Kufiri më interesant në botë mes Kanadasë dhe Shteteve te Bashkuara

Ky artikull eksploron kufirin më të madh (dhe ndoshta më kompleks) në botë midis dy vendeve shumë të afërta.Kumti.com

Kufiri ndërkombëtar
Kufiri i Kanadasë-Shteteve të Bashkuara nuk është vetëm kufiri më i gjatë ndërkombëtar në botë, por është gjithashtu një nga ato më të çuditshme. Ky kufizim i famshëm, ndërmjet vendeve të dyta (Kanadasë dhe të Shteteve të Bashkuara të Amerikës ose SHBA-së) në botë, njihet zyrtarisht si “Kufiri Ndërkombëtar” dhe shtrihet në një distancë prej 8,891 kilometrash.

Kufiri ndërkombëtar “jo i drejtë”
Për shumicën prej nesh, një përgjigje në pyetjen “Cili është kufiri më i gjatë dhe më i drejtë ndërkombëtar në botë?” Do të jetë, sigurisht, kufiri i Kanadasë. Shtrirja e saj më e gjatë dhe më e drejtë është ajo që shtrihet përgjatë 49-të paralelisht nga liqeni i pyllit deri në gjirin e kufirit, për një distancë prej 1,260 milje në mes. Megjithëse hartat tona botërore dhe traktatet që krijojnë linjën na kanë çuar që të besojmë në këtë fakt për një kohë të gjatë, e vërteta është se kufiri ndërkombëtar nuk është as i përkryer i vendosur përgjatë 49-të paralel, as nuk është krejtësisht i drejtë. Kufiri është një zigzag i plotë rreth 900 linja kufitare të dallueshme, devijuar nga paralelja e 49-të me disa qindra këmbë në të dyja anët dhe që përfshin të gjithë distancën ndërmjet monumenteve të para dhe 912 të kufirit (nga gjithsej 8,000 monumente përgjatë i gjithë kufiri Kanadë-SHBA) krijuar përgjatë shtrirjes më të gjatë të kufirit, për të dalluar vijën kufitare. Edhe pse një pjesë e madhe e rajonit kufitar kalon nëpër shkretëtirën e pabanuar Alaskan / Yukon, një kullë e gjerë prej 20 këmbësh është gdhendur në të gjithë atë rajon për të shërbyer si zonë kufitare mes dy kombeve motër. Kjo definitivisht mund të përcaktohet si patchja më e shpyllëzuar në botë, ndonëse ende nuk është aspak e drejtë.

Mungesa e vijës së drejtë të kufirit Kanadë-SHBA i atribuohet objekteve të dobëta infrastrukturore të shekullit të 19-të, kur shikuesit amerikanë, britanikë dhe kanadezë njësoj përcaktojnë detyrën gjigante të ndarjes gjeografike të të dy vendeve. Meqenëse mungonte rruga, energjia elektrike dhe teknologjia satelitore në atë kohë, shënuesit dhe monumentet e kufirit ndërkombëtar u larguan në veri dhe në jug të 49 paraleleve në shumë vende.

Karakteristikat unike të kufirit ndërkombëtar
North Rock dhe Machias Seal Island
Edhe pse një luftë kufitare ndërmjet dy vendeve fqinje të Kanadasë dhe SHBA-së është e paimagjinueshme, tension mes tyre sigurisht ekziston midis dy vendeve, në lidhje me dy ishuj të vegjël dhe të pakët në oqean midis Maine në SHBA dhe New Brunswick në Kanada. Këto dy ishuj janë ishujt e veriut të Rock dhe Machias Seal. Edhe pse ishujt janë relativisht të pabanuar, në shtëpi vetëm për kolonitë e mëdha të puffins dhe banorëve të tjerë të feathered, dhe gjithashtu besohet të jetë i lirë të burimeve natyrore, detet rreth tyre mund të ofrojnë mundësi ekonomike si peshkimit lobster fitimprurës prospektivisht. Në të vërtetë, është kjo industria e peshkimit karavidhe që shpesh krijon mosmarrëveshje midis burrave amerikan dhe kanadez të karavidheve në lidhje me të drejtat e tyre për të peshkuar në ujërat rreth këtyre ishujve. Për të kërkuar territorin e ishullit Machias Seal, Kanadaja madje ka ngritur një farë të vogël në ishullin e vogël prej 0.1 kilometrash. Kanadezët kanë drejtuar farin në ishull që nga krijimi i saj, dhe autoritetet kanadeze Wildlife zbatojnë numrin e turistëve që vizitojnë këtë ishull çdo ditë. Sidoqoftë shkencëtarët amerikanë dhe kanadezë punojnë së bashku në këtë ishull (ndryshe nga homologët e tyre që kërkojnë karavidhe) për të studiuar puffinat e fidaneve atje.

