Ku është dallimi mes një oqeani dhe një deti

Detet janë pjesë e oqeanit, por pjesërisht janë të mbyllura nga toka.

Një oqean është një trup me ujë të kripur që përbën shumicën e masës së kombinuar të ujit të planetit. Oqeanet e gjetura në Tokë janë ndarje të oqeanit global. Oqeanet e pranishme në Tokë përfshijnë Paqësorin, Atlantikun, Indinë, Jugun dhe Oqeanin Arktik. Një det konsiderohet një trup i ujit të kripur i cili është pjesërisht ose tërësisht i rrethuar nga toka.Kumti.com

Çfarë është një oqean?
Oqeanet mbulojnë rreth 71% të sipërfaqes së Tokës dhe ato janë pjesë e ciklit të karbonit që ka një ndikim të madh në klimën dhe motin. Oqeanet e Tokës janë gjithashtu në shtëpi për një larmi të gjerë të llojeve të kafshëve. Oqeani global ka një vëllim prej rreth 320 milionë kilometra kub dhe një thellësi mesatare prej 12.100 këmbësh. Oqeanet janë të ndara në zona sipas vetive biologjike dhe fizike. Zona pelagjike është e përbërë nga oqeani i hapur dhe ndahet më tej në zona bazuar në thellësinë e tyre dhe sasinë e dritës së pranishme në rajon. Zona pelagjike ndahet gjithashtu në zonat oqeanike dhe neritike. Zona oqeanike përfshin ujërat e hapura të oqeanit, ndërsa zona neritic përfshin ujë mbi raftet kontinentale. Ujërat nga sipërfaqja e oqeanit deri në 656.17 metra të thellë përbëjnë zonën fotike, ndërsa zona aphotike janë rajone të thellësive që kalojnë 656.17 metra. Oqeanet gjithashtu mund të ndahen në tre zona të thella të cilat përfshijnë një zonë sipërfaqe që bie midis 500 deri në 3300 këmbë, një zonë pycnocline mes, dhe zonën e thellë që ndodh në thellësi nën 3.300 metra. Hendeku Mariana, i vendosur në Oqeanin Paqësor, është pjesa më e thellë e oqeanit me një thellësi prej rreth 35.994 këmbë.

Çfarë është një det?
Ekzistojnë disa dete të pranishme në botë dhe ndikojnë në klimën e Tokës, ciklin e karbonit, ciklin e ujit dhe ciklin e azotit. Uji i kripur në det zakonisht ndryshon në sasinë e kripësisë në vende të ndryshme. Dallimi në kripësinë e ujit dhe temperaturës shkakton rryma të detit të thellë ndërsa rrymat sipërfaqësore janë si rezultat i ndryshimeve në nivelin e detit dhe fërkimit të valëve të shkaktuara nga erërat. Nivelet e detit kanë qenë në rënie gjatë viteve, dhe kjo ka lënë pas raftet kontinentale të cilat janë të pasura me ushqyes dhe kanë shumë jetë detare. Ujërat e detit janë eksploruar dhe lundruar nga njeriu për qëllime të tregtisë, udhëtimit, minierave dhe prodhimit të energjisë elektrike. Zhytësit e detit të thellë kanë qenë gjithashtu në gjendje të eksplorojnë shumicën e kateve të detit.

Dallimet midis një deti dhe një oqeani
Nuk ka dallim të rëndësishëm midis një deti dhe një oqeani, pasi deti konsiderohet si sistemi i lidhur me oqeanet e Tokës. Deti është më i vogël se oqeanet, dhe ato kanë tendencë të jenë të vendosura pranë zonave tokësore. Ujërat e detit janë më pak se ato të oqeaneve; kjo, nga ana tjetër, tenton të ketë një ndikim në numrin e jetës së bimëve dhe jetës së kafshëve në shtretërit e detit dhe oqeanit. Deti i detit krijon një habitat të mirë për bimët dhe kafshët që kryesisht varen nga drita, ndërsa kate oqeanike mbajnë ato që lulëzojnë në zona të errëta./Kumti.com

Artikulli paraprakSali Berisha: Ja çfarë i thashë në telefon Erdoganit
Artikulli vijuesÇfarë është klimatologjia?