fakt, disa vende kanë një rrjet prej më shumë se 1,000 lumenjsh. Për shembull, Rusia ka rreth 100,000 lumenj, e cila është më shumë se çdo vend tjetër në botë. Lumenjtë janë burime të rëndësishme të jetesës, pasi ato sigurojnë ujë dhe janë burime të rëndësishme për peshqit dhe fuqitë hidroelektrike. Përveç kësaj, lumenj të tillë si Amazon tërheqin mijëra turistë çdo vit. Megjithatë, 17 vende nuk kanë lumenj./Kumti.com

Grupet e vendeve pa lumenj

Shumë vende pa lumenj mbulohen kryesisht nga shkretëtira. Këto vende përjetojnë klimën e thatë dhe gjysmë të thatë, me pak ose aspak reshje gjatë gjithë vitit. Vendet pa lumenj në këtë kategori përfshijnë vendet e Lindjes së Mesme si Arabia Saudite, e cila është vendi më i madh pa lumë. Vende të tjera përfshijnë Bahrainin, Kuvajtin, Emiratet e Bashkuara Arabe (UAE), Omanin, Jemenin dhe Katarin. Shumica e këtyre vendeve kanë shtretër të lumenjve që mund të përmbyten kohë pas kohe, por nuk kanë lumenj të përhershëm.

Vendet e ishullit janë një kategori tjetër e vendeve pa lumenj. Vendet pa lumenj në këtë kategori përfshijnë Bahamas, Maltë, Maldive, Naurua dhe Komore. Vendet e ishullit janë ose shumë të vogla për të akomoduar rrjedhën e një lumi ose nuk kanë një formë toke të lartë nga e cila mund të rrjedhë një lumë. Komore është një nga vendet më të vogla në botë, me një sipërfaqe prej 785 milje katrorë. Megjithëse merr shumë shi, malet e pjerrëta dhe kodrat e ulëta nuk janë aq të larta sa të formojnë burimin e lumit. Terreni i Bahamas është gjithashtu i ulët dhe i sheshtë, me një pikë të lartë prej 207 metra. Në Maltë, disa lumenj të vegjël mund të formohen gjatë sezonit me shi, por nuk janë të përhershme. Gjithashtu nuk ka liqen në Maltë. Përveç që nuk ka lumenj, Nauru është vendi sovran më pak i populluar në botë.

Vendet e Cluster Island
Disa vende ishull janë të shpërndara nëpër disa atolë, duke e bërë të vështirë për një lumë kuptimplotë dhe të përhershëm për të formuar dhe rrjedhur. Vendet në këtë kategori përfshijnë Kiribatin, që përfshin më shumë se 32 atolë, Ishujt Marshall, e cila ka 29 atolë dhe Tuvalu, e cila mburret me një sipërfaqe prej rreth 10 milje katrorë.

Shtete te tjera
Monako dhe Vatikani, dy vendet më të vogla në botë, janë gjithashtu vende pa lumenj. Vatikani ndodhet në Romë, Itali, pa asnjë lumë që kalon përmes saj, pavarësisht nga shumë lumenj në Itali.

Burimet e ujit për vendet pa lumenj
Vendet pa lumenj kanë burime alternative të ujit. Disa nga vendet e shkreta të lumenjve kanë wadis,në vende të caktuara arabe) një luginë, luginë, apo kanal që është e thatë përveç në sezonin me shi.
Në Rripin e Gazës, uji i balotazhit grumbullohet në wadis dhe lugina të vogla brenda zonës.

të cilat janë kanale të përkohshme të ujit që rrjedhin kryesisht gjatë sezonit të shirave, por janë të thata pjesa më e madhe e vitit. Qeveritë e disa vendeve, si Kuvajti, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Arabia Saudite, përpiqen të shkrijnë ujin e detit për ta bërë atë të përdorshëm. Monako, i cili ka një nga ekonomitë më të zhvilluara të të gjitha vendeve pa lumenj, mbështetet kryesisht në ujin e rubinetit./Kumti.com

Artikulli paraprakKush është “Plaku” bossi i drogës shqiptare, që i përulet dhe bosi i Ndragetës Italiane
Artikulli vijuesKur u bë Gjermania shtet?