Angle dhe Ishujt Veriperëndimore
Një tjetër, jo aq e diskutueshme, por ende e pazakontë, karakteristikë e kufirit Kanadë-U. Një kufij është rajoni i Angle Veriut dhe Ishujt. Ky është i vetmi vend në Shtetet e Bashkuara (me përjashtim të Alaskës) që shtrihet në veri të 49-të paralelisht dhe e bën këtë si pasojë e gabimit të hartuesit gjatë krijimit të kufirit ndërkombëtar. Plani fillestar ishte që të tërhiqte kufirin përmes Liqenit të Pyllit në pikën më të madhe veriperëndimore, dhe më pas të shtrihej në perëndim për të përmbushur lumin Misisipi. Megjithatë, ajo që palët e përfshira në krijimin e kufijve nuk e dinin ishte se burimi i Misisipit ishte shumë më i ulët në jug sesa vendndodhja e vlerësuar dhe kështu nuk kishte mundësi që rruga që drejtonte nga veriperëndimi i liqenit të pyllit do të ndërpresë lumë kur drejtimin në perëndim. Kështu, në vitin 1818 u bë një korrigjim në ndërtesën e vijës kufitare, ku vija duhej të shkonte në jug nga pika veriperëndimore e liqenit jug në drejtim të 49-të paralel, duke prerë një pjesë në anën kanadeze të 49 paralele dhe duke e vendosur atë si një pjesë e SHBA Kjo zonë tani është përcaktuar si Angle dhe Ishujt Northwest.

Pika Roberts
Një tipar i çuditshëm i kufirit Kanada-SHBA. Një kufi është ekzistenca e Point Roberts. Ky është maja gadishullore e British Columbia, 20 milje në jug të Vankuverit dhe në jug të 49-të paralel. Kështu, kjo tokë (e banuar nga një komunitet i vogël prej rreth 1.000 amerikanë që duan paqe) edhe pse jo një ishull, është zyrtarisht pjesë e SHBA dhe mënyra e vetme për të arritur në pjesët e tjera të SHBA nga toka nga Point Roberts është nëpërmjet rrugëve duke kaluar nëpër Kanada. Pasi që ky vendbanim i vogël ka vetëm një shkollë fillore, nxënësit e klasave të larta duhet të kalojnë kufirin ndërkombëtar katër herë në ditë për të studiuar në shkolla në pjesë të tjera të vendit të tyre “shtëpi” (dmth SHBA).

Campobello Island
Një tjetër çerdhe kufitare përgjatë kufirit Kanada-U. Një kufizim vërehet në rastin e ishullit të Campobello. Ky ishull përjeton një situatë krejtësisht të kundërt me atë të Point Roberts. Campobello zyrtarisht i takon Kanadasë, pasi shtrihet në veri të 49-të paralel, por rruga e vetme e tokës është përmes Shteteve të Bashkuara nëpërmjet Ura e Franklin Delano Roosevelt, e cila lidh ishullin kanadez me Lubecin, Maine, U.S.A.

Përfundim
Kështu, Kanada-U.S.A. kufiri është i mbushur me gjëra të çuditshme dhe ekzistojnë disa shembuj të tjerë ku një vend strehon pak hapësirë ​​”të ligjshme” të tjetrit përveç atyre të përmendura më lart. Gjithsesi, pavarësisht nga situata, është gjithmonë e rëndësishme për autoritetet e secilit prej këtyre dy vendeve që kufiri midis këtyre dy kombeve të mëdha duhet të mbetet qartë i demarkuar dhe, më e rëndësishmja, i sigurt për ata që jetojnë në të dy anët./Kumti.com

Artikulli paraprakA është Gjeorgjia në Evropë apo Azi?
Artikulli vijuesSa janë të vjetra Shtetet e Bashkuara të Amerikës?