Kur u bë Gjermania shtet?

Gjermania siç e njohim sot teknikisht daton që nga viti 962 pas Krishtit. Megjithatë, origjina e vendit është më e ndërlikuar se kaq.

Gjermania është një vend i vendosur në Evropën Perëndimore. Është shteti i shtatë më i madh në Evropë sipas zonave dhe ndan kufijtë e saj me nëntë vende. Berlini është kryeqyteti i Gjermanisë.

Historia e shkurtër e Gjermanisë
Gjermania u themelua më 2 shkurt 962 pas Krishtit. Përfundoi emri i tij fillestar nga perandori romak Jul Cezari i quajtur zonat në lindje të lumit Rhine si Germania, duke u bazuar në faktin se ai ishte ende për t’i pushtuar. Fiset e Gjermanisë iu nënshtruan migrimit për të formuar pjesën qendrore të Perandorisë së Shenjtë Romake në shekullin e 10-të. Rënia e kësaj perandorie çoi në formimin e Federatës Gjermane në 1815.

Në vitin 1866 Prusia mundi Austrinë dhe aleatët e tyre të mbledhur, duke i dhënë fund ndikimit të Austrisë në Gjermani, e cila kishte zgjatur që nga shekulli i 15-të. Kjo fitore ndihmoi formimin e Federatës së Gjermanisë Veriore të udhëhequr nga Prusia.

Kjo u pasua nga tre luftëra fitimtare kundër Danimarkës, Monarkisë së Habsburgëve dhe Francës. Otto Von Bismarck, kancelari prusian, nisi luftën franko-prusiane me Francën në 1870 duke irrituar perandorin e Francës në një përpjekje për të bashkuar gjermanët. Prusia, e cila më pas pushtoi tre të pestat e Gjermanisë, ishte fitimtare. Një kërkesë kryengritëse për një qeveri tradicionale dhe një qeveri diplomatike nga udhëheqësit e Federatës së Gjermanisë Veriore çoi në formimin e perandorisë gjermane më 18 janar 1871. Kjo nismë u quajt unifikimi i Gjermanisë sepse u bë një shtet kombëtar me integrim të mirë politike dhe administrative. Bismarku luftoi për të konsoliduar më tej gjermanët duke promovuar socializmin. Qëndrimi i tij përfundoi në 1890 kur ai u detyrua të japë dorëheqjen, duke kundërshtuar sundimin kontradiktor të perandorit të ri të ri dhe ambicioz Kaiser Wilhelm II. Perandoria gjermane ra në vitin 1918 pas Revolucionit Gjerman.

Gjermania u nda më vonë në dy, Gjermaninë Lindore dhe Gjermaninë Perëndimore, në vitin 1947 si pasojë e një humbje të Gjermanisë naziste në Luftën e Dytë Botërore dhe fillimin e Luftës së Ftohtë. Gjermania Lindore ishte një shtet diktatorial ndërsa Gjermania Perëndimore ushtronte një demokraci parlamentare. Bashkimi i Gjermanisë ndodhi në vitin 1990, por në kushtet e Gjermanisë Perëndimore. Republika Demokratike Gjermane (Gjermania Lindore) dhe Republika Federale Gjermane (Gjermania Perëndimore) nënshkruan traktate që nuk panë vetëm bashkimin e vendit, por edhe Berlinin si një qytet të vetëm. Ndër traktatet, “Traktati Dy Plus Katër” zotëronte tokën e Gjermanisë Lindore dhe Perëndimore para bashkimit në një territor të vetëm nën një qeveri të Gjermanisë dhe gjithashtu deklaroi se nuk kishte toka jashtë atyre kufijve që ishin pjesë e Gjermanisë.

Kur Gjermania u bë shtet?
Përkufizimi i Gjermanisë si vend përdoret në tre shqisa. Data e parë është kur Gjermania u njoh si rajon, më 2 shkurt 962 pas Krishtit. Data e dytë është 18 janar 1871 kur Gjermania u bë një shtet i unifikuar. Më në fund, 3 tetori 1990 ishte kur Gjermania Lindore dhe Gjermania Perëndimore u bashkuan për të formuar Republikën Federale të Gjermanisë./Kumti.com

Artikulli paraprakKëto shtete janë pa lumenj
Artikulli vijuesKush e shpiku aeroplanin?